Güvenli bölgeye adım adım

Güvenli bölgeye adım adım
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD, YPG ve PKK terör örgütlerinin Kürtleri temsil etmediğini belirtti.

France 24 haber kanalına konuşan Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’de PYD/YPG/PKK’yı doğrudan silahlandırma konusundaki adımlarının sorulması üzerine,  PYD’nin bir terör örgütü olduğunu yineledi. Çavuşoğlu, “Bunlarla direkt savaşmak isteseydik, Kobani’den veya başka bir yerden girerdik. Amacımız DAEŞ’i yenmek” dedi.

Menbiç operasyonu öncesinde ABD ile yaptıkları anlaşmada sadece birkaç yüz YPG’linin Fırat’ın batısına geçmesini ve operasyondan hemen sonra geri dönmelerini kabul ettiklerini anlatan Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Herkes yaptığımız anlaşmaya uymalı. Aksi takdirde müttefik olmamızın veya DAEŞ’e karşı güçlerimizi birleştirmemizin bir anlamı olmaz. Ayrıca bir terörist gruba karşı mücadele ederken bir başka terörist gruba bel bağlamak en büyük hata. Onları silahlandırmak çok tehlikeli. Bunlara verilen silahlar, DAEŞ ve diğer terör örgütlerine satıldı.

Çok dikkatli olunmalı. Cerablus ve devamında bir başarı gördük. Neden ülkenin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı için mücadele eden ılımlı güçleri desteklemiyoruz? PYD/YPG Suriye’nin toprak bütünlüğü için mücadele etmiyor. Kendi devletlerini, kantonlarını oluşturmaya çalışıyor. Suriye’nin toprak bütünlüğünden mi yoksa bölünmesinden mi yanayız? Soru budur. Sebep ne olursa olsun, bir terör örgütüyle işbirliği yapmak uygun değil ve kabul edilemez. ABD her zaman terörizmle savaşıyor. Ancak bu olayda talihsiz bir biçimde Türkiye’ye de saldıran terörist bir örgütle işbirliği yapıyor. Ankara’daki 2 intihar saldırısını yapan teröristler ABD’nin silah verdiği bu kamplardan geldi. Bu kabul edilemez.”

RAKKA KONUSU GÖRÜŞÜLÜYOR

Bakan, ayrıca Suriye’deki BM insani yardım konvoyunu Esad rejimi ve destekçilerinin vurduğunun açık olduğunu söyledi. Fırat Kalkanı harekâtına işaret edilerek Türkiye’nin Suriye’ye asker gönderdiği ve Suriye’de uçuşa yasak ve güvenli bölge istediği hatırlatılarak, “Suriye’de ne kadar derine gitmeye hazırsınız?” sorusunun yöneltilmesi üzerine Çavuşoğlu, “İlk olarak en az 45 km aşağıya inebiliriz, inmek zorundayız, Münbiç bölümünü kapatmak için. Bundan sonra bu bölge defacto bir güvenli bölge olabilir. 5 bin kilometrekare civarında” dedi. Çavuşoğlu, askerî yetkililerin DAEŞ’e karşı Rakka’da bir operasyon yapılması konusunu da görüştüklerini ifade etti. 

GÜLEN’İN İADESİ HAKKIMIZ

FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in iadesi konusuna da değinen Çavuşoğlu, “Müttefikimiz ABD’den, bu süreci tamamlamasını, mümkün olan en kısa sürede onu iade etmesini bekliyoruz. Buna mahkeme karar verecek. İyimseriz. Bunun gibi teröristlerin demokratik toplumlarda yeri yok. Biz bu terör örgütünü suçlamıyoruz, FETÖ terör örgütünün Türkiye’deki başarısız darbe girişiminin arkasında olduğundan yüzde 100 eminiz. ABD dâhil herkes, Gülen ve ona bağlı olanların bu darbe girişiminin arkasında olduğunu biliyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.