2016 fitre ne kadar, kimlere verilmelidir?

2016 fitre ne kadar, kimlere verilmelidir?
2016 yılı fitre fiyatları ne kadar oldu? Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili detaylı açıklama yaptı. Peki fitre kimlere verilir? İşte bu seneki fitre fiyatı ve detaylı bilgiler..

Fitre miktarı her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanıyor. Peki 2016 Fitre miktarı ne kadar? Geçtiğimiz yıl 11.5 TL olarak belirlenen fitre miktarı bu yıl ne kadar oldu?

2016 FİTRE MİKTARI NE KADAR? 

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca her yıl belirlenen fitre miktarı bu yıl 15 TL olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl 11.5 TL olarak belirlenen fitre miktarında 3.5 TL artışa gidildi. Peki Fitre miktarı nasıl belirleniyor? Fitre ne demek? Fitre kimlere verilir? Fitre kimlere verilir? Neden Fitre verilir? İşte tüm merak edilen tüm soruların cevabı haberimizde.. 

2016 Fitre Miktarıyla ilgili açıklamada bulanan Kayseri Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, 6 Haziran'da başlayacak Ramazan ayında zorunlu olarak oruç tutamayanların günlük oruç fidyesi veya sadaka-ı fıtır günlük bedelinin 15 TL olduğunu belirtti.

FİTRE MİKTARI İÇİN EN ALT SINIR 15 TL

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fitre miktarı (oruç fidyesi ve sadaka-ı fıtır) geçtiğimiz yıllarda;

2011 yılında 7.5 TL,

2012 yılında 8,5 TL,

2013 yılında 9.5 TL,

2014 yılında 10 TL, 

2015 yılında 11.5 TL'ydi. Bu yıl 15 TL olarak belirlenen Fitre miktarının en alt sınır olduğunu belirten Kayseri Müftüsü Şahin Güven, 'Gücü yeten ve durumu iyi olan daha fazlasını verebilir. Yani, üst sınırı yoktur.'  dedi. 

FİTRE NEDİR? 

Oruç Fidyesi, bazı ibadetlerin yapılamaması ve bir takım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini-mali yükümlülük olarak biliniyor. İbadetlerle ilgili fidye, ihtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimsenin, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye ödemesi öngörülüyor. Fidyenin bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya karşılığı para olan 'sadaka-i fıtır' miktarıdır.

2016 Ramazan ayının fitre miktarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Müftüsü Güven, "Sadaka-ı fıtır ve oruç fidyesi ödeyen Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilme ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası (fitre) ve fidye, zekattan farklı olarak, yerine getirilir. Diyanet İşleri Başkanlığımız ülkemizdeki mevcut sosyo-ekonomik hayat şartlarını ve 1 kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak; 2016 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede, sadaka-i fıtır ve günlük fidye miktarının 15 lira olarak belirlemiştir. Bu miktar en alt sınırdır. Gücü yeten ve durumu iyi olan daha fazlasını verebilir. Yani, üst sınırı yoktur.'  dedi. 

FİTRE KİMLERE VERİLİR? 

Fitre verileceği kişiler bakımından zekatın benzeridir. TEVBE SURESİ 60. ayette “Sadakalar (zekatlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” buyurulmuştur. 

Fitre yoksul kimselere verilebilir. Ancak fitrenin verileceği kişiler yoksul olsa bile Ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına verilemez. Ayette belirtilen vasıflara sahip olmayan kişilere fitre verilmesi caiz değildir. 

FİTRE KİMLERE VERİLMEZ?

Fitrenin esas amacı durumu olmayan ve fakir sayılan Müslümanların ihtiyaçlarını gidermektir. Böylece Ramazan Bayramı'nın mutluluğu tüm Müslümanlar arasında paylaşılmış olur. Zengin sayılabilecek kişilere ve gayrimüslimlere fitre verilmemektedir. İsteğe göre fitre sadece bir kişiye değil, durumu olmayan birçok yoksula verilebilmektedir. Ayrıca fitre verilirken kişi bulunduğu yerdeki yoksullara vermelidir, çünkü farklı bir yere gönderilmesi mekruh olmaktadır. Fitre verirken dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise verilen miktarın kişinin günlük gıda ihtiyacına yetiyor olmasıdır. Sadece gıda olarak değil para olarak da verilecekse bulunulan günün şartları da göz önüne alınmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.