Patron Suriyeliler döviz girdisi sağlıyor

Patron Suriyeliler döviz girdisi sağlıyor
Tükiye'de iş kuran Suriyeli iş adamları, istihdama pozitif etki yaparken, ülkeye de döviz girişi sağlıyor.

Ülkelerindeki savaş nedeniyle evlerini ve işlerini bırakıp Türkiye'nin yolunu tutan Suriyeliler, hayata tutunmanın çabasını gösteriyor. Devletin sunduğu imkanlarla barınma merkezlerinde kalan Suriyeliler, yardımlarla yaşamlarını sürdürürken buranın dışındakiler şehrin ekonomik ve sosyal hayatı içerisinde yer buluyor.

Kente adapte olmaya başlayan Suriyeliler, ekonomi dünyasında da hem işçi hem de patron olarak varlıklarını sürdürüyor.

Tekstilden lojistiğe, ayakkabıdan plastiğe kadar hem hizmet hem de üretim dallarında adından söz ettiren Suriyelilerden bazı girişimciler, patronluğa yükseldi. Ellerindeki sermayeleriyle kendi iş yerlerini açan Suriyeliler, hem Türkiye vatandaşlarına hem de kendi soydaşlarına istihdam sağlıyor.

Gaziantep'te sayıları yaklaşık 350 bini bulan Suriyeliler'den kendi iş yerini açarak patron olanların sayısı 800'e yaklaştı.

DÖVİZ GİRDİSİ SAĞLIYORLAR

Suriyeli girişimcilerin önemli bir bölümünün yurt içine yaptığı satışların yanı sıra ihracata yönelerek ülkeye döviz girdisi sağladıkları da belirtiliyor.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, AA muhabirine, Gaziantep'in İstanbul, Şanlıurfa ve Hatay'dan sonra Türkiye'de en çok Suriyeliyi ağırlayan kent olduğunu söyledi. Buna karşın Gaziantep'in Türkiye'deki en çok Suriyeli girişimciye sahip şehir olduğunu vurgulayan Bartık, şu an kentte Suriyelilerin açtığı odaya kayıtlı iş yeri sayısının 800'e yaklaştığını kaydetti.

Suriyeli girişimcilerin Gaziantep'i tercih etme nedenlerini araştırdıklarını anlatan Bartık, "Suriyelilerin bizi tercih etmesini araştırdığımızda ilk önce Gaziantep, onların kültürüne uygun. Ayrıca kentimizde önemli bir üretim altyapısı ve ticaret zemini var. Bu da 17 bin üyemizin 800'e yakının Suriyelilerden oluşmasını sağlıyor." dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.