Bakan Şimşek: Krize kayıtsız kalmadık
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından düzenlenen 'Küresel Kriz ve Türkiye' konulu toplantıya katılan Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Şimşek, Türkiye'nin küresel krize hazırlıksız yakalanmadığını vurguladı. "Eğer bu gün Türkiye'de bir banka batmadıysa ve bunun külfeti de vatandaşa yüklenmediyse, Türkiye bu krizi ciddi bir şeklide yönetmiş demektir." diyen Şimşek, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: "Elbette dünyanın bir parçasıyız. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye'nin dünya ihracatı içindeki payı yüzde 0,5 idi. Bu 70'li yıllarda 0,2'ye kadar inmişti. Şimdi neredeyse yüzde 1'e kadar çıktı. Eğer dünya ile bu kadar entegre iseniz. Dünyada bir daralma varsa, kriz varsa, elbette sizi de etkileyecektir."
Bakan Şimşek, krize karşı birçok önlem alındığını kaydederek bunları şöyle sıraladı: "Temmuz ayından bu yana 3 milyar YTL KEY ödemesi yaptık. Yine temmuz ayında 1,6 milyon memura 2,5 milyar YTL denge tazminatı ödedik. Prim indirimini yaptık. Eximbank'a ekstra imkanlar verdik. Yılbaşından bu yana bankaların sendikasyonlarının çevrilme oranı yüzde 80'ün üzerindeydi. 2008 yılında sendikasyonların geri ödemesinin büyük bölümünü yenilediler. Biz bunların karşılıklarını indirdik. Bir kalemde iki puan indirerek 2,5 milyar dolar verdik. Bankalara yönelik yaptığımız bir diğer düzenleme de MB'den döviz borçlanmalarını 10,8 milyar dolara kadar çıkarmak oldu. Faizini de yüzde 10'dan yüzde 7'ye indirdik." Şimşek, krize karşı sadece likidite desteği vermediklerini, ciddi reformlar da yaptıklarını belirtti.
"OCAK AYINDA IMF'Yİ DAVET EDECEĞİM"
IMF ile görüşmelere de değinen Devlet Bakanı Şimşek, 'Fon'la niye daha önce anlaşma yapılmadı' şeklindeki eleştirileri de cevapladı. Türkiye'nin mayıs ayında stand-by anlaşmasını bitirdiğini hatırlatan Şimşek, "İki anlaşmayı başarılı bir şeklide uyguladık ve sonuçlandırdık. O zaman IMF bize 'İç düzenleme gereği, Türkiye hakkında 2 aylık program değerlendirmesi yapmamız lazım' dedi. Yani, 'ondan önce yönetim kurulumuza yeni program önerilerini götüremeyiz' dedi. Biz de o zaman, 'Tamam, siz çalışmaları yapın. Biz de ona paralel olarak oturur, bakarız; kendi programımızı geliştiririz. Ne türden yapısal reformlar, ne türden mali ve para politikası uygulamalarını ortaya koyacağız, bu çalışmaları yaparız, sonra görüşürüz.' dedik. Onlar çalışmalarını geçen ağustos ayında tamamladı." diye konuştu. Şimşek, IMF ile eylülden itibaren başlayan diyalogun biraz zaman aldığını da sözlerine ekledi.
Fon'la yapısal tedbirler konusunda hiçbir sıkıntının olmadığını vurgulayan Şimşek, şu bilgileri verdi: "Bundan birkaç ay öncesine göre IMF'nin bizden istediği tedbir, bütçede ya harcama kesintisi ya da vergi artışı şeklindeydi. Bütçe boyutuyla istenilen tedbirler, ilk baştaki ile şu an geldiğimiz nokta arasında 3 kat fark var. Yani başlangıçta geleneksel yaklaşımlarla içerisindeydi. IMF ile tedbir büyüklüğü konusunda aşağı yukarı bir anlaşma var."
Devlet Bakanı Şimşek, ocak ayında IMF'yi Türkiye'ye davet edeceğini belirterek, "Ümit ediyoruz, anlaşmayı ocak ayında sağlarız. Böyle bir yaklaşım içerisindeyiz. IMF'ye karşı yaklaşımda bir sorun yok. Görüşmelerde önemli mesafeler kaydedildi." ifadelerini kullandı.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.