Türkiye nasıl zengin olur?

Türkiye nasıl zengin olur?
Marmara Üniversitesi i İngilizce İktisat Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. İbrahim Öztürk; "Türkiye'nin zengin olabilmesi için fukaralık sektöründen çıkması gerekir" dedi.

Öztürk, ekonomide her zaman en iyi yolun krizlere hazırlıklı olmak ve krizlerde neler yapılması gerektiğine iyi karar vermek olduğunu belirterek, "Dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz, 2009 yılının ilk üç ayı Türkiye'de etkisini hızlı bir şekilde gösterecektir. Krize hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Mardin İş Adamları Derneği (MARİAD) tarafından Erdoba Konağı'nda düzenlenen 'Küresel Krizin Türkiye'ye Bulaşma Kanalları ve Alınabilecek Tedbirler' konulu konferansta konuşan Öztürk, kapitalizmin sürekli kriz üreten, ancak yine kendi uygulamaları ile bu krizlerden çıkabilen bir sistem olduğunu belirterek, bugün tüm dünyayı sarsan küresel krizin Türkiye'yi de etkilediğini vurguladı.

Ekonomide her zaman en iyi yolun krizlere hazırlıklı olmak ve krizlerde neler yapılması gerektiğine iyi karar vermek olduğunu ifade eden Öztürk, dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin, 2009 yılının ilk üç ayı Türkiye'de etkisini hızlı bir şekilde göstereceğini ifade etti. Krize hazırlıklı olunması gereğine dikkat çeken Öztürk, şöyle dedi:

"Türkiye'nin son 5 yılda dünyaya sunduğu en muazzam hikâye yüksek büyüme hızıdır. Onun için Türkiye'ye sermaye geldi. Şirketler gelip iş kurdu. Türkiye'nin her zaman bir numaralı ev ödevi, elden geldiğince büyümeden kopmamaktadır. Türkiye'nin altın vuruşları vardır. Biz gerçeklerle yüzleşmek zorundayız. Türkiye'nin ulusal tasarrufları milli gelirinin yüzde 17 kadar, yani çok kötü ve yetersizdir. Türkiye'yi zengin edecek, muhakkak yapmak zorunda olduğumuz yatırımların oranı ise milli gelirin yüzde 25'i kadar. Yani krizden çıkmak için yatırım yapmak zorundayız. Fukaralık sektöründen çıkmamız gerekir. Türkiye'nin bugün itibari ile milli gelirinin yüzde 25'i kadar bir yatırımı finanse etmesi için dışarıdan çekmesi gereken sermaye 60 milyar dolardır." 

Bu gelişmelerden iki mesaj çıkarılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Türkiye belki 10-15 yıl daha büyümesini finansa etmek için dış borç kullanacak. Burada devlet bu borcu kullanmayacak. Bu borcu özel sektör kullanacaktır. Özel sektör ekonominin noktasıdır. Türkiye'nin ulusal tasarruflarını hızla artırması gerekir. Türkiye Güney Kore Tayvan, Macaristan, Malezya Kuzey Afrika'daki ülkelerle yarışması için milli gelirin yüzde 30'u kadar tasarruf yapması gerekir. Bugün Çin son 20 sene içinde yüzde 45'le kadar ulaştı. Türkiye'nin tarihinde ulusal tasarrufu hiç bir zaman yüzde 30'u bulmadı. Türkiye'nin tasarrufu öğrenmesi gerekiyor. Özel sektör üzerinden Türkiye'nin zengin olabilmesi için fukaralık sektöründen çıkması gerekir. Türkiye ürününü dünyaya iyi tanıtması gerekir." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.