FETÖ'nün nefesi MİT raporuyla kesildi

FETÖ'nün nefesi MİT raporuyla kesildi
FETÖ unsurlarının finansal akışına yönelik operasyonlar sürerken, MİT raporlarına da giren 322 şirket kapatılıyor.

Dolaylı bağlantısı olan 627 şirket ise yakın izlemeye alındı. FETÖ'nün şantaj ve himmetle elde ettiği mal varlıkları devlete geçerken, 17-25 Aralık sonrası örgüte para aktarmayı sürdüren dernek, vakıf, okul ve şirketlerin bankalardaki yaklaşık 750 milyon lirasına bloke konuldu. Bankalara resmi olarak "Bu paralar kamunun parası" yazısı gönderilirken, hesaplardaki paralar devlete aktarılıyor.

ÇEKİRDEK ŞİRKETLERE KAPATMA

Maliye ve Gümrük bakanlıklarının birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında FETÖ ile bağlantılı tasfiyesi başlatılan şirket ve sendikaların muhasebe kayıtlarının yanı sıra TUSKON üyesi işadamlarının para trafiğine yönelik de kapsamlı bir inceleme yürütülüyor. Türkiye'nin hemen her ilinde örgüte finans sağlayan, himmet ve kara para aklayan çekirdek şirketlerin kapatılması kararı alındı. 17-25 Aralık sonrası bu örgütle ilişkisini kesen, derneklerinden istifa eden şirketlerin ise kayyum atanarak varlığını korumaları görüşü benimsendi. Özellikle bu kapsamdaki marka şirketlerin ekonomiye, istihdama katkıları da dikkate alınarak bu yola gidildi.

FETÖ'ye yakın şirketlerin hesapları bloke edilirken, kiralık kasalarındaki varlıklar da kamu hesabına geçirildi. Şiirket ve gayrimenkullerini satıp yurtdışına kaçırmaya çalışan, muvazaalı şekilde devirler ve satışlar yapan çok sayıda örgüt üyesinin banka ve diğer finans kuruluşlarındaki hesapları da bloke ediliyor.Maliye Bakanlığı, örgüte destek veren şirketlerin mal varlıkları ve banka hesaplarının da envanterini çıkardı. "Suç gelirini aklama" faaliyeti kapsamında yapılan incelemeler ışığında şirketlerin kasasındaki döviz ve çekler de nakde çevrilerek banka hesabına yatırılıyor.

750 MİLYON TL'YE BLOKE

Darbe girişiminin ardından bu varlıkların bankalardaki mevcutları konusunda da bankalardan bilgi alındı. İşadamlarının kişisel hesapları ve bu şirketlerin bankalardaki yaklaşık 750 milyon lirasına bloke konulduğu belirtiliyor. Yetkililer, "Bu tutar ilk etapta belirlenen... Vatandaştan tehdit, şantaj, himmet adı altında alınan paralara el konuluyor. Bankacılık sistemi üzerinden geçmeyen, nakit çalışılan, kuryelerin kullanıldığı işlemler de gün yüzüne çıkıyor" dedi. Vergi kaçırdığı belirlenen FETÖ yanlısı şirketlere ise yaklaşık 3 bin lira ceza kesildi. 

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından mal varlıklarının satışına yönelik hükümetin yaptığı bloke çalışması örgütün "taşınmaz servetini" de ortaya çıkardı. Şu ana kadar örgütün elinde değeri milyarlarca lira ile ifade edilen 62 bin 317 gayrimenkul olduğu belirlendi. Örgütün taşınmazlarını kaçırmak için hamle yapmasını engelleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da FETÖ'nün himmet paraları ile kurduğu serveti bir gecede bloke ederek örgüte ağır bir darbe vurdu. İçinde yurt, okul, üniversite ve örgüt evi de bulunan mülklerin 4 bin 548'i devletin envanterine geçirildi.
 
Maliye Bakanlığı 6 bin 619, adli merciler ise 49 bin 228 taşınmazın örgüte ait olduğunu belirledi. FETÖ'nün bir önceki satış işlemini de mercek altına alan bakanlık yetkilileri Kayyum atanmış şirketlerin kayyum atanmadan önce devrettiği şüpheli 6 bin 470 gayrimenkulü de tespit ederek örgütün mülk kaçırmasının önüne geçti. Tespit işleminin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin hummalı çalışması sonucu bloke işlemi uygulanarak örgütün tüm mal varlığına yönelik satış işlemlerinin iptali gerçekleştirildi.
 
FETÖ mensuplarına göz açtırmayan yetkililer ilk Kanun Hükmünde Kararname'nin çıkacağı gece sabah saatlerine kadar çalışma yaparak bloke işlemlerini tamamladı. Bir yandan kanun hükmünde kararname ile FETÖ'nün taşınmaz varlığı deşifre edilirken bir yandan da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tapu sisteminde "Risk Bildirim ve Sorgulama Ekranı" oluşturuldu. Sisteme emniyet, valilik gibi birimler tarafından teyit edilen 10 bin 'şüpheli taşınmaz' girişi yapıldı.

FETÖ'ye ait 62 bin 317 adet gayrimenkul olduğu belirlendi. İçinde yurt, okul, üniversite ve örgüt evi bulunan mülklerin 4 bin 548'i devlet envanterine geçirildi. Taşınmazların 2 bin 381 adeti Hazine'ye, 2 bin 167 adeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi. Operasyonların devam etmesiyle birlikte bu sayının artacağı belirtiliyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.