TUSKON'dan rapor
Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen 'İş Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Vizyon Geliştirme ve Bilinçlendirme Projesi' kapsamında yapılan anket ve araştırmalar rapor haline getirildi. TUSKON, Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği (USİDER)'nin desteğiyle başlatılan Ege Bölgesi Raporu açıklandı. Bölge ve yakın illerdeki 12 ili kapsayan raporda çarpıcı tespitlere yer verildi.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral'in Rapor'daki değerlendirmesine göre; Ege Bölgesi'ndeki iş adamları ve STK'ların en büyük şikayetlerinden biri teşvik yasası. Meral, teşviğin illere göre değil, bölgesel ve özellikle sektörel olması gerektiğinin sıklıkla vurgulandığına işaret ederek, Uşak ve Afyonda teşvik uygulanırken Manisa, Denizli ve İzmir'de uygulanmamasının bu illerdeki sanayicilerin rekabet gücünü engellediğini kaydetti. Meral, şöyle dedi: "Denizli havaalanına 15-20 dakika uzaklıktaki Afyon Dazkırı bölgesi teşvik alırken Denizli'nin alamaması, Denizli'li mermercinin tamamen aleyhine bir durum oluşturuyor. Bölgenin en önemli sektörleri arasında yer alan mermercilik Amerika'daki mortgage krizi nedeniyle zor günler geçiriyor. Öyle ki Türkiye'nin en çok mermer ihraç ettiği ülkenin Amerika olması Denizli ve Afyon'daki mermer pazarını daralttı."
"GLOBAL KRİZ BELİMİZİ BÜKTÜ"
Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de Denizli'de çalışan 100 bin işçinin 50 bininin tekstilde istihdam edildiğini belirterek, eskiden işsizlik oranı sıfır olan şehirde işten çıkarmaların başladığına dikkat çekti. Krizle birlikte, bankaların daha önce açtıkları kredileri geri çağırmaya hevesli görünmeleri veya yeni kredi açmamalarının firmaları zor durumda bıraktığını belirten Özer, "Soruna çözüm için Eximbank kredilerinin 10 milyar dolara çıkarılması teklif ediliyor. Çin'in bizim kalitemizi tutturamaması ve pazarlara uzak olması nedeniyle pazarı kaptık. Ancak global kriz belimizi büktü." dedi.
"GÖÇ BİLE BAŞLADI"
Uşak Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Kuvvet ise teşviğin Uşak ekonomisine ve sanayisine büyük katkı yaptığını, kayıt dışı ekonominin bu sayede kayıt altına alındığını vurguladı. Kuvvet, "Üç tane altyapısı bitmiş Organize Sanayi Bölgesi var. Altyapı sorunları tam anlamıyla çözüldü. Bu nedenle Doğu illerinden yoğun göç almaya başlandı." dedi.
MANİSA'DA KÜLTÜR TURİZMİ GELİŞEBİLİR
Manisa Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer Yerkazanoğlu da Manisa'nın kültür turizmi açısından oldukça zengin olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Alaşehir'de Hıristiyanların 7 adet kutsal Katolik kilisesinden biri bulunmaktadır. Yakınlarında Efes gibi önemli kültür yerleri mevcuttur. 468 yıldır geleneksel olarak yapılan mesir macunu festivali yeteri kadar duyurulamamıştır. Bu alanlarda çalışmalar yapılmalı."
İŞÇİ MALİYETLERİ
Raporda, Türkiye'de işçi maliyetlerinin yüksekliğine değinilerek, döviz 1.2 YTL iken işçi maliyetlerinin 750 dolara kadar çıktığı, dolayısıyla Türkiye'nin, 100 dolara işçi çalıştıran Mısır, Pakistan, Çin, Hindistan'la rekabet gücünün kalmadığı ifade edildi. Raporda şu görüşlere yer verildi:
"Enerji giderleri toplam maliyetin yüzde 50'den fazlasına ulaştı. OECD ülkeleriyle mukayese edildiğinde SSK primi ve vergi firmalar üzerinde anormal bir maliyet oluşturmaktadır. Buna enerji fiyatlarının yüksekliği de eklenince uluslar arası rekabet imkansız hale gelmektedir. Üreticiler son 3 yıldır yüzde 5-6 kara razı olmakta."
BOR REZERVLERİNİNYÜZDE 72'Sİ TÜRKİYE'DE
Açıklanan raporda şu çarpıcı tespitlere yer verildi:
* Dünya bor rezervlerinin yüzde 72'si Türkiye'de yer alırken, bu oranın yüzde 41'i de Kütahya'da bulunuyor.
* Bu zenginliğin işlenmesi için bir an evvel tesis kurulması gerekiyor.
* Döviz 1.2 YTL olduğu zaman işçi maliyetleri 750 dolara kadar çıktı.
* Dolayısıyla Türkiye'nin, 100 dolara işçi çalıştıran Mısır, Pakistan, Çin, Hindistan'la rekabet gücü kalmadı.
* Enerji giderleri toplam maliyetin yüzde 50'den fazlasına ulaştı.
* OECD ülkeleriyle mukayese edildiğinde SSK primi ve vergi firmalar üzerinde bir maliyet oluşturdu.
* Üreticiler son 3 yıldır yüzde 5-6 kara razı oluyor.
BÖLGE SORUNLARI NASIL ÇÖZÜLÜR
* Teşvik politikası yeniden ele alınmalı.
* İstihdam üzerindeki yükler azaltılmalı.
* Birleşmeler teşvik edilmeli.
* İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri yaygınlaşmalı.
* Tarım arazileri parçalanmamalı.
* Tarımsal sanayiye geçiş desteklenmeli.
* Teşvik primleri ekim öncesi açıklanmalı.
* Bitki kontrol laboratuarları yaygınlaşmalı.
* Liman sorunu çözülmeli.
* Turizm çeşitlenmeli.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.