Kemal Unakıtan'dan geri icatları kaldı

Kemal Unakıtan'dan geri icatları kaldı
Türk siyasetinin gülen yüzü Kemal Unakıtan hayatını kaybetti, akıllarda esprileriyle beraber tarihi icraatları kaldı.

58., 59. ve 60. hükümetlerde MaliyeBakanlığı yapmış olan 70 yaşındaki Türk siyasetinin gülen yüzü Kemal Unakıtan hayatını kaybetti, akıllarda ise imza attığı tarihi icraatlar kaldı.

Kişiliğinden ziyade bilinçli olarak güler yüzlü olmaya özen gösteren Unakıtan, "Maliye Bakanlığı kötü olursa devlet kötü olur. Zaten Maliye bakanı konuşurken bütün iş dünyası onu dinler. Hatta yüzü gergin mi değil mi; sinirli mi değil mi? takip eder. Buna çok dikkat ederler. Ben de bunu bildiğim için bakanlık süresince hep güler yüzlü olmaya dikkat ettim" diyordu.

ESPRİLERİ SALONU KIRIP GEÇİRİYORDU

Toplantılar yaptığı esprilerin salonu kırıp gerçirmesine alışkın olan Unakıtan, IMF uzmanlarının yaptığı espriye gülmemesine içerlemişti.

Sıcak parayı en iyi tanımlayan eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dır. Ekonomiyi aşırı ısıtan sıcak paraya verginin tartışıldığı Haziran 2005’te Kemal Unakıtan şunları söylemişti:

“Senin faizlerin yüksekse, mama dağıtıyorsan, onlar da gelecek gagalayacak. Ekonomin sağlamsa, para hareketlerinden korkmana gerek yok. Ne sıcak ne soğuk paradan korkun. Gelişmiş ülkelerde ‘Eyvah bize şu kadar sıcak para geldi’ diye hayıflanan var mı? Neden korkmuyorlar, ekonomileri sağlam da ondan korkmuyorlar. Sıcak paraya vergi mergi koymayacağız.”

ESPRİLERİ İLE VATANDAŞI, VERGİ TOPLAYARAK DEVLETİ GÜLDÜRÜYORDU

Bu kadar güler yüzlü olan Unakıtan, konu bakanlıktan para istemeye gelince yine esprili ama eli oldukça sıkı oluyordu. Bu haliylede Türkiye'nin bütçesini toparlayan adam olarak tarihe geçti. Göreve geldiğinde vergi gelirleri devletin ödediği faize yetmiyordu. Unakıtan görevi bıraktığında ise faiz gideri vergi gelirinin yüzde 28'ine inmişti.

FAİZ 'GAGASI'NDAN KURTARDI

Rahmetli Unakıtan’ın bu sözleri yıllardır sıcak parayı ve sermaye hareketlerini izleyen birisi olarak bana sonraki yıllarda iyi malzeme sağladı. Çünkü sıcak paraya geçmiş dönemde dünyanın en yüksek faizini ödeyen ülkelerden biriydik. En son 2003’te dolar bazında yüzde 70 faiz ödedik. Bunun adına da “çifte gaga” dedik. Çünkü sıcak para sadece faiz geliri değil, TL’nin değerlenmesinden dolayı kurdan da yüksek kazanç sağlıyordu. Nitekim 2003’teki yüzde 70’lik dolar bazlı kazançta TL’nin değerlenmesi etkiliydi.

- Unakıtan ise yüksek faizlerde en çok rolü oynayan bütçe açıklarını azaltarak Türkiye ekonomisini gagalanmaktan kurtardı. En azından faiz gagasından. Çünkü kur üzerinden gagalama ondan sonra da devam etti.

REKOR HALE GEÇİLEMEDİ

- Unakıtan’ın Maliye Bakanı olarak en önemli icraatı da 40-50 yıl sonra “ilk kez bütçenin iki yakasını bir araya getirmesiydi”. 2006 yılında bütçe açığı GSYH’nin yüzde 0.6’sına inerek ilk kez bu kadar denk hale geldi. Bu rekor da hâlâ geçilemedi.

AK PARTİ'NİN DEĞİŞMEYEN STRATEJİSİ OLDU

- AK Parti hükümetinin ilk döneminde açılan bu yoldan sonra da devam edildi ve ekonominin değişmeyen asıl çıpası da bu oldu. Muhtemelen de yüksek ölçekli cari açık verilmesine imkân sağladı, bütçede sıkı gidildiği için cari açık nedeniyle ekonomi krize girmedi. Halen de güçlü mali yapı ekonominin en güçlü tarafı.

- ”Hazine dolu olsun, Dışişleri Bakanı’nın yürüyüşü değişir” diyen de Kemal Unakıtan’dı. Bütçe disiplinini en iyi kavramış ve uygulama fırsatı bulmuş kişiydi. Allah rahmet eylesin.

UNAKITAN'IN EKONOMİYE DAMGA VURAN SÖZLERİ

Unakıtan İstanbul'da Türk-Arap zirvesinde Araplara örnek verirken 'yoksa işler arap saçına döner' demiş. Araplar ise bu söze bir anlam verememişti.

-Parayı veren düdüğü çalar (Özelleştirmeler için)
-Sıcak paradan korkmayın. faizler yüksekse mama dağıtıyorsun, gelecek onlarda gagalayacak (George Soros'un sıcak paraya önlem sözlerine)
-Ne yiyecek bu çocuklar? Soyadını mı değiştirecek babası Maliye Bakanı oldu diye? (Çocuklarının kaç şirket kurduğu eleştirilerine)
-İstihdamdaki vergi yükünü hafifleteceğiz, ancak bana vergi konusunda yamuk yapmayın (İşadamlarına)
-Galataport Galatamoport oldu (ihalenin iptali üzerine)

Kemal Unakıtan'ın cenazesi bugün öğlen namazını müteakip, Süleymaniye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Süleymaniye Külliyesi'nde toprağa verilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum