Tapudan vatandaşları sevindirecek "veraset" çalışması

Tapudan vatandaşları sevindirecek "veraset" çalışması
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce, uzun ve zorlu bürokratik süreçler nedeniyle vatandaşlarda mağduriyete yol açan "veraset ve intikal vergisi" ilişiği kesme uygulamasına yönelik çalışma başlatıldı.

Yapılan planlamada, ilişik kesme süreci beklenilmeden tapudaki satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu  ve Kadastro Genel Müdürlüğünce, uzun ve zorlu bürokratik süreçler nedeniyle  vatandaşlarda mağduriyete yol açan "veraset ve intikal vergisi" ilişiği kesme  uygulamasına yönelik çalışma başlatıldı. Yapılan planlamada, ilişik kesme süreci  beklenilmeden tapudaki satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi öngörülüyor. 
 
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tapu ve Kadastro Genel  Müdürlüğünce veraset ve intikal vergisi işlemlerinin tamamlanma süreci  beklenilmeden, tapu müdürlüklerinden satış işlemlerinin gerçekleştirilmesine  yönelik önemli bir uygulamanın hayata geçirilmesi planlanıyor.
 
Veraset ve intikal vergisi ilişik kesme yazısı alınmadan tapu  işlemlerinin yapılamaması ve bu uygulamanın da uzun süreçler nedeniyle  vatandaşlarda mağduriyete yol açması nedeniyle tapu müdürlüklerine çok sayıda  şikayet ulaştığı öğrenildi. Vatandaşların taleplerini dikkate alan bürokratlar,  konuyla ilgili Maliye Bakanlığı ile resmi görüşmelere başladı.
 
Maliye Bakanlığıyla gerçekleştirilecek görüşmeler sonucunda son şekli  verilecek çalışmaya göre, veraset ve intikal ilişiği yazısı istenilmeden tapu  işlemlerinin yapılması, işlemin bitiminde tapu müdürlüklerince bu konuda Maliyeye  bildirimde bulunulması, veraset ve intikal vergisi yönünde işlemlerin Maliyece  devam ettirilmesi öngörülüyor.
 
Çalışmanın hayata geçmesi durumunda milyonlarca vatandaşın hem maddi  hem de manevi açıdan yıprandığı uygulama sona ermiş olacak.
 
 1957 yılına kadar inceleme yapılıyor
 
Mevcut uygulamada Maliye Bakanlığı üzerinden veraset ve intikal ilişik  kesme yazısının alınması zorunlu olduğu için bu yazı olmadan tapuda intikal ve  sonrası satış gibi işlemler yapılamıyor.
 
Maliye Bakanlığınca yazının verilmesinde de, ölen kişinin veraset ve  intikal ilişiğinin kesilmesine yönelik 1957 yılından günümüze kadar kapsamlı bir  inceleme yapılıyor.
 
İncelemede bütün murislerin söz konusu taşınmaza yönelik süreçleri  araştırılırken, bu incelemenin sonunda ortaya çıkan veraset ve intikal vergisi  tahsil ediliyor. Tüm bu işlemlerin sonrasında da tapuya "ilişik yok" yazısı  verilerek, taşınmaza yönelik satış ve benzeri işlemlerin yapılabilmesinin önü  açılmış oluyor.
 
Ancak Maliye Bakanlığınca yapılan incelemelerinde genellikle 1957'den  günümüze kadarki süreçte veraset ve intikal vergisinde çok cüzi miktarda rakamlar  ortaya çıkarken, bunların da genellikle affa uğradığı veya muafiyet kapsamına  alındığı belirleniyor.
 
Bu nedenle vatandaşlardan herhangi bir tahsilat yapılamazken, vatandaş  ve devlet 10 lira gibi bir miktarda ortaya çıkan vergilere karşılık, 100-150  liralık posta masraflarıyla karşı karşıya kalabiliyor.
 
Vatandaşlar yakını nerede öldüyse oraya gitmek zorunda
 
Mevcut uygulamanın vatandaşlar için zorluk yarattığı bir başka yönü  ise veraset ve intikal ilişik kesme yazısının alınabilmesi için kişinin yakının  öldüğü son ikamet yerinde işlem yapılması zorunluluğunun bulunması.
 
Örneğin, Edirne'de yaşayan fakat babası Diyarbakır'da vefat eden bir  vatandaş, bu işlemi sadece Diyarbakır'da gerçekleştirebiliyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.