Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında bilgi

Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında bilgi
Milyonların merakla beklediği EYT emeklilikte yaşa takılanlar ve erken emeklilik hakkında müjdeli haber geldi. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili detaylı bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz...

Milyonların merakla beklediği EYT emeklilikte yaşa takılanlar ve erken emeklilik hakkında müjdeli haber geldi. TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor.


Milyonlarca vatandaşın büyük bir merak içinde beklediği emeklilikte yaşa takılanlar kısa adıyla EYT ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Emekilikte yaşa takılanların mağduriyetini gidermek için çalışmalar tüm hızı ile sürüyor. Sigorta ve prim gün süresini doldurmuş fakat emeklilik yaşının dolmasını bekleyen kişiler için bir kanun teklifi hazırlandı.


EMEKLİLİK İÇİN YAŞ BEKLEYENLERE BÜYÜK MÜJDE
TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. Sigorta ve prim gün süresini doldurmuş fakat emeklilik yaşının dolmasını bekleyen kişiler için bir kanun teklifi hazırlandı. TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. Söz konusu teklif, yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ancak yaşlılık aylığının bağlanması için yaş koşulunu bekleyen 500 bini aşkın çalışanı ilgilendiriyor.

EMEKLİLİK YAŞI BEKLEYENLER

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. Sigorta ve prim gün süresini doldurmuş fakat emeklilik yaşının dolmasını bekleyen kişiler için bir kanun teklifi hazırlandı. Takvim'de yer alan haberde TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. Söz konusu teklif, yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ancak yaşlılık aylığının bağlanması için yaş koşulunu bekleyen 500 bini aşkın çalışanı ilgilendiriyor.

EYT YASASI ÇIKTI MI? İLGİLİ BAKANLAR NE DİYOR?

Torba yasa ile birlikte çıkması beklenen ve tekrar konuşulmaya başlanan yasa EYT yasası çıktı mı sorularına neden oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya bu konu sürekli soruluyordu. Bakan şu açıklamalarda bulundu: 'Emeklilikte yaşa takılmak şu demektir; primini ödemiş aslında prim günü dolmuş fakat yaş gelmediği için o limiti dolduramadığı için emekli olabilme fırsatına henüz sahip olamamış. Bu ne olacak? Özellikle yaş ile ilgili gerçekleştirilen düzenlemeler, reformlar, yenilenmeler ihtiyaçtan kaynaklanır. Bu ülkede 34-35 yaşında insanlar emekli oldu ve biz her birimiz bu erken emekliliğin çok uzun süreli emekli maaşı ödemenin ve çok uzun süreli çalışmamanın maliyetini ödedik, hala ödemeye devam ediyoruz. ' dedi. Bakan Soylu EYT yasası son dakika bilgileri ile ilgili sözlerine şunları da ekledi: 'Dün yaşla ilgili ve sürelerle ilgili vermiş olduğumuz kararı bugün eğer ters çevirip, geriye döndürüp erken emeklilik diye bir anlayışı getirirsek, 1999-2000 ve 2001'de IMF kapısına gidip hadi bize 500 milyon dolar para verin de emekli maaşlarımızı ödeyebilelim dediğimiz güne takılırız. Aynı o günün benzeriyle birlikte oluruz. Reformlara da bugün Türkiye'nin ayaklarının üzerinde durma konusunda ortaya koyduğu çabaya da yarın gelecek nesillerimize de doğru yapılmamış bir iş olur. Onun için biz reformumuzun sahibiyiz. Reformumuzun takipçisiyiz. Türkiye'de özellikle sosyal güvenlik sistemimizin gelir ve gider arasındaki dengesinin aktüerye hesabının sorumlusuyuz. Çok üzülerek ifade etmek istiyorum ki, bu reform çalışan insanlarımızın hangi yaşta emekli olacaklarını bir şekilde biçimlendirmiş, netleştirmiş ve ortaya koymuştur. Onun için üzüldüğüm kısım şu kısım, bu beklentileri maalesef karşılayamayacağız.' dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.