Giresun’da fındık hasadı başladı

Giresun’da fındık hasadı başladı
Türkiye'nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden birisi olan fındık hasadı Giresun'da başladı.

Giresun'da fındık üreticileri Valilik tarafından belirlenen hasada başlama tarihi olan 1 Ağustos itibari ile bahçeye girdi. Giresun'un Keşap ilçesi Güneyköy köyünden bahçeye giren üreticiler yeni hasat sezonuna başladıklarını fakat bekledikleri rekolteyi göremediklerini söylediler. Fındık hasadına başlayan üreticiyi bahçede ziyaret eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bir süre bahçede fındık toplayan vatandaşlarla sohbet etti.

Bahçelerden çıkan fındığın maliyetleri karşılamadığı belirten Nurittin Karan, "İyi bir fiyat beklentisi oluşmaya başladı. Üretici fiyatta geçmiş yıldaki fiyatlarla bu işten zarar ettiğini ve gelecek yıllara bunun yansıyacağını düşünüyorlar. Yani küllenmeden dolayı bundan sonraki yıllarda ürünün az olacağını ve buna bir önlem alınmasını talep ediyor herkes. Bunla ilgi tabi Ziraat Odaları olarak bizim de çalışmalarımız var. Fakat üreticiler fındık yok diye bahçelerden vazgeçmemesi lazım. Yine hasada hazır hale getirmeleri lazım. Gübresini, ilacını atmaları lazım. Fındığınızı emanete vermemeleri lazım, zaten az yani bir şekilde bunu evlerinde muhafaza edebilirler. Rekolte düşük, üreticimizden tek beklentimiz fındığını emanete vermemesi" dedi.

Bekledikleri rekoltenin bahçelerde görülmediğini belirten Rüstem Bahar isimli üretici ise "Fındık toplama yevmiyesi de pahalı. Toplanan fındık maliyetleri karşılamıyor. Geçen yıl ki topladığımız ve girdiğimiz bahçelere göre rekolte çok düşük, ben kendim 5 ton fındık toplarken bu sene 300 kilogram fındığım var. Bu rakam yüksek kesimlerde daha da düşük. Fındık yok, fiyat 20 lira da olsa yine maliyetleri kurtarmıyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.