Bakan açıkladı! 46 milyar liraya çıktı

Bakan açıkladı! 46 milyar liraya çıktı
Bakan Ağbal bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin şu ana kadar yapılan başvuruların tutarının 46 milyar liraya çıktığını belirterek bunun bir rekor olduğunu söyledi

Yoğun ilgi nedeniyle 25 Kasım’a kadar uzatılan yapılandırmaya daha şimdiden 5.3 milyon kişi başvurdu. Yapılandırılan tutar 46 milyar TL.

Hükümetin vergi ve prim borçlarını ödemekte zorlanan esnaf, iş dünyası ile reel sektörü rahatlatmak için çıktarttığı vergi affına rekorbaşvuru geldi. Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin başvuru süresi yoğun ilgi nedeniyle 31 Ekim’den 25 Kasım’a kadar uzatılırken, daha şimdiden 5.3 milyon kişi Maliye’nin kapısını çaldı.

Şu ana kadar 5.3 milyon başvuru aldıklarını ve yeniden yapılandırılan tutarın 46 milyar liraya ulaştığını aktaran Ağbal, “Bu bir rekor. En son 2011’de yapılan yeniden yapılandırma yasasında başvuruların sonunda elde edilen rakam 39 milyar liraydı. Daha biz bugünden 46 milyar liralık bir başvuruyu almış olduk” diye konuştu.

18 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kanun, 30 Haziran’dan önceki borçları kapsıyor. Milyonlarca mükellefini ilgilendiren vergi cezaları, askerlik, seçim, nüfus, karayolu geçiş ücreti ve RTÜK idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası prim alacakları gibi birçok alacak ile bunların her türlü faiz ve gecikme cezaları yapılandırılacak.

90 MİLYAR TL VERGİ BORCU

Yasanın çıktığı dönem itibarıyla vergi dairelerine 6.3 milyon vatandaş borçlu konumunda bulunurken, vergi alacağının büyüklüğü 90 milyar lira seviyesinde. Bu kapsamda 4.2 milyon mükellefin 6.5 milyar lira trafik cezası, 158 bin kişinin 1.1 milyar lira tutarında ecrimisil borcu, 581 bin kişinin 2.1 milyar lira Yurt-Kur Öğrenim ve Harç Kredileri borcu bulunuyor. Ayrıca, 8.9 milyon kişi ve işverenin de SGK’ya 68 milyar lira seviyesinde kesinleşmiş prim borcu var.

Mükellefler, 30 Haziran 2016’dan önceki dönemlere ait vergi ve cezaları için başvurabilecek. Bu tarih itibarıyla gecikmiş vergi borçlarında Yİ-ÜFE oranında yapılandırmaya gidilecek, peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 50 indirim de yapılıyor. Taksitler 18 aya kadar uzatılabiliyor.

Vergi ihtilaflarının sulh ile sonlandırılmasıyla mükellefler yüzde 80’e varan indirimden yararlanabiliyor.

"DOLARA DEĞİL İŞİNİZE BAKIN"

Ülke olarak darbe girişiminin olumsuzluklarını silmeye çalıştıklarını belirten Naci Ağbal, şunları kaydetti: “1 haftalık 1 aylık göstergelere bakıp olumsuzluk oluşturmamak gerekiyor. Hükümet olarak her gün ekonominin canlandırılması için art arda kararlar alıyoruz. İnsanlarda bir tedirginlik oldu. Vatandaş piyasaya çıkıyor işine bakıyor. Günlük dolar kuruna bakmakla bu ülkede ekonomi yönetilmez. Dolara değil işine baksın vatandaş.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.