Mini anayasa paketi için çalışmalara başlandı

Mini anayasa paketi için çalışmalara başlandı
Liderler zirvesinde üzerinde uzlaşılan mini anayasa paketi için çalışmalara başlandı. AK Parti, CHP ve MHP’den bir temsilcinin olduğu komisyonun toplantısında, askeri yargı ve HSYK’nın yapısı ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği liderler zirvesinde üzerinde uzlaşılan mini Anayasa paketi çalışmalarına dün başlandı. AK Parti, CHP ve MHP’den bir temsilcinin bulunduğu komisyon askeri yüksek yargının kaldırılması, HSYK’nın hakimler ve savcılar kurulu olarak ikiye ayrılması gibi konuları ele aldı.

YARGI İÇİN TEK ÇATI

Buna göre, yargının tek çatı altında birleştirilmesi esas alınacak. Askeri yüksek yargı organları olan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ile Askeri Yargıtay kapatılacak. Askeri ilk derece mahkemeler ise sadece disiplin mahkemesi olarak görev yapacak. Mini pakette yer alması planlanın bir diğer önemli konu ise HSYK’nın yapısının değiştirilmesi. HSYK’ nın hakimler ve savcılar olmak üzere iki kurul olarak yapılandırılması planlanıyor. HSYK’ya üye seçimi sisteminin yeniden ele alınması da gündemde. 2010’daki Anayasa değişikliği ile HSYK üyelerinin seçiminde hakim ve savcıların kendi aralarında seçim yapmaları imkanı getirilmişti. Bu seçimler sırasında FETÖ’ye bağlı isimlerin blok olarak belirli isimler için oy kullanmaları tepki çekmişti. HSYK üyelerinin, “hakim ve savcılarca seçilen kısmının” Meclis’çe seçilmesi üzerinde duruluyor.  

Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.