Uzmanlar aşırı et tüketimi için uyarıda bulundu

Uzmanlar aşırı et tüketimi için uyarıda bulundu
Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketimine karşı uzmanlar uyarılarda bulundu.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, Kurban Bayramı'nda safra kesesi, pankreas ve mide problemi olan kişilerin et tüketimine dikkat çekerek, "Yemekten bir süre sonra şiddetli karın ağrıları, bulantı, kusma ve sırt ağrıları başlayabilir" dedi.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, Kurban Bayramı'nda özellikle mide, pankreas ve safra kesesi gibi hastalıkları bulunan kişilere önemli uyarılarda bulundu. Dr. Oruk, bayramda meydana gelebilecek aşırı et tüketiminin safra kesesini zorlayacağı ve halk arasında "öd patlaması" denilen hadisenin gerçekleşebileceğini ifade etti.

"Eti olabildiğince haşlama olarak tüketmek gerekiyor"

Uzman Dr. İhsan Oruk, bayramda etin çok fazla tüketilmemesine dikkat çekerek, "Bu Kurban Bayramı'nda en çok sevdiğimiz et tüketimidir. Ete çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü özellikle safra kesesi problemi olanlar, pankreas problemi olanlar ve mide problemleri olanlar bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Evet eti bol miktarda tüketeceğiz ama özellikle bu vatandaşlarımız bu konuda biraz dikkatli olmaları gerekiyor. Eğer ki sessiz safra kesesi taşları var ise, burada eti olabildiğince haşlama olarak tüketmek gerekiyor. Mümkünse, eti çok tüketmemek lazım. Özellikle ızgara, yumurtalı ve yağlı olduğu takdirde, bu gıdaların parçalanması için safra gerekecektir. Tabi yoğun bir tüketimde safra kesesi çok hızlı bir şekilde boşalmak isteyecek, bu safra kesesinin içindeki mevcut taşlar gelip kanalı tıkayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Halk arasında "ödüm patladı" dediğimiz hadisedir"

Dr. Oruk, olağan dışı et tüketimi sonrası oluşabileceklerden de bahsederek, "Hastaların bu kez, yemekten bir süre sonra şiddetli karın ağrıları, bulantı, kusma ve sırt ağrıları başlayabilir. Bu pozisyonda yapacakları ilk şey, hemen uzmanına başvurmaları, çünkü eğer zamanında müdahale edilmediğinde taş aşağı kanala düşüp, pankreatit dediğimiz ağır tablolara, sarılıklara ve karaciğer harabiyetine sebep olabilir, bazen safra kesesinin kanalını tıkayıp iltihaplanmalara sebep olabilir. Halk arasında "ödüm patladı" dediğimiz hadisedir. Safra kesesinin delinmesine sebep olabilir. Bu tür tabloların oluşmaması için özellikle bayramda bu tür hastalarımızın et tüketimine dikkat etmesi lazım, çok az tüketsinler. Mümkünse haşlama olarak tüketsinler. Tabi et tüketmeyin diyemiyoruz. Kurban Bayramı'nda et tüketilmesi gerekiyor. Bu açıdan bu tür hastalarımızın eti az ve haşlama olarak tüketmesinde fayda var" şeklinde konuştu.

"Maalesef bilen de bilmeyen de bıçağı eline alıyor"

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, Kurban Bayramı'nda acil servislerde en çok el ve kol kesiği vakalarıyla karşılaştıklarını belirtip, kurban kesecek olan vatandaşlara önem arz eden tavsiyelerde bulunarak, "En çok karşımıza çıkan, acil servislere gelen hasta grubumuz Kurban Bayramı'nda kesiler. Çünkü maalesef bilen de bilmeyen de bıçağı eline alıyor. Tabii dini bir vecibedir, ibadettir, kurbanın kesilmesi gerekiyor ama bıçak tutmaya dikkat etmek gerekiyor. Maalesef bıçağı çok uygun tutmadıkları takdirde, bıçağı vücuda doğru çevirdiklerinde kesme işlemi yaptıkları zaman fark etmeden bıçağı birden serbest kaldığında genellikle el ve kol kesileri oluyor. Bazen de karına saplanan bıçaklar olabiliyor. Bu tür pozisyonlarda, eğer mümkünse elde, kolda yani ekstremite dediğimiz bu uzuvlarda var ise, hemen kesilen yerin üst tarafından bir tampon yapmak gerekiyor kan akımını azaltmak için. Kan kaybı bizim için önemlidir. Hemen kesinin bulunduğu yerin üstünden turnike yapacaklar. Mümkünse elastik bir bandajla burayı bağlayacaklar ya da sıkı tutacaklar, hemen acil servise başvuracaklar. Kendileri bir şeyler yapmaya kalkmasınlar. Çünkü burada önemli olan ilk akut müdahaledir. Uzmanına gelecekler, buradaki keside bakacağımız ilk iş, buradaki kesi toplardamar kesiği midir, atardamar kesiği midir, tendonlar, sinirler kesilmiş midir onlara bakmak gerekiyor. Çünkü eğer bunlar var ise, zamanla tamir olmazsa, tamiri zordur. O yüzden ilk keside uzman arkadaşlar bakacaklar, sinir kesisi varsa sinir tamiri yapacak, tendon kesiği varsa, tendon tamiri yapılacak, damar kesiği var ise, damar tamiri yapılacak. O yüzden bu tür kesilerde hem tampon yapıp, üzerine baskı uygulayarak acil servise başvurmaları gerekiyor" diye konuştu.

"Parmaklara gelen bir sinir kesisi varsa o parmak işlevini yitirecektir"

Dr. Oruk ayrıca, vatandaşların oluşabilecek derin kesileri önemsemedikleri takdirde büyük hasarların oluşabileceğini belirterek, "Ciddi bir kesiği olmadığı takdirde, ufak yaralanma atlatılır ama ağır kesilerde özellikle sinir ve tendon kesisi varsa, kesilen bölgeye göre eğer parmaklara gelen bir sinir kesisi varsa o parmak işlevini yitirecektir, çalışmayacaktır. Tendon kesildiyse, o parmak görevini yapmayacaktır. Kontraktil dediğimiz sonraki iyileşme dokularının da revizyonu çok zordur. Eski haline gelmez, kalıcı hasarlar verir. Eğer ciddi sinir kesisi var ve tamir edilmez ise, o sinirin yaptığı vazife yerine gelmeyecektir, bunlar kalıcı hasarlara sebep olacaktır. O yüzden hemen uzmanına başvurmakta fayda var" dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.