Etiyopya, Türk işadamlarınca keşfedilmeyi bekliyor
Türkiye'yi 50 yıl geriden takip eden Etiyopya, Türk işadamlarına önem veriyor. Büyümeyi yatırımlarla gerçekleştirmek isteyen 80 milyon nüfuslu Afrika ülkesi, kapılarını dünyaya açtı. 17 yıldan beri Meles Zenavi'nin yönettiği Etiyopya, işadamlarına güven açısından da garanti veriyor.
Etiyopya Fahri Konsolosu Osman Nakıboğlu, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Etiyopya'nın Türkiye ile ticari ilişkilerini artırmak istediğini söyledi. Etiyopya'nın, dünyaya tam olarak açılamadığını belirten Nakıboğlu, ülkenin yıllık ihracatının 1.5 milyar dolar olduğunu ifade etti. İhracatın, 650 bin dolarının kahve, 150 bin dolarının bakliyat kalanın ise farklı ürünlerden oluştuğunu kaydeden Nakıboğlu, Etiyopya'nın Türklere sempati duyduğunu dile getirdi.. Türk okulları ve TUSKON kanalıyla Türklere güvenildiğini söyleyen Nakıboğlu, Etiyopya'ya yatırım yapacak işadamlarına kolaylık sağlandığını vurguladı. 100 milyon dolarlık yatırım yapacak sanayiciye devletin 70 milyon dolarlık kredi imkanı sağladığını söyleyen Nakıboğlu, bu kredinin de yıllık faiz oranının yüzde 7.5 olduğuna dikkat çekti.
Eski model makinelerle yapılan yatırımlara da destek verildiğini söyleyen Nakıboğlu, "Etiyopya, Türkiye'nin 50-60 yıl önceki hali. Sanayi yatırımı, ara üretimi yok. Yüzde 20'si zengin yüzde 80'i fakir. Konutların yüzde 80'i teneke evler. Dünyaya ile ilişkisi kopuk olduğu için dünyaya açılamamışlar. İhracatı, Cibuti limanı ile gerçekleştiriyorlar." dedi.
Etiyopya'nın hızlı kalkınma için dünyaya açılmaya başladığını kaydeden Nakıboğlu, hükümetin, kendilerine yakın gördükleri ülkelere giderek yatırım çağrısı yaptığını dile getirdi. Etiyopya'nın yatırım için öncelikle Türkiye geldiğini söyleyen Nakıboğlu, Türkiye'den son mamul üreten küçük ölçekli firmalar oraya gidip de yatırım yapması halinde çok büyük yol alacağını kaydetti. Nakıboğlu, "Rakip yok, fiyatı sen belirliyorsun ve peşin satıyorsun. Kötü tarafı ülkede döviz yok. Enerji çok ucuz. Büyük sanayicilere pazarlıkla daha düşük fiyattan vereceklerini söylüyorlar. Kural kanunlar ihtiyaca göre değiştiriliyor. Tarımsal araziler boş, devlet yıllığını dönüm başına 20 dolara kiraya veriyor. İsteyen eksin biçsin, satsın deniyor. Türkiye iklimine biraz yakın. Aşırı sıcaklık yok. Orada çalışan şirket, orada büyüyecek hemen yurtdışına çıkmayı düşünmeyecek. Orda büyürse çok büyük yol kat eder" diye konuştu.
Etiyopya halkının eğitime açık olduğunu anlatan Nakıboğlu, halkın çoğunluğunun İngilizce bildiğini dile getirdi. Etiyopya'nın güvenlik açısından rahat olduğunu kaydeden Nakıboğlu, "Endişe duyulacak bir durum yok. Hırsızlık yok. 20 kilogram mercimek çalan bir işçi yakalanmış, 2 gün boyunca sırtında 20 kilogram mercimekle şehri gezdikten sonra büyük ceza almış. Hapis cezası vermişler. Sanayici ile direkt hükümet ilgileniyor. Teneke evler var. Hurda demirleri işlemek için bir haddene kurulsa büyük işler çıkarılır. Gelişmekte olan bir ülke olduğu için inşaata ihtiyaç var. Yer altı suları ve madenleri var. Ne olduğunu bilmiyorlar. Bu alanlarda da yatırım yapılabilir. İnsani ilişkileri iyidir. Sert mizaçlı insanlar değil. Zenginlikle fakirlik bir arada. Aylık, 30-50 dolar arasında işçi çalıştırıyorlar. Mühendisin aylığı 100 dolar. İşçilik ucuz. Sendika var, ancak Türkiye'deki sendikalaşma ile aynı değil. Sosyal hak, tazminat diye bir şey yok. İşçi çıkarılmasında sendika devreye giriyor. Yaptığı fazla bir şeyde yok" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.