Arıcılar çiçekten bal alamayınca bakın ne yaptı

Arıcılar çiçekten bal alamayınca bakın ne yaptı
Çiçek balı hasadının yapıldığı haziran-temmuz aylarında mevsim şartları nedeniyle bal alamayan üreticiler, çam balı hasadı yapmak için Muğla'ya geldi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Şahin "Bu sene Anadolu'da çiçek balı üretilemedi. Anadolu'nun her köşesinde gerek kültür bitkilerinde gerekse kır çiçeklerinde çiçek balı üretimimiz olmadı. Bu nedenle kredilerin ertelenmesi için başvurularda bulunduk" dedi.

Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da, çiçekten bal alamayan bir çok arıcı, çam balı hasadı için Muğla’ya geldi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının karşılandığı Türkiye'de, üretimin yaklaşık yüzde 80'inin Muğla'da gerçekleştirildiğini söyledi.

Muğla ve ilçelerinde 6 binin üzerinde ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını anlatan Şahin, kentin yaklaşık 2,5 milyon kovana ev sahipliği yaptığını, gezginci arıcılarla bu sayının hasat döneminde 5 milyon kovana ulaştığını kaydetti.

"Türkiye, bal ülkesi olarak tanımlanmakta"

Ülke coğrafyasında 3 bin 900'u endemik olmak üzere 10 bin doğal bitki türü yetiştiğine değinen Şahin, "500 bitki çeşidinin nektar ve polen kaynağı olduğu bilinmektedir. Doğal flora alanlarımız, eşsiz kır çiçeklerimiz, bal ormanı çeşitliliğimiz ve dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının ülkemizde bulunması vesilesi ile Türkiye, bal çeşitliliği yönü ile bir bal ülkesi olarak tanımlanmaktadır." dedi.

Balın şifa kaynağı olarak kullanılmasının arıcılara da çok büyük sorumluluklar yüklediğini ifade eden Şahin, balı doğal olarak üretmenin ve pazarlamanın üreticilerin temel amacı olması gerektiğini bildirdi.

Bu yılki çam balı hasadının iyi başladığına işaret eden Şahin, Muğla'da çam balı hasadının ağustosun ilk haftalarında başlayıp kasım sonuna kadar devam ettiğini anlattı.

Ziya Şahin, çam balında iyi olan hasadın bu yıl çiçek balında gerçekleşmediğini belirterek, "Bu sene Anadolu'da çiçek balı üretilemedi. Anadolu'nun her köşesinde gerek kültür bitkilerinde gerekse kır çiçeklerinde çiçek balı üretimimiz olmadı. Bu nedenle kredilerin ertelenmesi için başvurularda bulunduk." dedi.

Çiçek balından verim alamayan arıcıların da Muğla'ya geldiğini anlatan Şahin, bu nedenle bazı ilçelerde yoğunluk oluştuğunu söyledi.

Gezginci arıcıların çiçek balındaki kayıplarını karşılamak ve arılarını geliştirmek için Muğla’yı tercih ettiğini dile getiren Şahin, "Ağustos ayından bu yana çam balında Allah üreticimizin yüzüne baktı ve çam balı üretiminde iyi bir artış var. Türkiye için çam balı üretim oranımız da 25-30 bin civarında. Türkiye'de 105 bin ton bal üretiliyor. 7 milyon civarında kovanımız var." diye konuştu.

Şahin, çiçek balında üretim olmadığı için fiyatların biraz yükselmesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu yıl çiçek balı üretimi olmadı dolayısıyla fiyatlarının biraz yüksek olması gerek. Çiçek balı olmamasına rağmen bizim teneke baldaki üreticimiz yine mağdur ediliyor. fiyatları önceki yıllarla aynı oranda seyrediyor. Bu nedenle çiçekten bal alamayan arıcılarımız da borçlarını ödemek ve ihtiyaçlarını karşılamak için Muğla'ya çam balı almaya geldi. Üreticilerimiz hem masraflarını karşılamak hem de arılarını kışlatmak için hasat yapacaklar. Muğla'da bu yıl çam balı üretimi iyi. Çiçekten umduğunu bulamayan arıcılarımız da bu nedenle Muğla'yı tercih ederek bir yoğunluğa neden oldular."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.