Yozgat'ta üretilip dünyaya satılıyor

Yozgat'ta üretilip dünyaya satılıyor
Yozgat Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Delta Tarım, bitki ve hayvan kalıntılarının uzun yıllar toprak altında kalmasıyla oluşan bir gübre türü olan leonarditi başta Yunanistan ve İsrail olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyor.

Önemli bir azot kaynağı olan ve suda çabuk eridiği için çiftçiler tarafından tercih edilen amonyum nitratlı gübrelerin bomba yapımında kullanıldığı için yasaklanmasının ardından organik gübrelerin çiftçiler için önemi daha da arttı.

17 senedir YOSB’de 10 bin metre kare alan üzerinde faaliyet gösteren Delta Tarım, organik gübre üretimi alanında ülkemizde tanınan firmalar arasında. Madenlerden çıkartılan ve YOSB’de ki fabrikaya getirilen leonarditi, burada çeşitli katkı maddeleriyle işleyerek 9 çeşit ürün elde ediyor. Firma, yılda ortalama 3 bin ton üretim yapıyor, üretiminin büyük bölümünü de Yunanistan, İsrail ve KKTC’ye ihraç ediliyor.

1-316.jpg

Katı, sıvı organik gübre üretimi yaptıklarını söyleyen Delta Tarım Fabrika Sorumlusu Aydın Aytekin, leonarditin oluşum açısından linyitle benzeştiğini, linyitten barındırdığı organik maddelerin yüksek olmasıyla ayrıldığını belirtti. Benzer koşullarda oluşmaları nedeniyle linyit kömür madenlerinde leonardit bulunabildiğini ifade eden Aytekin, ancak kömür bulunmayan ortamlarda da leonardite rastlamanın mümkün olduğunu anlattı.

Son yıllarda organik tarımın ön plana çıkmasıyla leonardite ilginin arttığını, ülke genelinde yaptıkları satışın yanı sıra ihracat da gerçekleştirdiklerini dile getiren Aytekin, 3 bin ton olan yıllık üretimlerini 10 bin tona çıkartarak ihraç ettikleri rakamı yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.

2-291.jpg

Verimi Artırıyor Hastalıklara Karşı Koruyor

Aytekin, tesiste içerisinde doğal olmayan katkı maddesi bulunmayan doğal humusu ve beraberinde hümik ve fulvik asidi işlediklerini belirtti. Leonarditte bulunan iz elementlerin bitki gelişimine önemli katkı sağladığına dikkati çeken Aytekin, iz elementlerin toprağın Ph değerini düzenleyerek bazı hastalıkların bitkilere ulaşmasını geciktirdiğini söyledi. Aydın Aytekin, “Hayvansal ve bitkisel organizmaların milyonlarca yıl boyunca fosilleşmesiyle oluşan humik asitler; torf yataklarında, linyit katmanlarında, taze su kaynaklarında ve leonardit madeninde bulunuyor. İçeriğinde fulvik asit, karbon, makro ve mikro besin elementlerini barındıran bu doğa mucizesi, gerek toprak gerekse bitkilerin ihtiyaç duyduğu yaşamsal besin maddeleri ve organik vitaminlerin en doğal yolla karşılanmasını sağlıyor. Karbon ve makro/mikro besin maddelerini içeren humik asit ve leonardit, toprağın havalanma, su tutma ve pH özelliklerini iyileştiriyor. Humik asitler toprağa uygulanabilmesinin yanında, bitkinin protein ve kuru madde biriktirme kapasitesini arttırmak amacıyla yapraktan da verilebiliyor. Yapraktan verilen humik asit, ürünün iri, dolgun, homojen görünümlü ve canlı renkte olmasını sağlıyor. Ayrıca organik madde içeriğindeki doğal antibiyotikler, bitkilerde enfeksiyon hastalıklarına karşı doğal bir korunma sağlıyor” dedi.

Hem Organik Hem Ekonomik

Aydın Aytekin, “Firmamız ürünleri arasında başta Hümik asit grupları olmak üzere, damlama yaprak gübresi grupları, Hümik asitle şellatlanmış organik gübreler ve Hümik asitle şellatlanmış Kompoze (NPK) gübreler bulunmaktadır. Bunların dışında halk sağlığına yönelik çevre dostu biyolojik Larvasit katı formülasyon halinde üretilmektedir” dedi. Aytekin, “Üretmekte olduğumuz ürünlerimizin tamamı yerli kaynaklar kullanılarak imal edildiğinden muadili ürünlerle kıyaslandığında minimum yüzde 50 daha ucuz fiyatla Türk tarımının ve çiftçisinin hizmetine sunulmaktadır. Ürünlerimizin tamamı T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nden alınmış ruhsatlar dâhilinde üretilmektedir” şeklinde konuştu.

Toprağa Uygun Gübre Hazırlanıyor

Ülkemizde üreticilerin toprağa bilinçli yaklaşması ve 'toprağını tanıyarak' işe başlaması gerektiğinin altını çizen Aydın Aytekin, “Yüksek verim ve kârlılığa hazır bir toprak inşa etmenin sırrı ise, üretime başlamadan önce toprak analizi ile toprağın organik madde ve pH düzeyini net olarak ortaya koymak; gerekli humik asit ve leonardit kaynaklarını üretim sürecine dâhil etmekte saklı. Biz YOSB’deki fabrikamızda toprak analizi ile gelen vatandaşlarımızın topraklarına uygun özel gübreler hazırlayarak katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Merdiven Altı ve Çin Malı Gübrelere Dikkat

Firmanın ilk etapta 5 milyar liralık bir yatırımla YOSB’ye kurulduğunu söyleyen Aytekin, “Anadolu’nun göbeği ve tarımın merkezi olan Yozgat, başlamak için güzel bir tercihti. Her geçen gün kendimizi geliştirerek yolumuza devam ettik. Bugün Yozgat’tan dünyaya organik gübre ihraç ediyoruz. Çiftçilerimizin merdiven altı ve Çin malı gübrelere dikkat etmesi lazım. Üretimi artırmak isterken ürüne zarar vermemek gerek. Toprak analizi yaptırmadan, hangi ürünü ekeceğine karar vermeden gübre alımı yapmaması çok önemli. Gelişen ve büyüyen bu güzel ülkemizin topraklarını verimli kullanmak ve buna katkı sağlamak bizim en büyük hedeflerimiz arasında. Firmamız önümüzdeki sene büyük bir yatırım atılımında bulunarak kapasitesini genişletecek ve yıllık 3 bin ton olan yıllık üretimimizi 10 bin tona çıkartacağız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.