Trump sadece Türk lirasını vurmadı!

Trump sadece Türk lirasını vurmadı!
Trump’ın seçimi kazanmasıyla birlikte ABD’de faizlerin yükseleceği beklentisinin güçlenmesi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini aşağıya çekti.

Döviz spekülatörleri piyasaları manipüle etme girişimi sürüyor. Paradan para kazanmaya alışmış kesimin bu sefer; ABD'de yatırımların artacağı, bunun para ihtiyacını gündeme getireceğini ve ülkeye para çekmek için ise ABD'nin faizleri yükselteceği senaryosunu vizyonda tutmaya çalışıyor. Bu senaryo çerçevesinde vadeli işlemlerde dolar kotasyonları 3,30'un üzerine taşındı.

KORKU SALARAK KAZANIYORLAR

Yüksek kurdan satış işlemi yapan oyuncuların dolar satışını karşılamak için kendi içinde yaptığı ufak montanlı alım satımlar ise korku salınmak suretiyle 'gel gel' denilen küçük bireysel yatırımcılar üzerinde etkili oldu. Küçük bireysel yatırımcılar dolar daha da yükselecek endişesiyle ellerindeki birikimleri olan ülke para birimlerini dolara çevirmeye başladı. Bu da gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin dolar karşısında değer yitirmesini hızlandırdı.

MEKSİKA PESOSU TOPARLANAMADI

Trump'ın başkan seçilmesinden bu yana geçen 5 günlük sürede en fazla kayıp Meksika Peso'unda yaşandı. 9 Kasım'da USD/Meksika Pesosu 0,0546'dan işlem görürken, 14 Kasım'da fiyat 0,0477'ye geriledi. Kayıp yüzde 12,64 olarak hesaplandı. Aynı sürede Dolar/G.Afrika Randı yüzde 8,99, Brezilya reali yüzde 8,52, Türk Lirası yüzde 3,98 ve Rus rublesi yüzde 3,82 değer yitirdi.

TL KARŞISINDA REKOR DENENDİ

Dolar, Türk Lirası karşısında da sürekli rekor deniyor. Geçen haftayı dolar karşısında yüzde 3,98 değer kaybıyla kapatan Türk Lirası, bu haftaya da düşüşle başladı. Geçen haftayı 3.25 lira seviyelerinden tamamlayan dolar, haftanın ilk işlem gününde 3.29 lirayı geçerek yeni bir üst eşik yaptı. Euro/dolar paritesi ise dün 3 Aralık 2015'ten bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1.0728'e indi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.