İptal edilen 2010 KPSS ile memur olanlar ne olacak?

İptal edilen 2010 KPSS ile memur olanlar ne olacak?
2010 KPSS'de 9 bin kişinin kopya çektiği iddia edilerek o kişilerin bulunarak görevlerine son verilmesi gerektiği açıklandı. 2010 KPSS iptal edilen memurlar ne olacak? İşte 2010 KPSS ile ilgili detaylı bilgiler...

2010-KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin  iptal kararının ardından yaşanacakların ÖSYM'nin tek başına uhdesinde olmadığı,  ilgili kurumlarla bir araya gelinerek gerekli açıklamaların yapılacağı  bildirildi.

Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim  Görevlisi Hasan Can Oktaylar, 2010-KPSS'de Genel Kültür, Genel Yetenek oturumlarında da kopya çektiğini iddia ettikleri 9 bin kişinin belirlenerek, görevlerine son verilmesi gerektiğini açıkladı.

Ankara 1. İdare Mahkemesinin 2010-KPSS'nin Genel Yetenek ve Genel  Kültür testlerinin iptalinin ardından Devlet Personel Başkanlığı (DPB) yönetimi  toplandı.

Toplantıda, mahkemenin kararını ve gerekçelerini inceleyecek olan DPB  yönetimi, söz konusu iptal kararının 2010-KPSS ile atanan kamu personellerini  nasıl etkileyeceğini ele alıyor.

ÖSYM Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği yetkilileri ise karara  ilişkin, "Bundan sonraki süreç, ÖSYM'nin tek başına uhdesinde olmayıp, ilgili  kurumlarla bir araya gelinerek gerekli açıklama yapılacaktır." ifadesini  kullandı.

"Kopya çekildiğine ilişkin birtakım istatistiksel verilere ulaştık"

Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim  Görevlisi Hasan Can Oktaylar, idare mahkemesinin iptal kararını AA muhabirine  değerlendirdi.

KPSS'de soruların sızdırıldığı yönündeki bilgilerin ortaya çıktığı  yıl, sınav sonuçlarına ilişkin çeşitli istatistiksel çalışmalar yaptıklarını ve  iptal edilen Eğitim Bilimleri oturumu dışındaki Genel Yetenek ve Genel Kültür  testlerinde de toplu kopya çekildiğine ilişkin birtakım istatistiksel verilere  ulaştıklarını anlatan Oktaylar, bu veriler ile 2010-KPSS'de toplu kopya çekildiği  yönündeki ilk bilgileri medya ile paylaştıklarını söyledi.

Ölçme istatistiklerinde, 2010-KPSS'de toplu kopya yapıldığı yönünde  bilgilere ulaşıldığını aktaran Oktaylar, Isparta'dan bir adayın bilgisayarında  ilk bulgunun elde edilmesinin ardından, istatistiki veriler ve öğrencilerden  gelen bu bilgilerin, toplu bir kopya olduğunu doğruladığını ifade etti.

ÖSYM tarafından 2010-KPSS'de Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek  yeni bir sınav yapıldığını hatırlatan Oktaylar, ancak o yılki KPSS'de öğretmen  adaylarının girdiği Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri oturumunda,  en çok puanın Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinden geldiğini belirtti.

Bunun sonucu olarak birinci sınavda kopya ile yüksek puan alanların,  ikinci sınavda düşük alsalar bile yine sonucun avantajlarına olduğunu ifade eden  Oktaylar, "O dönem yoğun uğraşlar sonucunda sınavın tümünün iptal edilmesi  gerekirken sadece Eğitim Bilimleri oturumu iptal edilmiş, daha sonra Eğitim  Bilimleri oturumuna bağlı olarak puan hesaplamasında da hesaplama hataları  yapılarak puan ağırlıklandırılması düşürülmüş, iptal edilmeyen birinci oturumdaki  (genel yetenek-genel kültür) kopya başarılarına göre, yine kopyacılar  atanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

"9 bin kişi belirlenmeli"

Oktaylar, 2010-KPSS3 puanıyla B grubu kadrolara yaklaşık 30 bin  civarında memur, KPSS10 puanıyla ise 40 binin üzerinde öğretmen atandığını  söyledi.

2010'da yaptığı istatistiki çalışmalar ve analizlerin, kopyanın hem  Genel Kültür, Genel Yetenek oturumlarında ve Eğitim Bilimleri oturumunda  sistematik bir şekilde çekildiğini gösterdiğini ifade eden Oktaylar, şunları  kaydetti:

"Buna bağlı olarak 3 bine yakın öğretmen adayının, 6 bin civarında da  B grubu kadrolara, sadece Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumundan gelen KPSS3  puanıyla kopya çekerek yerleşen aday bulunduğunu hesaplamalardan tahmin ediyoruz.

Bununla birlikte, B grubu kadrolarına (tüm devlet memurluğu kadroları)  atamalar, KPSS3 puanı ile yapılmaktadır. Bu KPSS3 puanı sadece Genel Yetenek ve  Genel Kültür oturumundan oluşmaktadır. Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumunda  da ortaya koyduğumuz kopya iddiaları kabul görmediği için bu sınavın sonucuna  bağlı haksız yolla atanan 6 bine yakın da devlet memuru kadrolarının  doldurulduğunu o dönemki istatistiklerden ortaya koymuştuk."

Ankara 1. İdari Mahkemesinin iptali kararına bağlı olarak 2010  yılındaki KPSS'de Genel Kültür, Genel Yetenek oturumlarında da kopya çektiğini  iddia ettikleri 9 bin kişinin belirlenerek, görevlerine son verilmesi gerektiğine  dikkati çeken Oktaylar, "Fakat, o yıllara ait delil niteliğindeki soru  kitapçıklarının ve cevap anahtarlarının imha edildiğini biliyorum, çünkü o  yıllarda soruşturmayı yapan  adli görevlilerin olayı örtbas ettiği  düşüncesindeyim." dedi.

"Kopyaya bulaşmış olanların tespiti savcılık tarafından  yapılmalıdır"

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise o  dönemde 2010-KPSS'ye ilişkin iddiaları savcılığa illettiğini ve kamuoyuyla  bilgileri paylaştığını anımsattı.

Bunun üzerine herkesin üzerine geldiğini ifade eden Koncuk, sözlerini  şöyle südürdü:

"Bundan sonraki süreç 6 yıl atanmış insanları etkilememeli. Zaten  savcılık tarafından, bizim 2010'da açtığımız dava sonucunda, KPSS soruşturması şu  anda sürdürülüyor. Bunlar bu yolla tespit edilebilir. Zaten birçok tespit,  savcılık tarafından yapılmış durumda. Savcılığın elinde listeler var, bunlar  aşağı yukarı belli. Bunların kamuyla ilişiği elbette kesilmelidir. Bundan sonra  artık kopyaya bulaşmış olanların tespiti savcılık tarafından yapılmalıdır. 6  yıldır atanmış, hakkıyla sınavı kazanan insanları etkileyecek bir sonuç  doğurmamalıdır."

Hukukun 6 yıl geriye yürümesinin vicdani yönden kabul edilemez olduğu  görüşünü dile getiren Koncuk, "Mesela bazı sınavlar, sorular iptal ediliyor ama   bu öğrencilerin o okulla ilişiğinin kesilmesi sonucunu doğurmaz. Hükümet burada  da benzer yöntemi takip edebilir. KPSS soruşturması yürüten savcı bu tespitleri  yapıyor. Bu hırsızlığa bulaşmış olanlar tespit edilip, onların meslekle ilişiği  kesilebilir." diye konuştu.

"İdari işlemlerde iptal kararları geçmişe etkili"

Ankara Barosu avukatlarından Baykal Doğan, 2010-KPSS'de Genel Yetenek  ve Genel Kültür bölümlerinin de iptal edilmesi nedeniyle bu sınavla ataması  yapılanların memuriyetlerine son verilmesi gerektiğini belirterek, idari  işlemlerde iptal kararlarının geçmişe etkili olduğunu söyledi.

Doğan, Ankara 1. İdare Mahkemesinin kararının temyiz edilebileceğini,  temyiz isteminin Danıştay tarafından inceleneceğini belirtti. Doğan, ancak  Danıştay herhangi bir karar verinceye kadar bu kararın geçerli olduğunu  vurguladı.
Avukat Doğan, KPSS'nin idari işlem olduğunu, bu nedenle geçmişe  yönelik olarak iptal edilmiş sayılacağını aktardı.

İptal kararının sadece yüzde 100 doğru cevap verip kopya çektiği  belirlenen kişileri değil sınavda başarılı olup ataması yapılan herkesi  kapsadığını dile getiren Doğan, "Çünkü genel işlem iptal edilmiş oluyor. İdari  işlemlerde iptal kararları geçmişe etkilidir. Baştan itibaren iptal edilen işlemi  yok sayar." diye konuştu.

"FETÖ, KPSS'de suçüstü yakalandı"

Avukat Fidel Okan da FETÖ'nün kendi elemanlarını kamu kurumlarına  yerleştirmek için en çok başvurduğu yöntemin sınav sorularını çalmak olduğunu  söyledi.

Örgütün, 2010'daki KPSS skandalını, yargıya ve emniyete yerleştirdiği  elemanları vasıtasıyla örtbas etmeye çalıştığını belirten Okan, "O dönem  soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan da bunlardan  bir tanesiydi. Yaptıkları her şeyle soruşturmayı kapatmaya çalıştı. Örgüt üyesi  olan Sakınan, soruşturmayı kapatmak için birçok yöntemi ortaya koydu." dedi.

FETÖ'nün 2010'daki KPSS sınavı ile suçüstü yakalandığını belirten  Okan, söz konusu sınavla ilgili ortaya çıkacak delillerin örgütün çözülmesini  hızlandıracağına işaret etti.

Okan, hakkıyla sınavı kazananların mağdur edilmemesi gerektiğini de  kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.