İmkansız deniliyordu! Sonunda ürettiler

İmkansız deniliyordu! Sonunda ürettiler
Bilim insanlar kendisini geliştirebilen ve elde ettiği verileri lehine çevirebilen bir program üretti. Program avatajlarıyla birlikte tehlikelere de kapı aralıyor.

Daha önce kod yazabilen bir yazılım üretmenin imkansız olduğu söyleniyordu. Ancak bilgisayar devi Microsoft ile Cambridge Üniversitesi ortak bir çalışma yaptı ve kendi kendini geliştirebilen bir program geliştirdi. Programa DeepCoder adı verildi.

Asında teknoloji dünyası kendi kendini geliştirebilen yazılım ve program gibi kavramlara yabancı değil. Ancak DeepCoder, diğerlerinden farklı olarak, bir konuda, ilgili programlardan kodları çekiyor, birleştiriyor ve yeni yazılımlar ortaya çıkartıyor. Dahası, bu kodları kendi lehine çevirebiliyor.

Yeni bir yapay zeka türü olarak dikkat çeken DeepCoder ile çok az kod bilgisi olan biri bile rahatça yeni yazılımlar oluşturabilir. Daha gelişmiş robot ve yapay zekaların yazılımını da DeepCoder ile üretmek mümkün. Ancak kendi kendine kod yazabilen bir programın tehlikelerini de gözardı etmemek gerek.

'İŞŞİZ KALABİLİRSİNİZ'

Öncelikle, yazılım üretebilen bir program olduğu için yazılımcılara adeta tehdit mesajı yolluyor: İşsiz kalabilirsiniz

Asıl büyük tehdit ise hepimizi ilgilendiriyor...

KÜRESEL TEHDİT

Dünyanın başı zaten siber saldırılarla dertte. Teknoloji devi şirketler bile kullanıcılarının bilgilerini çaldırıyor. Dolayısıyla DeepCoder, art niyetli insanların eline geçtiğinde siber saldırılar çocuk oyuncağı haline gelir. Üstelik bu siber saldırıları yapan bir insan değil, saniyeler içerisinde dünya kadar bilgiyi tarayabilen bir program. 

KİM KONTROL EDECEK?

Yine DeepCoder bir robota yüklendiğinde, bu robot sürekli kendi kendini geliştirebileceğinden, zamanla insana ihtiyaç duymaz hale gelebilir. Çünkü bahsettiğimiz bu şey, elde ettiği verileri kendi lehine çevirebilen bir program. Böylece teknolojinin kontrolü insanoğlunun elinden çıkabilir.

Özetle DeepCoper, bazı avantajları beraberinde getirse de, kabusumuz olmaya müsait bir proje. Sonuçta barut da Çinliler'in şölenlerde patlattığı bir eğlence aracıydı. Bugün kitle imha silahı olarak kullanılıyor.

Haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.