'İyilik Ödülleri'ni kazananlar belli oldu

'İyilik Ödülleri'ni kazananlar belli oldu
Türkiye Diyanet Vakfı'nın öncülük ettiği Uluslararası İyilik Ödülleri'ni kazananlar belli oldu.

Türkiye Diyanet Vakfı öncülüğünde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 3’üncüsü düzenlenecek Uluslararası İyilik Ödülleri programında ödüller sahiplerini bulacak.

2017 “Uluslararası İyilik Ödülleri'' için ulusal ve uluslararası alanda 8 farklı dilde, yaşanmış bin 200 hikaye oluşturulan komisyonlar tarafından titizlikle değerlendirildi.

TDV'DEN YAPILAN AÇIKLAMA;

Türkiye Diyanet Vakfı olarak ülkemizde ve yedi kıtada insanlığın hizmetinde olmak ve yeryüzünde iyiliğin egemen olması için çalışmak gibi iki önemli hedef üzerinde duruyoruz.

İyiliği bütün dünyaya egemen kılmak için eğitim faaliyetlerine öncelik veriyor, yardım kampanyaları düzenliyor, umutlarını ülkemize ve milletimize bağlayan; dini, dili, milleti ne olursa olsun tüm mağdur ve mazlumların yanında oluyoruz.

Bugün ülkemizden ve yurt dışından binlerce öğrenciye verdiğimiz eğitim desteği de, yurt dışı ve yurt içine yönelik insani yardım faaliyetleri kapsamında ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığımız yardımlar da, Ramazan ve Kurban bayramlarında düzenlediğimiz yardım programlarıyla sevinçlerine ortak olduğumuz yüzbinlerce mağdur ve mazlum kardeşimiz de bu iyilik hareketinin bir gereğidir.

İslam coğrafyası bugün tarihin en zor süreçlerinden geçiyor. Medeniyetimizin başkentlerinden ateşler yükseliyor. Bugün bütün dünyada insanlığın vicdanını kaybettiği, merhametin azaldığı, kalplerin katılaştığı bir dönemi yaşıyoruz.

Günümüzde tüm insanlığı kuşatan şiddet, terör, nefret, düşmanlık, ırkçılık, ayrımcılık ve işgallerin yol açtığı tablo, iyiliğin yeniden İslam coğrafyasında ve bütün dünyada hâkim kılınması için seferber olunmasını zorunlu kılmaktadır.

Kaynağını yüce dinimiz İslam’dan alan ve yardımlaşma bilincini topluma yerleştiren vakıf geleneğinin günümüzdeki en önemli temsilcilerinden biri olarak görevini ifa eden Türkiye Diyanet Vakfı, kurulduğu günden bu yana insanlığa karşı sorumluluğunu yerine getirerek iyiliğe katkı sağlama çabası içerisindedir.

İyilik için yaşamayı varoluş sebebi olarak görüyoruz. Bu noktadan hareketle iyiliği yaymak, iyiye ve iyiliğe olan farkındalığı artırmak için her yıl Vakfımızın kuruluş yıldönümü vesilesiyle, ülkemizde ve dünya genelindeki iyilik öncülerine ödül takdim etmek üzere Uluslararası İyilik Ödülleri Programı düzenliyoruz.

3. Uluslararası İyilik Ödülleri Programı

Vakfımızın kuruluş yıldönümlerini bir iyilik hareketine dönüştürerek Türkiye’de ve dünyada hizmet götürdüğümüz bütün ülkelerde iyilik ve ihsan konusunda bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.

Bu yıl 12 Mart 2017 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 3’üncüsünü düzenleyeceğimiz Uluslararası İyilik Ödülleri Programı kapsamında ülkemizden ve dünyanın farklı bölgelerinden iyilik öncülerine ödül vereceğiz.

