S&P'den yeni Türkiye açıklaması!

S&P'den yeni Türkiye açıklaması!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'deki bankalara ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'deki bankaların ülkenin ekonomik zayıflığına karşın dirençli olmaya devam ettiğini bildirirken Türkiye bankalarının geri dönmeyen kredilerinin yaklaşık olarak yüzde 5 oranında artabileceğini kaydetti.

Standard & Poor's, zayıf faaliyet koşullarının bankaların direncini test edeceğini bildirirken, 2017 yılında Türkiye bankalarının geri dönmeyen kredilerinin yaklaşık olarak yüzde 5 oranında artabileceğini kaydetti.

S&P, 2017'de Türk  bankaları için ana risklerin fonlama ve varlık kalitesi alanlarında  yatmakta olduğunu bildirdi. Ancak S&P, yeterli sermaye kaliteleri, yeterli karları ve iyi sermayelendirilmiş olmalarının bankaların her türlü potansiyel ılımlı oynaklığı finansal profillerine  aşırı, gereksiz zarar vermeden absorbe edebilmelerine imkan vereceğini 
savundu.

S&P Global Ratings analisti Magar Kouyoumdjian yaptığı  değerlendirmede, "Bizim görüşümüze göre, Türk Lirası'nın ABD Doları  karşısında devam eden değer kaybı Türk bankaları için dolaylı kredi  risklerini artırıyor. Değer kaybı, bankacılık sistemi kredilerinin yaklaşık üçte birinin döviz cinsinden olduğu ortamda, borçluların  kredi geri ödeme kabiliyetleri üzerinde baskı yaratabilir" dedi.

Temel senaryoda, 2017 yılında Türk bankalarının varlık kalitesinde  ılımlı bir kötüleşme beklediklerini ifade eden Kouyoumdjian, 2016 sonunda yüzde 3,3 olan sorunlu kredilerin toplam brüt kredilere oranının yüzde 5 civarına yükselmesini beklediklerini vurguladı.

Kouyoumdjan lirada daha fazla zayıflama yaşanması halinde, şirketlerin büyük açık pozisyonlarına bağlı olarak geri ödeme  kabiliyetlerinin zarar görebileceğini ve bunun varlık kalitesinde kötüleşmeyi daha da artırabileceğini belirtti.

S&P raporunda, jeopolitik risk ve terörizm, geçen yıl yaşanan başarısız darbe girişimi ve nisan ayında yapılacak anayasa değişikliği  referandumunun ek riskler yarattığı da savunuldu.

Raporda ayrıca, Türk bankacılık sektörünün dış fonlama kaynaklarına ağır bağımlılığı nedeniyle global likidite, getiri değişiklikleri  ve yatırımcıların Türkiye için risk algılamalarında değişikliklerin bankaların fonlama ve likiditeleri üzerinrde baskı yaratabileceğini 
vurgulandı.

Raporda, "Türk bankalarının finansal profilleri ve performansları son yıllarda kötüleşen yurt içi ekonomik ve siyasi ortam ile yakın  korelasyon içinde olmaya devam ediyor.

Bununla birlikte, Türk bankalarının ülkenin ekonomik zayıflığına dair işaretlere dirençli olmaya devam edeceklerine inanıyoruz. Her ne kadar bankalar göreceli olarak yüksek riskli ortamda faaliyet gösterseler de, yeterli sermaye kaliteleri, yeterli karları ve iyi sermayelendirilmiş olmaları, her türlü potansiyel ılımlı oynaklığı finansal profillerine  aşırı, gereksiz zarar vermeden absorbe edecek yeterli bir tampon  oluşturacaktır" değerlendirmesi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.