Solar fırtınaların nedeni öğrenildi

Solar fırtınaların nedeni öğrenildi
Bilim insanları plazmaların ayrıldıktan hemen sonra neden hızlı bir şekilde yeniden bütünleştiğini keşfettiler.

 

 

 

Princeton Üniversitesi’nde ve US Enerji Departmanında görevli olan bilim insanları maddelerin en gizemli hallerinden birisi olan plazma hakkında yeni bir şey daha öğrendiler.

Plazma halinde olan birçok maddenin birbirinden ayrılmasının ardından neden yeniden birleştiğini anlamaya çalışan bilim insanları, solar fırtınaların da gerçekleşmesine neden olan bu olayı anlamlandıran yeni bir teori ürettiler.

Teori, plazma halindeki maddelerin ayrılıp yeniden birleşmesini, yüklü parçacıkların oluşturduğu manyetik alanla bağdaştırıyor.

Plazma biçimine sahip olan maddeler, sürekli olarak birbiriyle etkileşimde oldukları için kendi içlerinde bir çeşit manyetik alan yer alıyor.

Bu manyetik alanlar, plazmanın değişime uğramasıyla birlikte dengelerini kaybediyor ve sıvıyla dolu olan bir poşet gibi yırtılarak plazmanın dışarı çıkmasını sağlıyor.

Kendi manyetik alanından kurtulan plazma, manyetik alanını aşmasını sağlayan enerjiyle dışarıya fırlıyor, ancak plazmaları genel olarak bir arada tutan manyetik alan tarafından geri çekiliyor. 

Bu da bazı plazmaların sürekli olarak solar fırtınalar oluşturan konum değişikliklerini tekrarlamasına neden oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.