Kriz, yılbaşı promosyonlarını vurdu

Kriz, yılbaşı promosyonlarını vurdu
Dünya piyasalarının yanı sıra Türkiye'de de birçok sektöre yansıyan küresel finansal kriz, matbaacıları da etkiledi.

Boya ve kâğıttaki fiyat artışı, teknolojinin gelişimi sonrası çıkış arayan matbaa sektörünü iyice zor durumda bıraktı. Gözlerini yılbaşı siparişlerine çeviren matbaacılar, siparişlerin geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 70 düşmesiyle ümitlerini kaybetti. 

Amerika'da başlayan ve dalga dalga tüm dünyaya yayılan küresel finansal kriz, Türkiye'de etkilerini göstermeye devam ediyor. Birçok sektörü etkileyen küresel kriz, matbaacılık sektörünü de etkisi altına almaya başladı. Piyasalardaki daralma ve şirketlerin harcamalarını kısma yöntemine gitmesi, matbaacılara gelen siparişlerde büyük düşüş yaşanmasına sebep oldu. 

Cevizlibağ'da bulunan İkinci Matbaacılar Sitesi'nde faaliyet gösteren Şekil Ofset Yönetim Müdürü Murat Tosun, piyasalardaki durgunluktan şikâyet etti. Sektör olarak krizden çok fazla etkilendiğini belirten Tosun, özellikle matbaa sektörünün can simidi olarak görülen yılbaşı promosyonlarında ciddi bir azalma olduğuna işaret etti. Tosun, "Geçen seneye oranla aşağı yukarı yüzde 50 düşüş var. Bütün küçük esnaflara geçen sene masa takvimi ve ajanda gibi eşantiyon ürünleri yapıyorsak bu sene sadece kurumsal firmalara yapabiliyoruz. Onlar da adetleri geçen seneye oranla düşürdüler. Yani geçen sene 10 bin ajanda yaptığımız firma, bu sene 3 bin 2 bin adet yaptırıyor." diye konuştu. 

Özlem Matbaacılık'ın İşletme Müdürü Orhan Öztürk ise, işlerin yavaşlamasından şikâyet etti. Krizin matbaacıları aşırı derecede etkilediğini söyleyen Öztürk, krizin etkilerinden çekinen birçok firmanın reklam ve promosyon bütçelerinde daralmaya gittiğini, siparişlerin yüzde 70 oranında azaldığını dile getirdi. Yaklaşık 30 yıldır bulunduğu matbaacılık sektöründe ilk kez bu kadar büyük bir sıkıntıya şahit olduğunu belirten Öztürk, "Tabi bu sorun tamamıyla küresel kriz değil, teknolojik değişikliklerle ilgili olabilir. Bu teknolojiyle birlikte gelen sıkıntılar da olabilir. Eskiden insanların ofislerinde takvimler, ajandalar kullanılırdı. Bunlar artık bilgisayar ortamında olduğu için ihtiyaç da ortadan kalktı." şeklinde konuştu. Krizi en az zararla atlatabilmek için önlemler almak zorunda kaldıklarını belirten Öztürk, "İşçi çıkarma hala yapıyoruz. Hangi makineyi durduralım? Hangi bölümü kapatalım? Nasıl yaparız da en az zararla kurtarırız? diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.