Erdoğan'dan flaş terör açıklaması

Erdoğan'dan flaş terör açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sıkıntıyı artık gizleyemez hale geldiler. Örgütten kaçmalar, terk etmeler de bundan kaynaklanıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 8 ve 9 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen NATOVarşova Liderler Zirvesi'nden dönüş yolunda uçakta gezisini takip eden gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

NATO'nun caydırıcılığını güçlendirmek için ABD'nin Polonya civarına asker yerleştirme konusu açıklandı. Türkiye'den talepte bulunuldu mu, Türkiye asker verecek mi? Bir ikincisi de, NATO'nun caydırıcılığından bahsediyoruz, NATO'nun bir terör tarifi yok.

NATO'YA LOJİSTİK DESTEK SAĞLIYORUZ

Bize o türden bir talep gelmedi. Bizler genelde biliyorsunuz, Afganistan örneğinde de görüldüğü üzere, genelde lojistik destek sağlıyoruz. Şu anda mesela, Kabil'deki havalimanının işletilmesini biz üstlenmiş durumdayız. 2017'nin sonuna kadar biz bu işi uzatabiliriz dedik. Bu teklifimize olumlu bakılıyor. Farklı yerlerde de lojistik destek talepleri olursa, gündeme gelmesi halinde değerlendirilir.

TERÖR TANIMI GÜNCELLENMELİ

Terör tarifi konusunda…
Özellikle ikili görüşmelerde bu konuyu da konuştuk. Terörizmin ve teröristin, uluslararası tanımının netleştirilmesi yapılması lazım. İsteyen istediği gibi bir terörizm, terörist tanımı yapmamalı, yapamamalı. Uluslararası hukuk literatürüne de oturtulursa, o zaman Türkiye'deki terör tanımıyla Almanya'daki farklı olamaz. 20 yıl önce tanımlama girişimi olmuş ama, şartlar çok değiştiği için mutlaka güncelleme yapılmalı. Biz terörle mücadele yasamızı, son 14 yıl zarfında, uluslararası yasaları da göz önünde bulundurarak hazırladık.

TERÖRLE MÜCADELE YASASI ESNETİLEMEZ

Şimdi bizden tekrar gözden geçirmemizi isteyenlere, mevcut şartların dikkate alınması gerektiğini söylüyoruz. İstanbul'da hava limanındaki saldırının yaşandığı, daha öncesinde Vezneciler'de, Ankara Garı'nda, Gaziantep'te, Diyarbakır'da terör saldırılarının yaşandığı bir süreçte, yasanın esnetilmesi tabii ki doğru olmaz. Brüksel, Paris, Lahor, dünyanın her yerinde terör saldırılarının yaşanabildiği bir süreçteyiz. Tüm bunları kapsayacak bir terörizm ve terörist tanımının yapılması, bunun uluslararası hukuk literatürüne girmesi lazım.

BİZİ DESTEKLEYECEKLERİNİ SÖYLÜYORLAR

Sınır güvenliğinde NATO bizi yalnız bırakmış durumda. Oysa ki, Kilis'e yapılan füze saldırılarında beşinci maddenin hayata geçirilmesi için teknik olarak yeterli. Siz bizim yanımızda olacaklarına dair biz izlenim edindiniz mi, bu konu gündeme geldi mi?
İkili görüşmelerde hepsi bizi destekleyeceklerini söylüyorlar. Ancak Varşova'da daha çok küresel sınamalar karşısında NATO'nun neler yapılabileceği, Ukrayna, Afganistan gibi meseleler üzerinde duruldu.

KÜÇÜK ÖRGÜTLER DAİŞ'LE BÜTÜNLEŞİYOR

Suriye konusu çok gündeme gelmedi anladığımız kadarıyla?
Geldi. Ben Suriye konusunu gündeme çok getirdim. DAİŞ, üzerinde ısrarla durulan bir konu, adeta bütün terör noktasında hedefe konulan şey DAİŞ. Ama ben, DAİŞ'in yanında, PKK'yı, PYD'yi, YPG'yi, DHKP-C'yi bunları özellikle gündeme getirdim. İkili görüşmelerimde dedim ki, ABD'nin Irak'a girişinde DAİŞ diye bir örgüt var mıydı? O zaman sadece El-Kaide vardı. Ama DAİŞ, El-Kaide'nin çocuğudur. Oradan çıktı. Nitekim şimdi ne oldu? El-Kaide eridi, ortalıkta artık DAİŞ var. Bazı küçük terör örgütleri de DAİŞ'te bütünleşmeye başladılar. DAİŞ güç topluyor, güç devşiriyor.

TERÖR ÖRGÜTÜNDEN KAÇIŞ BAŞLADI

Son dönemde örgütte büyük görüş ayrılıkları ve iç çatışmalar olduğu iddiaları var.
Bizdeki bilgiler, iddia değil gerçek olduğu yönünde. Örgütün ciddi sıkıntılar yaşadığı ortada. Bu sıkıntıyı artık gizleyemez hale geldiler. Örgütten kaçmalar, terk etmeler de bundan kaynaklanıyor. Bunu, terörle mücadelede başarımızın etkisi olarak da yorumlamak mümkün.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.