Rusya bütçesi 2009'da açık verecek
Sürekli artı veren Rusya bütçesi, on yıl aradan sonra ilk kez açık verecek. Rusya 2009 bütçesi için petrolün varilini 70 dolar olarak öngörmüştü.
Rusya'nın Vedomosti gazetesinde yer alan habere göre, 2009 yılında en iyi tahminle petrolün varili 50 dolar seviyesinde olsa bile bir kaç trilyon açık bekleniyor. Rusya Ekonomi Bakanlığı tahminlerine göre, açık gayrı safi milli hasılanın yüzde 3 ile yüzde 6'sı arasında olacak. Ancak petrolün 30 dolarlar seviyesinde kalması durumunda açık giderek büyüyecek. Bakanlığın tahminlerine göre Rusya gelirlerinden 2009 yılında yüzde 32 (123 milyar dolar) kaybedecek.
Ekonomi Bakanlığı 2009 bütçesinde yüzde 8'lik bir kesinti öngördüklerini, ancak krize karşı alınacak muhtemel tedbirlerin buna dahil olmadığını belirtti. Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Expert Group uzmanı Yelena Lebedinskaya, muhtemel tedbir paketinin 2009 bütçesine maliyetinin 9,5 trilyon ruble olacağını öngördüklerini söyledi.
Kremlin'in ekonomi danışmanlarından Arkadi Dvorkoviç, Rusya'nın gelecek yıl borç alması gerekebileceği uyarısında bulundu. Bloomberg'e açıklamada bulunan Dvorkoviç, "Rusya iyi borç alan bir ülkedir. Bu ihtimali gelecek yıl değerlendirmeliyiz. Çok düşük faizlerle borç alabiliriz." dedi. Hükümetin açığı kapatmak için sosyal fonlardan önemli miktarda para kullanımı gerçekleştireceği belirtiliyor.
RUBLEDE DEVALÜASYON DEVAM EDİYOR
Rusya Merkez Bankası ikili döviz sepetinin ruble karşısında değer kazanmasına onuncu kez izin verdi. 0,9 puan değerlenen yeni sepet 33,76 seviyesine yükseldi. 1 Dolar 28,6 rubleden işlem görürken, Euro da 40 rubleyi gördü. Aralık sonuna kadar kısmi devalüasyonlara devam edileceği, on günlük resmi yılbaşı tatili süresince ruble kuru ile oynanmayacağı açıklandı. Uzmanlara göre rublenin daha fazla devalüe edilmesi gerekiyor. Rublenin ani düşüşünü engellemek için Rusya Ağustos ayından 600 milyar dolara yaklaşan döviz rezervlerinin yüzde 27'sini bu yana harcadı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.