Ekmeğimizle kim oynuyor?

Ekmeğimizle kim oynuyor?
Birkaç ay önce un fiyatları gerekçe gösterilerek “ekmeğe zam” tartışmaları kamuoyuna yansımıştı.

 “Zam olmayacak” açıklamalarına rağmen önce unlu mamullerden simit, poğaça, börek bir sabah ansızın zamlandı. Derken, ekmek de sessiz sedasız 1 liradan 1.25 liraya yükseldi. Resmi bir açıklama olmadan gelen sessiz zam, kimselerin de tepkisine neden olmadı!

Poğaça 0,75 KRŞ’TAN 1 TL’ye, Küt böreği 0,75 KRŞ’TAN 1 TL’ye, Ekmek 1 TL’DEN 1,25 TL’ye 

Sıralı zam! Poğaça, simit, börek ve ekmek...

Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde sessiz sedasız peş peşe zamlar geliyor… Poğaça, simit ve börek çeşitlerinin ardından ekmek fiyatları da 25 kuruş zamlandı. Bazı illerde ise zam farklı uygulanıyor. Örneğin Trabzon’da ekmeğin fiyatı değişmedi, 1 lira ile sabit kaldı ancak  360 gramlık ekmek 310 grama düşürülerek yüzde 14’lük bir örtülü zam yapılmış oldu. İstanbul’da ise 250 gr ekmeğin fiyatı son 10 gün içerisinde kademe kademe 1 liradan 1.25 liraya yükseldi. 

Bakanlık müdahale etmeli!

Tüm bu gelişmeler  gözleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına çevirdi. Bakanlıktan geçtiğimiz ay yapılan resmi açıklamalarda ekmek fiyatlarında buğday kaynaklı bir artışın söz konusu olmadığı belirtilerek, “TMO stoklarında bugün itibarıyla 2,5 milyon ton buğday var, dileyen istediği kadar buğday alma imkanına sahip” açıklamasına yer verilmişti.

Vatandaş ekmeği tartmıyor

Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Adnan Yılmaz, “Vatandaş ekmeği alırken tartmıyor ki bilsin. 1 çuval un 72 lira. Yine enflasyon oranında, hatta bazı yıllar üstünde, işçi ücreti artışları oldu. Biz 2014 yılı Ocak ayından beri ekmeğe zam yapmıyorduk. Bu sebeple ekmek ve simide zam yapmak zorunda kaldık.” 

250 gram ekmeğe 25 kuruş zam!

Bursa’da 250 gramlık ekmek ve simit 1 lira 25 kuruş’a yükseldi. Bursa Fırıncılar Odası, geçen Ekim ayında 250 gram ekmeğe 25 kuruş zam kararı alırken, faaliyet gösteren 442 fırından odaya kayıt olmayan ve merdiven altı üretim yapan kaçak 142 fırın, 250 gram ekmeği 1 liradan satınca karar askıya alındı. Un ve işçi maliyetlerinin artması sonrası 25 kuruşluk zam kararı 4 ay sonra uygulanmaya konuldu. Odaya kayıtlı 300 fırın bundan sonra ekmeği 1 lira 25 kuruştan satacak.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum