Takdir teşekkür hesaplama için tıklayınız! E okul 2016

Takdir teşekkür hesaplama için tıklayınız! E okul 2016
Okulların kapanmasına artık sayılı güler kaldı. Yoğun bir sezon geçiren öğrenciler bir yandan da takdir teşekkür hesaplaması yapıyorlar. Takdir Teşekkür hesaplama için tıklayınız...

Okulların kapanmasına artık sayılı güler kaldı. Yoğun bir sezon geçiren öğrenciler bir yandan da takdir teşekkür hesaplaması yapıyorlar. e-Okul üzerinden sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler de takdir teşekkür hesaplaması yapabiliyorlar. İşte konuyla ilgili detaylar...

TAKDİR TEŞEKKÜR HESAPLAMA
Bir dersin dönem puanı sınavlardan alınan puanların, performans çalışması puanının/puanlarının, varsa proje puanının, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okutulan uygulamalı derslerde ayrıca hizmet ve/veya temrin puanlarının aritmetik ortalamasından elde edilen puanın aritmetik ortalaması alınarak belirlenir. İşletmelerde beceri eğitiminde dönem puanı, işletmedeki eğitim süresince öğretmen, usta öğretici veya eğitici personel tarafından temrin, proje, iş, deney ve hizmet değerlendirmesinden verilen puanlar, varsa telafi eğitimi süresince okulda temrin, proje, iş ve hizmetlerden aldıkları puanlar ve alanıyla ilgili yarışmalarda alınan ve işletmeye bildirilen puanların aritmetik ortalamasıdır. Aritmetik ortalama alınırken bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür.


Ağırlıklı puan nedir?


Bir dersin ağırlığı, o dersin haftalık ders saati sayısına eşittir. Örneğin Dil ve Anlatım dersi haftada 5 saat okutuluyorsa ağırlığı 5'tir. Ders puanı ile haftalık ders saati çarpılır ve o dersin ağırlıklı puanı hesaplanır. Örnek: Dil ve Anlatım dersinin haftalık ders saati 5, yıl sonu puanı ise 75 olsun.Bu durumda Dil ve Anlatım dersinin ağırlıklı puanı:5x75=375 olacaktır.


Ağırlıklı puan ortalaması nedir?
Öğrencinin her bir ders için ayrı ayrı hesaplanan ağırlıklı puanlarının toplamının, toplam ders saatine bölünmesiyle elde edilen ortalama puandır. Takdir teşekkür hesaplamaları bu ağırlıklı ortalama puan ile yapılmaktadır.
Lisede takdir teşekkür nasıl alınır?


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) takdirname ve teşekkür belgelerinin öğrencilere dağıtımını belirli koşullara bağlamıştır. Bir lise öğrencisinin herhangi bir başarı belgesi alabilmesi için ön koşul olarak tüm derslerin her birinden 50.00 puandan aşağı bir puanı olmamalıdır. Bu şartları sağlayan lise öğrencilerinden tüm derslerin dönem ağırlıklı puan ortalaması 70.00-84.99 arasında olanlara "Teşekkür", 85.00 puan ve üstü olanlara da "Takdirname" belgesi verilir.
Lisede dönem ortalamam 84.50 - 84.99 arasında olduğunda yuvarlama ile takdir alabilir miyim?


Milli Eğitim Bakanlığının yönetmeliklerine göre lise öğrencisinin takdir belgesi alabilmesi için tüm derslerinin dönem ağırlıklı puan ortalaması 85.00 puan ve üzeri olmalıdır. Takdir hesaplamasında öğrencinin dönem ortalamasına yuvarlama yapılmayacak ve 84.50 - 84.99 arasında olan dönem ortalamaları ile takdir belgesi alınamayacaktır.
Lisede dönem ortalamam 69.50 - 69.99 arasında olduğunda yuvarlama ile teşekkür alabilir miyim?
Milli Eğitim Bakanlığının yönetmeliklerine lise öğrencisinin teşekkür belgesi alabilmesi için tüm derslerinin dönem ağırlıklı puan ortalaması 70.00 puan ve üzeri olmalıdır. Teşekkür hesaplamasında öğrencinin dönem ortalamasına yuvarlama yapılmayacak ve 69.50 - 69.99 arasında olan dönem ortalamaları ile teşekkür belgesi alınamayacaktır.


NASIL DERS ÇALIŞMALI
Sevgili öğrenciler,
Başarılı olabilmek, öncelikle programlı çalışma alışkanlığı kazanabilmekle mümkündür, ilk olarak kendinize sormanız gereken soru, şu andaki ders çalışma yönteminizin başarıya ulaşmada işe yarayıp yaramadığıdır. Sınavdan sınava çalışıyor, yalnızca size verilen ödevleri yapıyor, geç vakitlere kadar ders çalışıyor ve buna benzer yöntemlerden birini ya da birkaçını uyguluyor olabilirsiniz. Ancak bu tip yöntemler sizi gerçek başarıya ulaştırmaz. Sadece geçici, olarak iyi notlar almanıza yarayabilir. Fakat çoğunuz ne yazık ki hala bu yöntemleri bırakmış değilsiniz. Peki çalışmalarınızın sizi daha verimli sonuçlara kalıcı başarılara ulaştırması için neler yapmalısınız ?
1. Amaç belirlemek: öncelikle kendinize amacınızın ne olduğunu sormalısınız. Örneğin "Ben İngilizceyi iyi konuşabilecek seviyeye ilerletmek istiyorum." gibi. Ayrıca bu amaca ulaşabileceğinize inanmalısınız.
2. Zamanı iyi kullanmak: Kendinize bir günlük zaman çizelgesi hazırlamak yararlıdır. Zamanınızın çoğunu oyuna eğlenceye ayırmak da, derslere ayırmak da yanlıştır. Doğru olan ders çalışmaya da, eğlenmeye de gerektiği kadar zaman ayırmaktır. Her derse ait çalışmadan sonra 10-15'er dakika ara verip dinlenmelisiniz. Bir derse hiç ara vermeden 45 dk.'dan fazla çalışmak yanlıştır. Bir günün çalışma programını yaparken, öncelikle o gün öğrendiklerinizi tekrar etmeniz, daha sonra da bir sonraki günün derslerine göz atmanız okuldaki dersleri daha kolay anlamanızı sağlayacaktır.
3. OKS sınavı birkaç ay kala, 2 saatlik deneme sınavlarını evde yaparken testin başından sonuna kadar kakmadan testi bitirmelisiniz.
4. İyi bir çalışma ortamı hazırlamak: Çalışma ortamınızın çok gürültülü olmamasına, ortamda dikkat dağıtıcı nesneler bulunmamasına, ders çalışmak için size gereken tüm araç gereç, kitap, sözlük vb. eşyaların hazır olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bir şeyler eksik olursa sık sık dersi bölerek onları bulmaya yönelebilirsiniz. Bu da çalışmanızı aksatır. Çalışma ortamınız çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. Çünkü bu aşırı gevşemenize ya da gerilmenize neden olur. Işığınız çok parlak ya da çok zayıf olmamalıdır. Ayrıca sandalyeniz aşırı gevşemenize neden olacak kadar rahat olmamalıdır.
5. İyi dinlemek ve not tutmak: Dersi iyi dinlemek, gerekli bilgileri öğrenmeniz için ön koşuldur. Ancak sadece dinlemek değil, etkin (katılımlı) dinlemek başarılı olmada daha etkilidir. Etkin dinleme nasıl olur?
a.) Konuyu önceden okumuş olun, konu hakkında bir fikriniz olsun.
b.) Konu anlatılırken anlamadığınız noktaları sorun.
c.) Önemli olduğu vurgulanan konuları not tutarak defterinize kaydedin.
d.) Konuyla ilgili fikirler üretin, bunları paylaşın.
e.) Konuşmayı dinlerken jest ve mimiklere tepki verin. Böylece kendinizi anlatılanlara daha kolay kaptırırsınız.
Yukarıda da söylediğimiz gibi, çalışmalarınızı bir programa sokup, zamanınızı iyi kullanarak, belirlediğiniz amaca ulaşmak, iyi dinleyip sistemli not tutmakla başarılı olma şansınız çok büyük oranda artacaktır.
Karne, ilköğretim ve ortaöğretim öğretimi veren okullarda, her öğretim dönemi sonrasında öğrenciyi ve öğrenci velisini bilgilendirme amaçlı verilen, öğrencilerin ders başarı puanlamalarını gösteren belgedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her öğrenci için düzenlenmektedir. 2007 yılında başarı puanlarının bildirilmesi e-Okul üzerinden yapılmaya başlanmış olsa da, karne verilmeye devam edilmektedir.Karnenin verildiği dönem boyunca alınan dersler beş üzerinden yapılan değerlendirme sistemine göre öğrenciye bildirilir. Bir ders için her iki dönemde alınan notların aritmetik ortalaması alınarak nihai ders notu elde edilir. Bu ders notuna göre öğrencinin dersten geçip geçmediği belirlenmiş olur.
Karnenin ön dış sayfasında, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi, arka dış sayfasında karnenin notlandırma sistemine ilişkin açıklamalar yer alır. İç kısımda; ilk sayfada öğrenci bilgileri, alınan dersler, derslerin dönem sonu başarı puanlaması ve yıl sonu ağırlıklı başarılı puanları, öğrecinin devam-devamsızlık durumu yer alır. İkinci sayfada rehber öğretmenin öğrenci ile ilgili görüşleri ve davranış notları bulunmaktadır. Davranış notlarının sınıf geçme ve diploma notuna etkisi yoktur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.