Çiftçilere toprak analizi mecburiyeti geliyor

Çiftçilere toprak analizi mecburiyeti geliyor
Toprak analizi destekleme uygulaması farklı bir modelle yeniden başlıyor.

 

Tarımsal üretimde verimliği ve kaliteyi artırmak amacıyla 2017 yılı üretim sezonundan itibaren toprak analizi destekleme uygulamasına farklı bir model ile yeniden başlanılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yeni modelde toprak analizleri için gerekli olan numuneler tohum tarlaya düşmeden, ekimden önce, 50 dekar ve üzeri parsellerden,
koordinat belirleyen Data Logger cihazıyla, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarların teknik elemanlarınca alınacak.

Bu şartlarda alınan numunelere ait analizler için destekleme ödemesi yapılacak.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"ÇKS kayıtlarına göre 50 dekar ve üzeri parsellere gübre desteği ödenebilmesi için toprak analizi yaptırmak zorunlu olacaktır. 50 dekardan küçük parseller ise toprak analizi yaptırmak zorunda olmayacak, ancak gübre desteğinden faydalanabilecektir.

Destekleme ödemeleri yetkilendirilmiş laboratuvarlara analiz başına yapılacaktır. 50 dekardan başlayarak, 50'nin katları içerisinde kalan parsel büyüklükleri için ilave analiz istenecektir. (Örnek:50 dekar için bir analiz, 70 dekar için 2 analiz, 120 dekar için 3 analiz istenecektir.) Bunun yanında 50 dekardan küçük parsellere toprak analizi yapılsa dahi laboratuvarlara toprak analizi destekleme ödemesi yapılmayacaktır."

'Toprak analizi desteği geri geliyor'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, toprak analizi desteğinin çeşitli kurallara bağlanarak verileceğini söyledi.

Toprak analizi desteğinin amacı dışında kullanıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şimdi onu çeşitli kurallara bağlıyoruz. Ekim öncesi analizi almak kaydıyla toprak analizi desteği devam edecek." dedi.

Soruları yanıtlayan Çelik, kaldırılan toprak analizi desteği ile ilgili toprak analizinin üretime başlamadan yapılması gerektiğini, böylelikle ekilecek toprak hakkında birçok bilgiye ulaşılabileceğini söyledi. Ancak önceki dönemde verilen bu desteğin amacı dışında kullanıldığına dikkati çeken Çelik, bu analiz ile ilgili ekim dönemi değil, hasat döneminde raporların geldiğini, bunun doğru olmadığını anlattı.

Çelik, toprak analizi için 110 milyon lira destek verildiğini hatırlatarak, "Şimdi onu çeşitli kurallara bağlıyoruz. Ekim öncesi analizi almak kaydıyla toprak analizi desteği devam edecek." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.