Vergi borçlarına af geliyor

Vergi borçlarına af geliyor
'Af Kanunu' nun kabul edilmesiyle vergi, trafik, SSK primi ve belediye alacakları da dahil olmak üzere devlete olan bütün borçlar yeniden yapılandırılacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal yasallaşan düzenlemenin ayrıntılarını düzenlediği basın toplantısında anlattı. İşte Maliye Bakanı Ağbal'ın örnekler vererek de anlattığı o yasal düzenlemenin ayrıntıları:

ÖĞRENİM KREDİSİ BORCU

Öğrenim kredisi alıp borcunu ödemeyen 580 bin öğrencimiz var. Ailelere de seslenmek istiyorum. Çok daha düşük oranda isterse de taksitle ödeme imkanı geliyor. Yurt Kur'a öğrenim kredisi borcu olan vatandaşlarımız bu kanundan yararlanabilecekler.

BELEDİYELERE BORÇ

Vatandaşlarımızın belediyelere olan borçları var. Çevre, atık su, emlak borcu olan vatandaşlarımız da bu kanun hükmünden yararlanabilecekler.

50 TL'nin altındaki borçları almıyoruz. Kamu, 1.2 milyar liralık alacağından vazgeçiyor.

Tarımsal amaçlı kooperatif borçları da yapılandırılacak.

SGK BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI

Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçlu 3 milyon işveren var. Bir de iş veren olmayıp prim ödeyenler var. 57.4 milyar TL borç var. Diğer borçlarla yaklaşık 67 milyar TL'lik bir borç var. Gecikme zammı ve cezasını almaktan vazgeçiyoruz ve borçları yeniden yapılandırıyoruz.

"MUTLAKA GELİR TESTİ YAPIN"

Genel Sağlık sigortalısı olup bugüne kadar gelir testi yptırmayanlara farklı imkanlar sunuyoruz. Eğer gelir testini bugüne kadar yaptırmadıysanız gelin. Eğer geliriniz asgari ücretin üçte birinden düşükse biz sizin sağlık hizmetlerini karşılıyoruz. Böyle bir müracaat yapılmazsa kişinin geliri daha yüksek diye tahaaütler yapıyoruz bu da beranerinde bir takım zorluklar yaşatıyor.

Geçmişten gelen primlerin sadece ana parası alınacak ve bu tutar 12 eşit taksitle ödenecek.

HANGİ DÖNEMLERİ KAPSIYOR?

Yapılan yasal düzenleme, 2016 yılı Haziran ayı ve önceki yıllara ait borçları kapsıyor.

Ekim ayı sonuna kadar vatandaşlarımızın başvuru hakkı var. Ama biran önce başvurun vergiyle ilgili işlerinizi halledin.

PRİM BORCU ÖRNEĞİ

Şubat 2013 yılında borcu olan bir vatandaşımızın 100 bin TL borcu var. Maliye hiç kaçırmamış faizi eklemiş. Borç 154 bin 400 TL'ye çıkmış. 54 bin TL'nin üzerinde gecikme zammı gelmiş. Eğer vatandaş olarak gelip müracaat etse bu durumda borcu ne olacak: Bir kere 54 bin 400 TL'sini almıyoruz. Bunun yerine ÜFE bazında bir hesap yapılacak. Vatandaş 54 bin lira yerine 18 bin TL ödeyecek. Devlet olarak ciddi bir oranda vazgeçiyoruz.

Borcun tamamını bir anda vermek isterseniz 18 bin liranın 10 bin lirasını ödeyebileceksiniz. 154 bin TL'lik vergi borcunuzu 109 bin TL şeklinde ödeyebiliyorsunuz.

TRAFİK CEZASI BORCU ÖRNEĞİ

Bir örnek de trafik cezalarından örnek verelim. Yine 2013 yılında kesilmiş 150 liralık oldu 442 TL. Trafik cezası için kanun çıktıktan sonra bir vergi dairesine gitse ödeyeceği 183 TL olacak. Trafik cezasını da peşin ödemek istiyorum dediğinde rakam 167 TL'ye düşüyor.

MTV BORCU OLAN VATANDAŞLARIMIZA DA KOLAYLIK GETİRİYORUZ

Eğer vatandaşımız MTV borcunu ister peşin ister taksitle ödeme imkanını seçerse vatandaşımız fenni muayenesini yapabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.