Türk-Japon nükleer üniversitesi geliyor

Türk-Japon nükleer üniversitesi geliyor
Japonlar İstanbul’da 100 milyon dolarlık fonla nükleer bilim ve reaktör mühendisliği eğitimi verilecek bir üniversite kuruyor.

Nükleer bilim ve deprem konusunda ileri teknolojiye sahip Japonya, İstanbul'da üniversite kuracak. Japonya ile imzalanan İstanbul'da Türk- Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulmasına ilişkin anlaşma, Meclis'in tatile girmeden önce kabul ettiği son yasalar arasında yer aldı. Anlaşmaya göre Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde özellikle lisans düzeyinde nükleer bilim ve reaktör mühendisliği, mimarlık, inşaat ve deprem mühendisliği alanlarında eğitim verilecek.

TÜM DÜNYADAN ÖĞRENCİ OLACAK

Türkiye ile Japonya arasında 20 Haziran'da imzalanan İstanbul'da Türk- Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kurulmasına ilişkin anlaşma Meclis'ten onay aldı. Genel Kurul'da TBMM'nin son mesai gününde kabul edilen anlaşmanın uygun bulunduğuna ilişkin tasarıya göre Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi iki ülkenin destek ve katkılarıyla kurulacak ve üniversitede Türk ve Japon öğrencilerin yanı sıra tüm dünyadan başarılı gençler eğitim görebilecek. Üniversitenin öğretim dili İngilizce olacak. Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde akademik derece ve sertifikaları verecek. Üniversitenin yüksek karar ve denetim organı konsey olacak. Konseyin 6 üyesini Türkiye Cumhurbaşkanı, 4'ünü ise hükümet atayacak. Üniversitenin rektörü, konsey tarafından önerilen adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Üniversite kampusu içinde veya dışında teknopark ve işletme kurulum tesislerine sahip olabilecek. Üniversite, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yanında devlete ait bir arazi üzerine kurulacak.

100 MİLYON DOLARLIK FON

İlk etapta üniversiteye Japonya tarafından 100 milyon dolarlık bir fon sağlanacak. Türkiye de yer ve diğer altyapı unsurlarını temin edecek. Üniversitede Japonya tarafından görevlendirilecek profesörlerin maaşları yine bu ülke tarafından karşılanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.