TEOG tercihleri işlemleri ne zaman yapılacak?

TEOG tercihleri işlemleri ne zaman yapılacak?
TEOG tercihleri ve yerleştirme işlemleri ne zaman yapılacak merakla bekleniyor. YEP sonuçlarının açıklanmasının ardından TEOG tercihleri konuşulmaya başlandı. TEOG tercihleri hakkında detaylar haberimizde...

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, sonuçların ardından öğrencilerin, yerleştirme ve tercih işlemleri ile ilgili olarak illerde oluşturulan tercih ve yerleştirme rehberlik komisyonlarına müracaat ederek, gerekli bilgiyi alabilecekleri ifade edildi. Yerleştirmeye Esas Puanlar'nın açıklanması ile birlikte 2016 Lise taban puanlarıda belli oldu. Şimdi ise gözler TEOG tercihleri ve yerleştirme işlemleri başladı mı? İşte TEOG tercihleri ile ilgili detaylar ve lise taban puanları...

2016  LİSE TABAN PUANLARI İÇİN GÖRSELE TIKLAYINIZ

TEOG TERCİHLERİ 15-25 TEMMUZ ARASINDA YAPILACAK

8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercih ve yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecektir.  Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerine onaylatılacaktır.

Yerleştirmede öğrenciler 25 okula kadar tercihte bulunabileceklerdir.

Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internetadreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrencivelisi tarafından 15-25 Temmuz 2016 (en geç saat 17:00’ye kadar) tarihleri arasındayapılacaktır.

Elektronik ortamda onaylanan “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu” nun çıktısı alınarakokul müdürlüğü ile veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshasıimza karşılığı veliye verilecektir.

TEOG YERLEŞTİRME SONUÇLARININ AÇIKLANMASI

YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları, 08 Ağustos 2016 tarihinde http://www.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecektir. Öğrenciler, T.C. kimlik numarası ve doğum tarihiyle sonuç bilgilerini sorgulayabilecektir. Öğrencilere ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecektir.

TEOG tercihi yaparken bu hataları yapmayın

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, tercih yapacak öğrencileri yapılabilecek hataları sıralayarak da uyardı;

Tercih ve Kayıt döneminde uygulamanız gereken strateji;

* Öncelikle kendi sonuçlarınızı, YEP ve yüzdelik diliminizi inceleyiniz.

* MEB in yayınlamış olduğu okul türüne göre kontenjan tablolarından istediklerinizi seçiniz.

* Seçtiğiniz okul türleri ile her tablodan kontenjan tablolarını inceleyerek kendi puanınız veya yüzdelik diliminizle girebilme şansınızın yüksek olduğu okulları belirleyiniz.

* Kendinizi garantiye almak için kendi yüzdelik diliminizden daha gerideki okullardan 4 veya 5 okul belirleyiniz.

* Farklı puan hesaplama yöntemi ile öğrenci alan özel okullar puanınızı hesaplayın. (www.oguzkaankoleji.com -İnternet sitemizde var)

* Puanınıza göre girebileceğiniz özel okulları, bu okulların bursluluklarını araştırınız.

* Sizin puanınız okulun ilan ettiği puana denk veya daha yüksek ise ön kayıt hakkı kazanmış olacaksınız.

* Son olarak merkezi yerleştirme sistemi ile girebileceğiniz okullar ile girebileceğiniz özel okulları karşılaştırarak seçiminizi yapınız.

* Karşılaştırma yaparken önce okuldan beklentinizi listeleyiniz, daha sonra beklentilerinize en çok cevap veren okul türünü bulunuz.

Yüzdelik dilimi düşük olan okulu birinci tercihe yazmak

Tercih listesi aslında sizin girmeyi en çok istediğiniz okuldan, en az tercih ettiğiniz okula doğru sıralanır. Veli veya öğrencinin yüzdelik dilimi yüksek, dolayısıyla puanı düşük olan okulu birinci sıraya yazmasındaki amaç kendini garantiye alma isteğidir.

Ancak yerleştirme yapılırken daha alta yazdığınız yüksek puanlı okullara, puanınız yetse bile, birinci tercihinize yerleştirilirsiniz.

Yüzdelik dilimine dikkat etmeden kendi isteğinize göre tercih listesi oluşturmak

Sizin yüzdelik diliminiz aslında tüm sınava girenler içindeki sıralamanızı gösterir. Okulların yüzdelik dilimi ise o okula geçen yıl yerleşen en son öğrencinin sıralamasını gösterir.

Sınava giren öğrenci sayısında büyük bir değişim olmadığı sürece, okulların alacağı öğrenci sıralamasında da bir değişim olmayacaktır. Dolayısıyla seçmiş olduğunuz tüm okulların yüzdelik dilimi, sizin yüzdelik diliminizden yüksek ise, herhangi bir okula yerleşmezseniz kaydınız otomatik olarak açık liseye yapılır.

Yüzdelik dilimi tutmadığı halde herhangi bir okulu birinci tercihe yazarak öncelikle yerleştirileceğini düşünmek

Bir okula yerleştirme yapılırken, o okula birinci tercihinde yer verenlere değil o okulu tercih edenler içinde puanı en yüksek adaya öncelik verilir. Dolayısıyla bir okulu siz ilk sırada yazmış olsanızda yerleşemezsiniz.

Kendi yüzdelik dilimindeki okullara gitmek istemediği için daha üst yüzdelik dilimindeki okullardan tercih listesi oluşturmak

Bu durumda öğrencinin hiçbir tercihine yerleşme şansı olmadığından kaydı otomatik olarak açık liseye yapılacaktır.

Okulun hangi ilçede olduğuna veya uzak okulları tercih eden öğrencilerin okulun pansiyon bölümü olup olmadığına bakmaksızın tercih listesi oluşturmak

Aynı puan grubundaki okullardan en iyi okul evinize en yakın okuldur. Özellikle her gün artan trafikte uzak okullara gitmeyi göze almak lise yıllarında ders çalışmaya daha az vakit kalmasına razı olmak demektir.

Farklı bir ilden okul seçerken özellikle Fen ve Sosyal Bilimler Liselerini seçen öğrencilerin okulun yatılı bölümü olup olmadığına bakmaları gerekir. Tabii yatılı okulda okumayı isteyip istememekte önemli.

Tercih listenizi kendi kendinize yapıp okul müdürlüğü aracılığıyla onaylatmamak

Aman dikkat bu durumda tercih yapmamış sayılırsınız.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.