Körfez’e 1 trilyon dolarlık çıkarma

Körfez’e 1 trilyon dolarlık çıkarma
İş dünyasından 250 temsilci Türkiye’yi güvenli liman olarak gören Körfez ülkelerine yönelik Bahreyn’e çıkarma yaptı.

Türk işadamları 1 trilyon dolarlık yatırım için Körfez'e çıkarma yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyesi 250 işadamı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile birlikte Bahreyn'e geldi. Körfezden gelen firmalarla birlikte 800'e yakın işadamı iş ve yatırım forumunda buluştu. 'Türkiye-Körfez 2. İş ve Yatırım Forumu: Stratejik Ekonomik Ortaklığa Doğru' başlıklı toplantıya Bahreyn'in yanı sıra Katar, Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerinden çok sayıda yatırımcı katıldı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin 428 milyar dolar ve Suudi Arabistan'ın 417 milyar dolar olmak üzere Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin toplam inşaat projelerinin değeri 1 trilyon doların üzerinde bulunuyor. Türkiye'nin önde gelen inşaat şirketleri de bu projeden pay almak için görüşmelerini sürdürüyor. Forumda konuşan Bakan Tüfenkci, Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) ticaret hacminin daha da artırılmasını sağlayacaklarını belirterek hayata geçirilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Kendisini kardeşlerinin arasına gelmiş gibi hissettiğini ifade eden Tüfenkci, "Türkiye tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır. Her türlü bürokratik engelleri kaldırmaya hazırız" dedi. Tüfenkci, ayrıca "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde darbe girişimini atlattık. Türk ekonomisinin darbelere karşı kırılganlıklara karşı bir stres testinden de geçtiğini göstermesi açısından önemli bir sınavdı" şeklinde konuştu.

KARDEŞLER HASRET GİDERDİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye'den 250 iş insanı ile geldiklerini belirterek Körfez'den ise 500 katılımcının olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Kardeşler birbirine susamış daha fazla hasret gidermek istiyorlar. Bu buluşma geleceği dönük kazançlı ve bereketli ortaklar kuracaktır" dedi.

GÜVENLİ LİMAN TÜRKİYE

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Odalar Federasyonu Başkanı Ali Thunyan Al Ghanim, Türkiye'nin bölgeye ihracatının 15 milyar dolar seviyesine çıktığını belirterek, "Türkiye Körfez ülkelerinin yatırımı için güvenli bir liman olabilir. İki taraf arasındaki ilişkileri sürdürüp daha ileri noktaya getireceğiz. İki tarafın elinde var olan fırsatların değerlendirilmesi önemli. Bu forum girişim için yol açma fırsatı taşısın" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.