Türkiye'de 3 ay süreyle OHAL ilan edildi! Olağanüstü hal (OHAL) nedir?

Türkiye'de 3 ay süreyle OHAL ilan edildi! Olağanüstü hal (OHAL) nedir?
Canlı yayında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşknı Erdoğan Türkiye'de OHAL ilan edildiğini açıkladı. Peki OHAL nedir? İşte OHAL hakkında detaylar...

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz gecesi gerçekleştirdiği darbe girişiminden sonra 2935 no'lu kanun maddesine göre tüm Türkiye'de ikinci bir emre kadar Olağan Üstü Hal durumu ilan edildi.
 

'Kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması'
25 Ekim 1983 tarihinde kabul edilen 2935 no'lu kanun maddesinin amacı; 'Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemek' olarak ifade ediliyor.
 

18-60 yaşlarına görev yetkisi
Tabii afet ve tehlikeli salgın hastalıklar sebepleriyle olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde bulunan 18 - 60 yaşları arasındaki bütün vatandaşlar, olağanüstü hal sebebiyle kendilerine verilecek işleri yapmakla yükümlüdürler.
 

OHAL Kurulu kurulacak
Olağanüstü hal ilanında koordinasyon, Başbakanlıkça veya Başbakan'ın görevlendireceği bakanlıkça sağlanıyor. Bunun için, olağanüstü hal ilanına sebep olan konu ile ilgili bulunan bakanlıklar temsilcilerinden meydana gelen Olağanüstü Hal Koordinasyon Kurulu kuruluyor.
 

Yargı hamlesi
Olağanüstü hal ilan edilen yerlerde, devlet güvenlik mahkemeleri ile askeri mahkemelerin görevlerine giren suçlar dışındaki davalara adli yargıda bakılır.
 

Ödenek yetkisi Maliye'de
İlan edilen olağanüstü halin gerektirdiği harcamaları karşılamak üzere genel bütçe ödeneklerini yüzde 5'e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu ödenekleri ilgili genel bütçeye dahil idarelerle, katma bütçeli daireler bütçelerinin mevcut veya yeniden açılacak tertiplerine kaydetmeye ve ödeneklerin ivedi olarak kullanımını sağlayacak önlemleri almaya, Maliye Bakanı yetkilidir.
Uzatma yetkisi Bakanlar Kurulu'nda
Bakanlar Kurulu'nun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süre uzatılabilir yada olağanüstü hal durumu ortadan kaldırılabilir.

OHAL nedir?

Olağanüstü hâl (OHAL) , olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.

Olağanüstü hâl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve "anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" olarak nitelendirilen durumlardır. Bu hâllerin bir veya birden fazlasının görülmesi durumunda cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.