Emeklilikte yaşa takılanlar son durum nedir - 2016

Emeklilikte yaşa takılanlar son durum nedir - 2016
Emeklilikte yaşa takılanlar son durum nedir merak konusu. Bakan konuyla ilgili vatandaşları aydınlatmak için açıklamalarda bulundu. 2016 EYT yasası ile ilgili son gelişmeler haberimizde...

Torba yasa ile birlikte çıkması beklenen ve tekrar konuşulmaya başlanan yasa EYT yasası çıktı mı sorularına neden oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya bu konu sürekli soruluyordu. Bakan şu açıklamalarda bulundu: 'Emeklilikte yaşa takılmak şu demektir; primini ödemiş aslında prim günü dolmuş fakat yaş gelmediği için o limiti dolduramadığı için emekli olabilme fırsatına henüz sahip olamamış. Emeklilikte yaşa takılanlar son durum ile ilgili bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanırsa eğer düzenlemelerin gerçekleşeceği belirtilmişti. Bu da prim günü şartına takılan 100 bine yakın vatandaş için sevindirici bir haber oluyor. Hazırlanacak formüle göre maaşlarının %60-70'ini aldıklarında emeklilik hakkı verilecek. TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR EYT SON DAKİKA HABERLERİ

Emeklilikte yaşa takılanlar son durum gelişmeleri hakkında henüz yeni bir durum olmasa da Meclis'te tekrar gündeme geldi. Canan Yüceer 1999 yılında oluşturulan 4447 Sayılı Kanun’la emeklilik yaşının kademeli olarak yükseldiğini, Anayasa Mahkemesi’nin kanunla ilgili hükmü iptal etmesinden sonra 2002 yılında 4759 Sayılı Kanun çıkarılarak emeklilikte kademeli geçişin yeniden düzenlendiğini söyledi ve "Bu kanun hükmü gereği sigortalılar, prim ödeme gün sayısını doldurmuş olsalar dahi emekli aylığından yararlanabilmek için öngörülen yaş koşulunu sağlayana kadar beklemek zorunda kaldı. Bu durum prim gün sayısını ve kanunda öngörülen çalışma yılını doldurmuş olan ancak 4759 Sayılı Kanun’da belirtilen yaş koşulunu sağlamayan sigortalılar açısından hak kaybına neden oldu." dedi. Yaşı 65'in üzerinde olup prim günü yetmeyenler için ise gerekli düzenlemeler bekleniyor. Emeklilikte yaşa takılanlar son durum ile ilgili bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanırsa eğer düzenlemelerin gerçekleşeceği belirtilmişti. Bu da prim günü şartına takılan 100 bine yakın vatandaş için sevindirici bir haber oluyor. 

EMEKLİLİK İÇİN YAŞ BEKLEYENLERE BÜYÜK MÜJDE

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. Sigorta ve prim gün süresini doldurmuş fakat emeklilik yaşının dolmasını bekleyen kişiler için bir kanun teklifi hazırlandı. TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. Söz konusu teklif, yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ancak yaşlılık aylığının bağlanması için yaş koşulunu bekleyen 500 bini aşkın çalışanı ilgilendiriyor.

PRİM ŞARTINA TAKILANLAR İÇİN BAKANLIKLARIN ANLAŞMASI GEREKİYOR

Eksik prim günlerini borçlanmaları sağlanarak emeklilik yollarının açılması için çalışmalar sürüyor fakat bu konuda yasal düzenleme yapılabilmesi için ilgili bakanlıklar arasında uzlaşma sağlanması şart. Prim günü şartına takılan 100 bine yakın kişi bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum