Said Yazıcıoğlu uyardı

Said Yazıcıoğlu uyardı
Bakan Yazıcıoğlu uyardı: Mali kriz, Türkiye'nin donör konumunu sarsmamalı

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Türkiye'nin uluslararası donör camiası içinde edindiği etkin konumun sarsılmaması için küresel krize rağmen resmi kalkınma yardımı çalışmalarına devam etmesi gerektiğini söyledi.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na başkanlık eden Said Yazıcıoğlu, küresel mali krizin kalkınma işbirliği açısından doğurduğu sonuçlara dikkat çekti. Yazıcıoğlu, kriz ortamında gelişmekte olan ülkelerin kalkınma yardımlarına olan ihtiyacının en üst seviyeye çıktığını, bununla birlikte gelişmiş ülkelerin bu amaçla ayırdığı fonlarda ciddi düşüş yaşanmasının gündeme geldiğini belirtti. 

Bu ortamda, Türkiye'nin kendi ekonomisini güvence altına almasının en önemli öncelik olduğunu kaydeden Yazıcıoğlu, yardımları belli imkanlar çerçevesinde devam ettirmelerinin önemli olduğunu dile getirdi. Said Yazıcıoğlu, aksi takdirde yardımların dış politika açısından sahip olduğu işlevselliğinin azalabileceği, Türkiye'nin donör camiası içerisinde elde ettiği etkin konumun sarsılabileceğini vurguladı.

Türkiye'nin son yıllarda, özellikle Afrika ülkelerine yaptığı yardımlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne seçilmesine büyük katkı sağlamış, kalkınma yardımlarını organize eden TİKA da bu doğrultuda önemli rol oynamıştı. Bakan Yazıcıoğlu, kriz ortamında dost ve kardeş ülkelerle yürütülecek çalışmaların her zamankinden daha büyük bir etkiye sahip olacağına dikkat çekti.


"YURTDIŞINDAKİ KÜLTÜR VARLIKLARININ RESTORASYONU EŞGÜDÜM İÇERİSİNDE YAPILACAK"


Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın bu yılki görüşmelerinde TİKA'nın işbirliği yaptığı 28 kuruluştan müsteşar ve müsteşar yardımcısı seviyesinde 40'a yakın temsilci katıldı. Görüşmelerde, TİKA'nın 2008 yılında yaptığı faaliyetler değerlendirilerek, 2009'da yapılması planlanan faaliyetlere dair kararlar alındı.

TİKA, gelişmekte olan ülkelere kalkınma yardımlarının yanısıra Türk kültürünün korunması ve yaygınlaştırılması faaliyetlerine de büyük önem veriyor. 1992 yılından bu yana Kazakistan'da Hoca Ahmet Yesevi Türbesi, Türkmenistan'da Sultan Sancar Türbesi, Bosna Hersek'te Konjic Köprüsü, Kosova'da Sinan Paşa ve Fatih Camileri, Kırım'da Zincirli Medrese ve Hacı Giray Han Türbesi, Suriye'de Şam Süleymaniye Külliyesi, Lübnan'da Trablusşam Mevlevihanesi başta olmak üzere Türk tarihi açısından büyük önem arz eden pek çok eserin restorasyonu gerçekleştirildi.

Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, Başbakanlık Genelgesi'yle kurulan Yurt Dışındaki Kültür Varlıkları Eşgüdüm ve Yönlendirme Kurulu sayesinde yurtdışında bulunan Türk kültür varlıklarına yönelik yapılacak her türlü restorasyon faaliyetinin bundan sonra sıkı bir koordinasyon içerisinde yapılacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.