Dünyada ve yaşadığı toplumda çığır açan, bireyleri harekete geçiren, çevresine ilham veren, farklı dil ve kültürde yaşayan insanları güzellikte bir araya getiren, Yaradan'ın hatırına tüm yaratılmışları koruyan ve kuşatan iyiliklerin konu olduğu yaşanmış hikâyelerin değerlendirilmesi için dört ayrı komisyon oluşturuldu.

2017 “Uluslararası İyilik Ödülleri'' için ulusal ve uluslararası alanda 8 farklı dilde, yaşanmış bin 200 hikaye oluşturulan komisyonlar tarafından titizlikle değerlendirildi.

İyilik ödülüne layık görülme süreci, hikaye araştırılması ve toplanması, hikayelerin ön elemeden geçirilmesi, elenen hikayelerden dikkate değer olanlarının belirlenmesi ve jüri değerlendirmesi şeklinde oldu. Hikayelerin özgün ve orijinal, yaşanmış ve güncel olmasını, dünya için umut olmasını, sonuç bakımından insana ve çevreye katkı sağlamasını, insani yardım, sağlık, eğitim ve çevre alanında yapılmasını önemsedik.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın il ve ilçe teşkilatları, yurt dışı temsilcilikleri, Türkiye Diyanet Vakfının 135 ülkede iş birliği yaptığı kurumlar, internet ve medya taramaları ile 8 farklı dilde bin 200 civarında hikaye, oluşturulan komisyonlar tarafından titizlikle incelendi. Yapılan değerlendirmeler neticesinde yurt dışından ve ülkemizden 1.200 yaşanmış iyilik hikayesi içerisinden belirlenen iyilik öncülerine 12 Mart 2017’de Haliç Kongre Merkezi’nde ödül takdim edilecek.

“İyiliğe Netliyoruz” Fotoğraf yarışması

Bu yıl ayrıca iyiliğin yaygınlaştırılması, iyiliğe olan farkındalığın artırılması ve iyilik yapmanın teşvik edilmesini amacıyla “İyiliğe Netliyoruz” temalı fotoğraf yarışması düzenledik.

İyiliği yansıtan karelerin yer aldığı yarışmada, 3 bin 200 eser arasından dereceye giren ve sergilemeye değer görülen fotoğraflar, Beyoğlu Posta ve Telgraf Merkezi'nde açılan fotoğraf sergisiyle sanatseverlerle buluştu.

Yıl içerisinde başkent Ankara olmak üzere Anadolu'nun farklı illerinde de sanatseverlerin beğenisine sunulacak olan sergi, Beyoğlu Posta ve Telgraf Merkezi'nde 12 Mart’a kadar açık kalacak.

İyilik Haftası

Vakfımızın kuruluş tarihi olan 13 Mart’ın içerisinde yer aldığı haftayı “İyilik Haftası” olarak belirledik. Bu kapsamda çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. TDV görevlileri tarafından bağışçı ve gönüllüler ziyaret edeceğiz. Hafta kapsamında ayrıca TDV şubeleri, huzur evleri, sevgi evleri, cezaevleri ve hastaneleri de ziyaret edecek.

İyilik Haftası münasebetiyle ihdas edilen “İyilik ödülleri”ni, iyi ve iyilik konusunda, Vakfımızın iyilikle bütünleşmesi, iyilik hareketi olarak algılanması, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının ortak maksadı olan iyiliği, ihsanı öne çıkarma adına son derece önemli görüyoruz.

İyilik Haftası ve iyilik ödülleri, vakfımızın iyilik kavramıyla bütünleşmesine hizmet edecektir.

