Solucanlar ekmek kapısı oldu

Solucanlar ekmek kapısı oldu
Kadın girişimci Ayşe Coşkun, önceleri bilgisayardaki fotoğraflarına bile bakamadığı solucanlarla yaptığı gübre üretimiyle ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.

 

 

Solucan gübresi üretimi için kolları sıvayan ve evinde başladığı işi hayvanların sayısı hızla artınca Gürpınar Mahallesi'nde kiraladığı tavuk çiftliğinde sürdüren 49 yaşındaki Coşkun, kasalara yerleştirilmiş 6 milyonun üzerindeki solucanın beslenmesi ve bakımı ile ilgilenmesi için iki kadın işçi çalıştırıyor.

Coşkun, işletmesindeki gübreyi gerekli işlemlerden geçirdikten sonra yurt içindeki pek çok firmaya satıyor.

Solucan gübresi üretimiyle uğraşanları tek çatı altında toplamayı amaçlayan Vermikültür Derneğinin başkanı da olan Coşkun, yaptığı açıklamada, hac ve umre işiyle uğraşan eşinin yılın 9 ayı yurt dışında olduğunu, "Eşim yanımda olmuyor, işim yanımda olsun" olsun düşüncesiyle bir iş kurmaya karar verdiğini söyledi.

100 SOLUCANLA İŞE BAŞLADIM

İnternette araştırma yaparken solucan gübresi üretimini öğrendiğini anlatan Coşkun, şunları kaydetti:

"Hayatımda en son görmek isteyeceğim şey solucandı. Kımıl kımıl hareket etmesi beni ürpertirdi. İnternette araştırdıkça vatanımızın topraklarına çok fayda sağlayacağını anladım. Solucanlara bakamadığım için bilgisayar ekranına kağıt yapıştırmıştım.

İşi yapmayı kafama koyunca o kağıdı yavaş yavaş kaldırdım. Solucanların fotoğraflarına ve videolarına bakarak alıştım. Eşimi ikna etmem zor oldu. Solucanı duyunca kabul etmedi, butik açmayı, pastane açmayı teklif etti ancak kabul etmedim.

ŞU AN 6 MİLYONUN ÜZERİNDE SOLUCANIM VAR

İl tarım müdürlüğünün onay verdiği bir firmadan solucan aldım. 100 solucanla işe başladım. Gecekonduya sığmayınca tavuk çiftliği kiraladım. Şu an 6 milyonun üzerinde solucanım var."

Coşkun, toprağı yenileyen ve "Kırmızı Kaliforniya Solucanı" olarak bilinen bu canlı türünün toprak solucanı ile aynı olmadığını, çiftçilerin zaman zaman bu yanılgıya düştüğünü dile getirdi.

HER 3 AYDA BİR SAYISINI İKİYE KATLIYOR

Solucan gübresi yapan bu hayvanların çok hızlı ürediğine dikkati çeken Coşkun, "Her 3 ayda bir sayısını ikiye katlıyor. Özellikle ev bütçesine katkı sağlamak isteyen kadınlar, evlerinde, bahçelerinde bu solucanları mutfak atıklarıyla besleyebilirler çünkü en ufak bir koku olmuyor.

Çay posası, yemek artıkları, meyve kabuklarıyla bile beslenebilir. Sadece asitli, tuzlu ve pişmiş yemek vermemek lazım." diye konuştu.

Solucan gübresini anne sütüne benzeten Coşkun, bu gübrenin içinde toprağın ihtiyacı olan her şeyin bulunduğunu, bu nedenle literatürde "toprak dengeleyici" olarak geçtiğini belirtti.

Coşkun, solucan gübresinin toprağa olan faydalarına da işaret etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.