Doların rekor üstüne rekor kırarken borçlar da kabarıyor

Doların rekor üstüne rekor kırarken borçlar da kabarıyor
Dolar kurundaki artış devam ederken TL'deki değer kaybı da devam ediyor. Türkiye'nin borcu 1 ayda 1 senelik faiz parası kadar yani rakamsal olarak 55 lira artmış durumda.

Türkiye'nin bir taraftan terörle mücadelesi devam ederken, ekonomik parametrelerdeki yükseliş devam ediyor. Dolar rekor üstüne rekor kırmaya başladı.

Milli Gazete'nin haberine göre, ABD’deki faiz artışı beklentisiyle iyice hareketlenen dolar, yeni rekorunu 3.1272 TL ile kırdı. Dolardaki artış, yani TL’deki değer kaybı sürerken, Türkiye’nin borcu da 1 ayda 1 senelik faiz parası kadar arttı.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK SEVİYESİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artış beklentileri ile Irak ve Suriye’de savaşın ivme kazanmasına bağlı artan jeopolitik risklerin etkisiyle dolar 3.13 lira sınırına dayandı. Önceki gece saatlerinde 3.1148’le rekor seviyeye ulaşan dolar, dün sabah saatlerinde 3.1272 ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

1 YILLIK FAİZ PARASI KADAR ARTIŞ VAR

Türkiye’nin Haziran sonu itibariyle 421.4 milyar dolar dış borcu bulunuyor. 29 Eylül tarihindeki kurdan (dolar 2.9977 TL) hesaplandığında dış borç 1 trilyon 263 milyar liraya denk geliyordu. 28 Ekim tarihindeki 3.1272 seviyesine göre hesaplanınca ise dış borç 1 trilyon 318 milyar liraya yükseldi. 1 ayda dış borcun TL cinsinden tutarı 55 milyar lira arttı. Yani, Türkiye’nin borcu, bütçeden yıllık olarak faize ödenen tutar kadar artış gösterdi. Bu da, mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda daha fazla borçlanma anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.