Dolar ve Euro tüm zamanların rekorunu kırdı

Dolar ve Euro tüm zamanların rekorunu kırdı
Dolar, 3.50 TL'yi aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Euro ise 3.71 TL'nin üzerinde işlem gördü.

 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol üretimini sınırlama konusunda anlaşmaya varmasıyla petrol 50 doları aşarken, dolar 3.50 TL'yi de aşarak yeni tarihi zirvesine çıktı. Dolar geçen hafta 3.4767 TL ile rekor seviyeyi görmüştü. Euro ise bugün 3.7186 TL'ye kadar çıktı.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 3,4240 lira, euronun satış fiyatı ise 3,6420 lira olmuştu.

OPEC'TE 2008'DEN BERİ BİR İLK

OPEC'in dün Viyana'daki toplantısından, 2008 yılından bu yana ilk kez petrol üretiminde kesinti yapılması yönünde bir karar çıktı. OPEC yeni anlaşmayla Ocak 2017 itibariyle üretimini günlük 1.2 milyon varil azaltacak. Dün ABD'de ADP özel sektör istihdam verisi beklentilerden güçlü geldi. İstihdam Kasım ayında 216 bin artarak 170 bin olan beklentiyi aştı.

KÜRESEL PİYASALAR

Petrol fiyatları ve enerji hisseleri dün OPEC'in ham petrol üretiminin sınırlandırılması konusunda bir anlaşmaya varması ile yükselirken, dolar ve tahvil getirileri de petrol fiyatlarındaki artışın sonucu olarak enflasyonun hızla artacağı ve daha yüksek faiz oranlarına neden olacağı beklentileriyle keskin yükseliş gösterdi. OPEC dün gerçekleştirdiği toplantısında 2008'den bu yana ilk defa petrol üretiminin sınırlanması konusunda bir anlaşmaya varırken, küresel petrol fiyatlarında son iki yılda yaşanan yüzde 50'den fazla kaybın ardından harekete geçti.

OPEC üyesi olmayan Rusya da 15 yıl aradan sonra üretim kesintilerine katılacak. Asya'da borsalar bu sabah itibariyle genel olarak yükseliş trendindeler. Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.4 yükselirken, Shanghai endeksi yüzde 0.7 ve zayıflayan yenden destek bulan Japonya Nikkei endeksi de yüzde 2'den fazla artış gerçekleştirdi. OPEC kararından bu yana yükselen dolar, yen karşısında 114.830 seviyesine kadar çıkarak 9.5 ayın en yüksek seviyesini görürken, dolar endeksi de artış kaydetti.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞTE

Borsa İstanbulda BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,09 yükselişle 74.059,62 puandan başladı. Endeks gün ortasını dünkü kapanışının yüzde 1.7 altında geçti. 

BIST 100 endeksi, dün, ABDde kişisel gelir ve harcamalar verilerinin olumlu gelmesinin ardından, dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin negatif etkisiyle yüzde 0,28 değer kaybederek günü 73.995,20 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetinin, yurt dışında ise Avrupa ve ABDde açıklanacak imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 73.400 seviyesinin destek, 75.500 seviyesinin direnç olarak izleneceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.