Enerji Bakanı Berat Albayrak'tan enerjiye yatırım çağrısı

Enerji Bakanı Berat Albayrak'tan enerjiye yatırım çağrısı
Enerji Bakanı Berat Albayrak, ABD'de düzenlenen konferansta Türkiye’nin enerji sektöründe yaptığı reformları anlattı.

Enerjideki kaynak çeşitliliğine yönelik hamlelere dikkat çeken Albayrak, "10 yılda güneş ve rüzgar kaynaklı yenilenebilir enerjide en az 10 bin megavatlık kapasite hedefliyoruz. Enerji şirketleri ve yatırımcıları Türkiye’nin enerji sektörüne davet ediyoruz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ABD'nin Teksas eyaletinin Houston kentinde düzenlenen IHS CERAWeek 2017 Enerji Konferansı'nda sektör devlerini Türkiye'ye yatırıma çağırdı. Konferansta bir konuşma yapan Albayrak, Pulitzer ödülü sahibi ve IHS Uluslararası Enerji Danışmanlığı Şirketi Başkan Yardımcısı Daniel Yergin'in sorularını yanıtladı.

ENERJİ YATIRIMIMIZ 75 MİLYAR DOLARI AŞTI

Türkiye'nin 2002'de yaklaşık 200 milyar dolar olan gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) bugün 800 milyar doların üzerine çıktığını anlatan Albayrak, ve kamu borcunun GSYİH'ye oranının aynı dönemde yüzde 80'den yüzde 30'a indiğine dikkati çekti. Söz konusu dönemde enerji alanına yapılan yatırımların 75 milyar doların üzerinde olduğunun altını çizen Albayrak, gelecekte ekonomik büyüme hedeflerine ulaşılması için enerji alanına yatırımların devam etmesi gerektiğini belirtti.

KAPASİTE ARTIŞINDA OECD BİRİNCİSİYİZ

Türkiye'nin elektrik üretiminde kurulu gücünün 2002'de yaklaşık 30 bin megavattan bugün 80 bin megavata dayandığı bilgisini paylaşan Albayrak, Türkiye'nin yıllık ortalama yüzde 6'nın üzerinde olan elektrik kapasitesindeki artışın OECD ülkeleri içinde ilk sırada geldiğini kaydetti. Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcıların son 15 yılda yatırımlarını kazanca dönüştürdüğünü ifade eden Albayrak, “Enerji şirketleri ve yatırımcıları Türkiye'nin enerji sektörüne davet ediyoruz. Türkiye'nin enerji alanındaki önceliği, doğalgaz, elektrik, nükleer ve yenilenebilir enerjide kaynaklarını çeşitlendirmek. Finansal olarak elverişli, vatandaşın, yatırımcının ve kamunun faydasına olan yani tüm taraflara kazandıran, yatırım dostu bir ortam oluşturduk” diye konuştu.

BÖLGEYE İSTİKRAR VE BARIŞ KAZANDIRIYORUZ

İsrail gazının Türkiye'nin iç piyasasına gelmesi ve daha sonra Avrupa pazarlarına yönelmesi kapsamında da çalışmaların devam ettiğini bildiren Albayrak, bu projenin “kazan-kazan”durumu oluşturacağını ve Türkiye'nin bulunduğu bölgeye arz güvenliği ve istikrar sağlayacağına inandıklarını söyledi. Albayrak, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı gibi projelerin Türkiye'nin bölgesine barış ve istikrar kazandırdığını dile getirdi.

DOĞALGAZDA KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞMİZ ARTTI

Dünyadaki toplam petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 60'ının Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada yer aldığına dikkat çeken Albayrak, Türkiye'nin doğalgazda kaynak ve güzergahlarını çeşitlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Rusya, Azerbaycan, İran, Nijerya ve Cezayir'den alınan doğalgaza ek olarak, LNG ve yüzer LNG gemisi projeleri için de yatırımlarını sürdürdüğünü aktaran Albayrak, “Bugün, Türkiye'nin 81 ilinin 78'inde doğalgaz altyapısı mevcut” dedi.

AKKUYU 2023 SİNOP 2025'TE

Yakın döneme kadar Türkiye'nin elektrik üretiminin yarısını tek ülkeden aldığı doğalgazdan temin ettiğini belirten Albayrak, elektrik kaynakları portföyünün de çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi. Albayrak, “Hedefimiz, toplam elektrik üretimi kapasitesinde nükleer enerjinin en az yüzde 10 payının olması” dedi. Albayrak, Rusya'nın Rosatom şirketiyle iş birliği halinde yapılan Akkuyu Nükleer Santrali'nde ilk reaktörün 2023'te, Japon-Fransız konsorsiyumuyla hayata geçirilecek olan Sinop Nükleer Santrali'nde ilk reaktörün de 2025'te faaliyete geçeceği bilgisini verdi.

10 BİN MEGAVAT YENİLENEBİLİR

Türkiye'nin, hidroelektrik, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları bakımından potansiyelinin büyük olduğuna işaret eden Albayrak, Konya-Karapınar'da bin megavatlık güneş enerjisi santrali kurulması çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Dünyada tek sahada en büyük güneş enerjisi santrali olacak projenin, 15 yıllık elektrik alım garantisi sayesinde “yatırım-dostu” olacağını belirtti. Yaz aylarının ortasında da bin megavatlık rüzgar enerjisi projesinin duyurulacağını ifade eden Albayrak, gelecek 10 yılda güneş ve rüzgar kaynaklı yenilenebilir enerji projelerinde en az 10 bin megavatlık kapasite hedeflendiğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.