İthalatçıların "Şeker oyunu" bozuldu

İthalatçıların "Şeker oyunu" bozuldu
Habervaktim'in de sürekli gündeme getirdiği şekerdeki büyük oyun bozuldu. Türkiye'de şeker ihtiyacı olmadığı halde 100 bin ton şeker ithalatı yapmak isteyen Şeker Kurumu, Başbakan Binali Yıldırım’ın duruma el koymasıyla birlikte geri adım attı.

 Habervaktim'in de sürekli gündeme getirdiği şekerdeki büyük oyun bozuldu. Türkiye'de şeker ihtiyacı olmadığı halde 100 bin ton şeker ithalatı yapmak isteyen Şeker Kurumu, Başbakan Binali Yıldırım’ın duruma el koymasıyla birlikte geri adım attı.

Şeker ihtiyacı olmadığı halde 100 bin ton şeker ithalatı yapmak isteyen Şeker Kurumu, Başbakan Binali Yıldırım’ın devreye girmesiyle birlikte geri adım attı. İthalatçı Şeker Kurumu’nun hesapları bozuldu. Geçtiğimiz Haziran ayında el altından yapılmaya çalışılan şeker ithalatı girişimini de Milli Gazete okuyucularıyla paylaşmıştı.

İTHALAT İÇİN PAZARLAMA ŞİRKETLERİNDEKİ ŞEKERLERİ GÖRMEDİLER!

Bilindiği üzere Şeker Kurumu, şeker fabrikalarındaki stok verilerini yetersiz görerek 100 bin ton şeker ithalatı için düğmeye basmıştı. Ancak burada büyük bir ithalat oyununun oynandığı ortaya çıkmıştı. Şeker fabrikalarının pazarlama şirketlerinde ülkenin ihtiyacını karşılayacak şeker bulunmasına rağmen Şeker Kurumu nedense bu şekerleri görmezlikten gelmişti.

İTHALATÇI ŞEKER KURUMU, ŞEKER SPEKÜLATÖRLERİNE ÇALIŞTI!

Şeker Kurumu’nun ‘ithalat girişiminin’ ardından piyasada şu gelişmeler yaşandı. İthalat girişimini fırsat bilen spekülatörler harekete geçti. Bazı özel şeker fabrikalarının durduk yerde şeker fiyatlarını artırması ise piyasadaki ateşi iyice yükseltti. Şekerdeki spekülatif hareketlerin artması üzerine konu Başbakan Binali Yıldırım’a intikal etti. Yıldırım, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Ahmet Aksu’dan şeker piyasasında yaşanan oynaklığın biran önce önüne geçilmesini istedi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de devreye girerek ithalatçıların oyunu bozuldu.

KENDİLERİNİ ELE VERDİLER!

Şeker Kurumu, bu gelişmeler üzerine 22 Temmuz’da olağanüstü toplantı yaptı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada ise mevcut şeker stoklarının ülke ihtiyacını karşılamak için fazlasıyla yeterli olduğu belirtildi. Şeker Kurumu’nun açıklamasında şunlar kaydedildi:

HANİ ÜLKEDE ŞEKER AÇIĞI VARDI

“Şeker piyasasında son dönemde gözlemlenen fiyat hareketleri ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. Kurumumuz şeker sektörünü etkin bir şekilde izlemekte ve oluşan ya da oluşabilecek durumlara ilişkin gerekli tedbirleri zamanında almaktadır. Bu çerçevede, Kurumumuz tarafından gerçekleştirilen izleme faaliyetleri kapsamında, 15 Temmuz 2016 tarihi itibariyle piyasaya arz edilebilecek durumda toplam 300 bin tonun üzerinde pancar şekeri bulunmaktadır. Ayrıca, güvenlik payı olarak hâlihazırda stoklarda bulundurulan yaklaşık 100 bin ton B kotası şekerin iç piyasaya arzına Şeker Kurulu’muzca izin verilecektir. Ülkemizin aylık şeker tüketiminin yaklaşık 155 bin ton olduğu ve 1 Eylül tarihi itibariyle yeni mahsul şekerin piyasaya arzının gerçekleştirileceği hususları da dikkate alındığında, mevcut şeker stoklarının ülke ihtiyacımızı karşılamak için fazlasıyla yeterli olduğu açıktır.

ŞEKER KURUMU BAŞKANI KOLTUĞUNDA OTURABİLECEK Mİ?

Görüleceği üzere iki ay önce şeker açığı var diyerek şeker ithal etmek isteyen Şeker Kurumu, son yaptığı açıklama ile ülkede ithalatı gerektirecek şeker açığının bulunmadığını belirtti. Yani kendi kendilerini ele verdiler.  Bu gelişmeler üzerine, kamuoyu şimdi şu soruların cevabını bekliyor: “Ülkede şeker açığı bulunmadığı halde 100 bin ton şeker neden ithal edilecekti? ‘Şeker piyasasını düzenlemekle görevli olan Şeker Kurumu, kime hizmet ediyor?’ ‘Şeker açığı bulunmadığı halde Türkiye’yi şekerde ithalatçı konuma getirmek isteyenler hala görevlerinin başında durabilecekler mi?”

B ŞEKERİNE FİYAT AYARI

Diğer yandan piyasada şeker açığı bulunmamasına rağmen fiyatlarda spekülatif hareketlerin devam etmesi üzerine Şeker Kurumu dün de yazılı bir açıklama yaparak, iç piyasaya aktarılan B kotası şekerin farklı bir fiyattan  satılmasına müdahale etti. Buna göre şirketler, iç piyasaya arz edilen güvenlik payı olarak bulundurulan B şekeri, farklı bir fiyattan satamayacak.

Milli Gazete

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum