Maliye Bakanı Ağbal'dan vergi indirimi açıklaması

Maliye Bakanı Ağbal'dan vergi indirimi açıklaması
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nin kaldırılması veya oranının indirilmesi yönünde bir çalışmalarının olmadığını açıkladı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nin (BSMV) kaldırılacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ağbal, banka yöneticileriyle geçen hafta gerçekleştirilen toplantıda, söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi "BSMV'nin kaldırılması" yönünde bir talep gelmediğini ifade etti.
 
Bakanlık olarak BSMV’nin kaldırılmasına ilişkin çalışmalarının bulunmadığının altını çizen Ağbal, "Banka yöneticileriyle yaptığımız toplantıda böyle bir talep gelmemiştir. Dolayısıyla Maliye bürokrasisine BSMV’nin kaldırılması veya indirilmesi yönünde bir talimat da verilmemiştir" dedi.

'Bütçe gerçekleşmeleri, tahminler ile uyumlu'

Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, bütçe gerçekleşmelerinin yıl sonu tahminleri ile uyumlu seyrettiğini bildirdi. Yazılı bir açıklama yapan Ağbal, "Ekim ayında bütçe gelirleri baz etkisinden arındırıldığında güçlü bir performans sergilemektedir" dedi.

Ağbal, açıklamasında şunları söyledi:

"Bütçe gerçekleşmeleri yıl sonu tahminleri ile uyumlu seyrediyor. Ekim ayında bütçe açığı 104 milyon TL ile sınırlı kalmış, faiz dışı fazla ise 2,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ocak-Ekim 2016 döneminde ise bütçe açığı 12,1 milyar TL, faiz dışı fazla ise 32,4 milyar TL olmuştur. Yılın ilk 10 ayındaki bütçe açığı yıl sonu için öngörülen 34,6 milyar TL’lik açığın yüzde 35’ine denk düşmektedir.

Ocak-Ekim döneminde harcamalar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artarak 460 milyar TL olmuştur. Bütçe gelirleri ise aynı dönemde yüzde 12,5 oranında artarak 447,9 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu dönemde vergi gelirleri yüzde 9,5 oranında artarak 365 milyar TL, vergi dışı gelirler ise yüzde 28,1 oranında 
artarak 82,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ekim ayında bütçe gelirleri baz etkisinden arındırıldığında güçlü bir performans sergilemektedir. 

2016 yılı Ekim ayında merkezi yönetim bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 oranında azalarak 43,4 milyar TL, vergi gelirleri ise yüzde 2,8 oranında artarak 36,1 milyar TLolarak gerçekleşmiştir. Ancak 2015 ve 2016 yılları Ekim aylarından 4.5G ihalesi ve BOTAŞnedeniyle tahsil edilen arızi gelirleri hariç tuttuğumuzda merkezi yönetim bütçe gelirlerinin yüzde 11, vergi gelirlerinin ise yüzde 9,4 oranında arttığı görülmektedir. 6736 sayılı Kanun kapsamında başvurular hakkında da kısaca bilgi vermek istiyorum. 14 Kasım itibarıyla 6,2 milyon adet başvuru alarak 56,6 milyar TL tutarında alacağı yapılandırdık.  Yapılandırılan tutarlara karşılık da  2 milyar TL tahsilat yaptık. Vatandaşlarımıza bu önemli fırsatı kaçırmamaları ve başvurularını 25 Kasım’a kadar yapmalarını önemle hatırlatıyorum. Ayrıca vatandaşlarımız unutmasın, peşin ödemeler ve ilk taksit ödemelerinin kasım ayı içinde yapılması gerekiyor. Vatandaşlarımız ödemelerde 30 Kasım tarihini sakın kaçırmasınlar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.