Erdoğan ile Putin bugün biraraya gelecek

Erdoğan ile Putin bugün biraraya gelecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün saat 16:00`da görüşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün ayrıca Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros ile kahvaltıda biraraya gelirken, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı kabul edecek.

ENERJİNİN KALBİ İSTANBUL’DA ATIYOR

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un bugün gerçekleşecek Dünya Enerji Kongresi ile ilgili kaleme aldığı haberine göre ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Dünya Enerji Kongresi için geldiği İstanbul’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la biraraya gelecek. Uçak krizinin ardından Türkiye’de gerçekleşecek bu ilk görüşmede, Türk Akımı doğalgaz boru hattı için mutabakat imzalanması beklentisi var. Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı bazı ekonomik kısıtlamalar da ikili görüşmede gündeme gelecek.

Dünya Enerji Konseyi’nin düzenlediği “Dünya Enerji Kongresi” başladı. Küresel enerji sorunlarına çözüm için düzenlenen en önemli uluslararası kongre, 1977’nin ardından bir kez daha  yapılıyor.

İMZA BEKLENTİSİ

Ana teması “Yeni Ufukları Kucaklamak” olan kongre; “Dünya Enerji Liderleri”, “Geleceğin Enerji Liderleri” ve “Enerji Üçlemi” gibi özel oturumlarda enerji bakanları, iş, finans ve akademi dünyasının liderlerini biraraya getirecek. Kongre kapsamında, Türkiye’den, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini öngören anlaşma da bugün imzalanacak.

Kongrenin Türkiye açısından en önemli görüşmesi ise bugün. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Dünya Enerji Kongresi için geldiği İstanbul’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la biraraya gelecek. Görüşmede, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırması planlanan Türk Akımı doğalgaz hattı için imza aşamasına gelinebileceği belirtiliyor. Özellikle Rus tarafı, boru hattı için son dönemde çalışmalarını yoğunlaştırmıştı. İkili görüşmeden önce Türk Akımı için pürüzlerin ortadan kaldırılması için yoğun mesai harcandığı ifade ediliyor.

İKİ AY İÇİNDE 3. GÖRÜŞME

Erdoğan ile Putin, bugünkü görüşmeyle, son iki ayda üçüncü kez yüzyüze görüşmüş olacak. İki ayda iki kez yüzyüze, dört defa da telefonda görüşen iki lider, 24 Kasım 2015’te meydana gelen uçak krizinden sonra ilk kez 9 Ağustos’ta St. Petersburg şehrinde biraraya geldi. Kritik görüşmenin ardından 26 Ağustos’ta telefonda konuşan iki lider, 3 Eylül’de G20 zirvesi vesilesiyle Çin’in Hangzhou kentinde biraraya geldi. Erdoğan ve Putin, 8 ve 21 Eylül’de iki telefon görüşmesi daha gerçekleştirdi. İki lider arasındaki son telefon görüşmesi 5 Ekim’de yapıldı. En son, 15 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 zirvesine katılan Putin, 24 Kasım’da yaşanan uçak krizinden sonra ilk kez Türkiye’ye gelmiş olacak. Krizin ardından ilk Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı da yine önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek. Putin’in bu toplantıya da katılması bekleniyor.

AMBARGOLAR ELE ALINACAK

Akkuyu’da Ruslar tarafından yapılacak nükleer santralin inşaatı için de görüşmeler çerçevesinde ilerleme sağlanmasının beklendiği bildirildi. Türkiye ile Rusya arasında, BOTAŞ’ın bu ülkeden aldığı doğalgazda yapılması istenen ilave indirimin de toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor. 

Rusya tarafından Türkiye’ye uygulanan vize uygulamasının da en azından işadamları için kaldırılması masada olacak. Uçak krizinden sonra Rusların başta sebze-meyve olmak üzere Türk gıda ürünlerine, Türk şirketlerine uyguladığı kısıtlamaların da masaya yatırılması bekleniyor. İstanbul’daki kongreye önümüzdeki günlerde Putin’in yanısıra, Rus Enerji Bakanı Aleksander Novak ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukaev’in de katılması bekleniyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.