"Erdoğan'a boyun eğmeyeceğiz"

"Erdoğan'a boyun eğmeyeceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB ile ilişkilerin daha da gerilmesi halinde sınır kapılarının açılacağı yönündeki sözlerine ilişkin EVP'nin başkanı Weber'den küstah açıklama geldi.

Avrupa Parlamentosu'nun en büyük grubu EVP'nin başkanı Manfred Weber, Erdoğan'ın sözlerine boyun eğmeyeceklerini belirtti.

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile AB arasında yürütülen tam üyelik müzakerelerinin dondurulmasını öngören kararına tepki gösteren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, böyle giderse sığınmacılara sınırların açılacağını belirten sözlerine Avrupa'dan açıklamalar yapılmaya devam ediyor.

'TÜRKİYE AB'YE ÜYE OLAMAYACAK'

Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup olan muhafazakâr Avrupa Halk Partisi'nin (EVP) Grup Başkanı Manfred Weber, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine tamamen kapıyı kapatan ifadeler kullandı. Neue Osnabrücker Zeitung'a konuşan Weber, şantaja boyun eğmeyeceklerini, en kötü durumda sığınmacı krizinde Türk hükümetinden bağımsız bir şekilde reaksiyon gösterecek durumda olmaları gerektiğini söyledi. Weber Türkiye'nin AB'ye üye olamayacağını da belirtti. Weber aynı zamanda, şu anda Türkiye'ye yönelik yardımların kesilmesi ya da ekonomik yaptırım uygulanmasına da karşı olduğunu, diyaloğun kesilmemesi gerektiğini" kaydetti.

BENZER AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELİYOR

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer de, Ankara'ya karşı sert bir tavır takındı.

Seehofer Passauer Neue Presse gazetesine 'Erdoğan'ın tehditlerine boyun eğmeyeceklerini' söyledi. Seehofer, Avrupa'nın demokrasi, insan hakları ve özgürlüğü savunması gerektiğini söyledi. Seehofer bu durumda sınırların daha iyi korunması gerektiğini belirtti.

Türkiye ile AB arasında yürütülen tam üyelik müzakerelerinin dondurulmasını öngören karar metnini Avrupalı parlamenterlerin büyük çoğunluğu perşembe günü yapılan bir oylamada kabul etmişti.

Geçen Mart ayında Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşması, mülteci statüsü verilmeyen sığınmacıların Türkiye'ye geri gönderilmesini öngörüyor. Avrupa Birliği ülkelerinin de geri gönderilen her Suriyeli karşılığında yasal yollarla Türkiye'deki Suriyelilerden birini kabul etmesi planlanıyor. Avrupa Birliği, sığınmacı anlaşmasının uygulanması karşılığında Türkiye'ye 72 kriteri yerine getirmesi durumunda vize muafiyeti sağlanması sözü vermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.