Konut kredisi ile alınan konutlar KDV ’den muaf değil

Konut kredisi ile alınan konutlar KDV ’den muaf değil
Kredi kullanılan konuta ödenen KDV geri alınabilir mi? Tüketiciler Birliği’nden yayılan bu bilgi onbinlerce ilgiliyi heyecanlandırdı ancak TÜSODER’den tersi yönde açıklama geldi.

Konut kredisinde ödenen KDV geri alınabilir mi? Yani kredi kullanılan konuta ödenen KDV geri alınabilir mi?

Tüketiciler Birliği’nden gelen bu yöndeki açıklama onbinlerce ilgiliyi heyecanlandırdı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketicilerin KDV'den muaf olduğunu belirterek, tüketicilerin konut kredisi kullanarak elde ettikleri daire için ödedikleri KDV'yi geri alabileceklerini söylemişti.

Birkaç gündür ilgililer nereye başvuracaklarını, iadenin nasıl olacağını öğrenmeye çalışıyor fakat karşılarında yetkili bir muhatap bulamıyorlar.

İlgili devlet kurumları “yok öyle bir şey” derken, tüketici hakları dernekleri de bu konuda net bilgilerinin olmadığını söylüyorlar.

İddianın kaynağı olan Tüketiciler Birliği’ne de ulaşılamıyor.

Bu arada, Tüketici Sorunları Derneği yani TÜSODER’den bir açıklama geldi. Açıklamada “Konut kredisi ile alınan konutlar KDV ’den muaf değil” denildi.

Açıklama şöyle:

“Gün içerisinde bazı yayın organları tarafından geçilen konut kredisi çekilerek alınan evlerin KDV’den muaf olduğu ve ödenen KDV bedellerinin tüketici hakem heyetlerine ve mahkemelere başvurularak alınabileceği açıklaması sonrası Derneğimize gelen yoğun sorular sebebiyle konuyu ivedilikle inceleyip bu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur.

1-      İlgili mevzuatta KDV istisnalarının içerisinde teminat gösterilmek suretiyle Konut Kredisi ile alınan konutlar bulunmamaktadır. Bu sebeple bu yönde yapılan açıklamanın hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Sadece konut kredisinin teminatı olarak verilen konutların kredi ödemelerinin yapılmaması sebebiyle cebri icra satışlarında istisna söz konusudur.

2-      Her ne kadar bir KDV iadesi söz konusu olmasada Vergi iadeleri ile ilgili başvurulması gereken mercii de Tüketici Hakem Heyetleri ya da Tüketici Mahkemeleri değil Vergi Mahkemeleridir.

Kamuoyuna duyurulur.

TÜSODER Genel Başkanı

Av. Rıdvan Yıldız”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.