Başkanlık görüşmeleri tam gaz devam ediyor

Başkanlık görüşmeleri tam gaz devam ediyor
Başkanlık sisteminin yer alacağı yeni anayasa için AK Parti-MHP'nin ortak görüşmeleri tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda MHP, başkanın siyasi ilişkilerine dair dikkati çeken bir formül hazırladı.

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin geçtiğimiz haftalarda yaptıkları görüşmelerde vardıkları mutabakatın ardından Anayasa'da yapılacak başkanlık düzenlemesi için kritik viraja girildi.

İki parti arasında gerçekleştirilen ilk tur görüşmelerde çeşitli konu başlıkları masaya yatırıldı. Görüşmelerin kilit düzenlemelerinin başında cumhurbaşkanının yada başkanın partisiyle olan ilişkisi geliyor. Görüşmeler sırasında MHP'nin getirdiği bir öneri ise dikkatleri çekti.
Anayasa değişiklik teklifinin AK Parti ile MHP'lilerin ortak imzalarıyla Meclise sunulması yönündeki öneri de değerlendiriliyor.

MHP'nin formülü hazır

Ankara'dan edinilen ilk bilgilere göre MHP, cumhurbaşkanının partisiyle ilişkili olmasına destek veriyor. Bu kapsamda MHP, "Cumhurbaşkanı partisinin üyesi olabilir, ancak partisinde genel başkan veya başka herhangi bir görev, makam ve mevkide bulunamaz" formülünü AK Parti'yle görüşüyor.

'Başkan değil, yetkili Cumhurbaşkanı'

MHP'de Bahçeli başkanlığında 21 Kasım'da yapılan Başkanlık Divanı toplantısında, anayasa değişiklik teklifi ve başkanlık sistemi ele alındı. "Tepki çektiği için başkan değil, yetkili cumhurbaşkanı olarak getirilen teklif"in ana hatları üzerinde konuşulan toplantıda, MHP'nin üniter yapı ve "Anayasa'nın ilk dört maddesinin ruhunda yatan anlayış" konusundaki hassasiyetlerine bir kez daha işaret edildi.

Başbakan açıklamıştı

Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli ile yaptıkları görüşmede alınan kararı bildirmişti. Başbakan Yıldırım, "MHP ile anayasa değişikliğini yapacağız ve başkanlık sistemini getireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli destek vermişti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmenin ardından, "Olumlu geçen görüşme güzel gelişmelere vesile olacak" açıklamasını yapmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.