Fiyatı yüzde 50 düştü yine kimse almıyor

Fiyatı yüzde 50 düştü yine kimse almıyor
Eskişehir bal kabağının üreticileri, bu yıl ülke genelindeki üretim artışı nedeniyle fiyatlar düşünce umduğunu bulamadı.

Yıllardır geleneksel yöntemlerle  çekirdeğinden ekilerek yetiştirilen, lezzeti, kalitesi ve uzun süre dayanması  dolayısıyla tercih edilen Eskişehir bal kabağının üreticileri, bu yıl fiyatta  umduğunu bulamadı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl 6  bin 235 ton civarında üretilen, İstanbul, Bursa, İzmir başta olmak üzere  Türkiye'nin birçok kentine gönderilen Eskişehir'in bal kabağı, geçen sene  kilogramı 50 kuruşa satılırken, bu yıl 25 kuruşa alıcı bekliyor.

Eskişehir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Odunpazarı Ziraat  Odası Başkanı Hüseyin Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yıllardır bal  kabağı ürettiğini söyledi.

Kafkasya'dan göçen atalarının yaklaşık 150 yıl önce yanlarında  getirdikleri çekirdekleri ekerek bal kabağı ürettiklerini belirten Şen,  "Eskişehir'deki bal kabakları iddia ediyorum Türkiye'de geniyle oynanmayan nadir  ürünlerdendir. Çekirdek ile her yıl üretim devam eder." dedi.

BAZI ÜRETİCİLER HAYVANLARINA YEDİRİYOR

Şen, Eskişehir bal kabağının lezzeti, kaliteli ve dayanıklılığı  sebebiyle tercih edildiğini anlatarak, "Bu yıl 6 bin 500 ton civarı üretim oldu.  İstanbul, Bursa ve İzmir başta olmak üzere birçok kente bal kabağı satıyoruz. En  dayanıklı ve kaliteli kabak Eskişehir'de üretiliyor. Eskişehir kabağı verim  olarak düşük ama kalite ve dayanıklılık açısından yüksektir ama bu yıl  üreticilerimiz umduğunu bulamadı. Bölgemizde üretilen kabağın yüzde 50'si elde  kaldı. Önceki yıllarda kasım ayına kadar herkes kabağını satardı. Geçen yıl 50  kuruşa alıcı bulan ve tamamı satılan bal kabağı bu yıl 25 kuruşa satılmıyor.  Üretici fiyat gözetmeksizin kabağını elden çıkaracak ama alıcı gelmiyor. Hayvanı  olanlar ise kabağı hayvanlara yediriyor." diye konuştu.

Geçen yıl kilosu 50 kuruşa çıkınca ülke genelinde bal kabağı  üretiminin arttığını vurgulayan Şen, "Üretim fazla olunca bizim ürünümüze talep  azaldı. Talep azlığı da fiyat düşüklüğüne yol açtı." değerlendirmesini yaptı.

"BİZ ÇİFTÇİLER KENDİ SORUNUMUZA SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Bal kabağında plansız ve fazla ekim olduğunu belirten Şen, "Çok güzel  kanunlar var ama uygulamada sıkıntılar çıkıyor. Biz çiftçiler kendi sorunumuza  sahip çıkmalıyız. Planlı, programlı ekim yapmalıyız." dedi.

Kızılinler Mahallesi'nde 30 yıldır bal kabağı üreten Mustafa Gençtürk  ise fiyatların bu yıl tatmin edici seviyede olmadığını söyledi.

Masrafları karşılayamadıklarını anlatan Gençtürk, "Geçen yıl kilogramı  50-55 kuruşa sattığım kabağı bu yıl 25 kuruşa veremiyorum. Bu yıl fiyatlara anlam  veremedik. Masrafımızı dahi alamadık. Kabaklar elimizde kaldı, alıcı da  gelmiyor." ifadelerini kullandı.

"BU YIL EKİM VE ÜRETİM FAZLALIĞI OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ''

Uluçayır Mahallesi'nde yaşayan Mesut Şen de 20 yıldır çiftçilik  yaptığını dile getirerek, "Bal kabağını tarla kiralayıp ekmiştim ama umduğumu  bulamadım. Geçen yıl iyiydi ama bu yıl çok kötü. Kabaklar elimizde kaldı. Alıcı  bulamıyoruz. Bu yıl ekim ve üretim fazlalığı olduğunu görüyoruz. Ekimlerin  planını ayarlayamıyoruz. Kilogramı 25 kuruşa alıcı bulsam hemen vereceğim." diye  konuştu.

Aynı mahalledeki çiftçilerden Selim Tekdemir de bu yıl verim ve  kalitenin yüksek olduğunu ancak fiyatların taban yaptığını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.