2017 ULUSLARARASI İYİLİK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİ

Komisyonlar tarafından ciddi bir çalışma ve titiz bir değerlendirme sonucunda bu yıl Uluslararası İyilik Ödülü verilmesi kararlaştırılan isimler şöyle:

-Mustafa Göçer/Kayseri

-Muhammed Eyüp/Pakistan-İslamabad

-Merve Çirişoğlu/İstanbul

-Susanna Barakat/ABD-San Francisco

-Yahya Kamçı/Diyarbakır

-Cavit&Hafize Etleç/Ankara

-Janna Jihad/Filistin-Batı Şeria

HER FİDAN BİR İYİLİK DEMEK

MUSTAFA GÖÇER/KAYSERİ

Kayseri'de yaşayan 59 yaşındaki emekli teknisyen Mustafa  Göçer, gelecek nesiller için 40 yıldır toprağa sevgi ekiyor. Emekli olduktan sonra ihtiyaç gördüğü her yeri ağaçlandıran Mustafa Göçer, düzenlediği doğa yürüyüşleriyle öğrencilere tabiat sevgisini aşılıyor. Göçer, bugüne kadar 60 binden fazla insanı doğayla, yaklaşık 1 milyon tohumu toprakla buluşturdu. Gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak için başlattığı iyilik hareketiyle geçen 40 yılda binlerce fidanı ülkemize kazandırdı.

KARANLIĞA BİR MUM YAKMAK

MUHAMMED EYÜP/PAKİSTAN-İSLAMABAD

Pakistanlı bir itfaiyecinin cehalet alevleriyle boğuşmasının hikayesi bu…. Küçük yaşta babasını kaybettiği için hem çalışmak hem de tahsiline devam etmek zorunda kalan Muhammed Eyüp, yaşadığı İslamabad’da, hayatını sokakta çalışan çocuklara eğitim desteği vermeye adayan bir eğitim gönüllüsü.

Kendisi de zor şartlarda eğitim hayatına devam eden itfaiyeci Muhammed Eyüp, 30 yıl önce araba yıkayan bir çocuğun maddi zorluklar nedeniyle okuyamadığını ve çalışmak zorunda olduğunu öğrenince kolları sıvadı ve ona parkta ders vermeye başladı. Öğrencilerinin sayısı gün geçtikçe arttı… Parlamento binasının hemen yakındaki parkta, kalem ve defterlerini dahi kendi alarak okuttuğu öğrencilerin sayısını unutan Muhammed Eyüp, bugünlerde 200 öğrenciye ders veriyor. 58 yaşındaki eğitim aşığı itfaiyecinin en büyük hayaliyse emekli olduktan sonra bir okul açmak…

İYİLİK BİR KELEBEK ETKİSİDİR

MERVE ÇİRİŞOĞLU/İSTANBUL

Üniversite öğrencisi Merve Çirişoğlu, 2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ndeki arkadaşları ile birlikte kitap ayracı projesi başlattı. El emeği göz nuru ayraçları satarak elde ettikleri gelirlerle mazlumlara umut olmayı hedefliyorlardı. İlk önce 360 lira toplayıp 3 katarakt hastasının gözlerinin açılmasına vesile oldular. Başlattıkları kampanya sosyal medya sayesinde kısa sürede bir iyilik hareketine dönüştü. 21 katarakt ameliyatının masrafını karşılayacak meblağ toplandı. Üniversitelerde hızla yayılan kitap ayıracı projesiyle 130.000 lira bağış toplayarak Afrika’nın en fakir 4’üncü ülkesi olan Malavi’de 46 kişilik bir yetimhane yaptırdılar. Merve Çirişoğlu’nun iyiliğe attığı adım zamanla büyüdü; Türkiye, Ortadoğu, Balkanlar, Güneydoğu Asya ve Afrika’dan sahiplendikleri 238 yetimin masraflarını karşılayacakları hale geldi. Yardımseverlerden aldıkları güçle Türkiye’de 64 şehirde ve 5 farklı ülkede kitap ayracı projesi sürüyor. İyilik bir kelebek etkisidir. Küçük adımlarla başlar ve bir gün büyük bir yürüyüş olur.

İYİLİK HERKESİN SUSTUĞU YERDE HAKİKATI HAYKIRMAKTIR

SUSANNA BARAKAT/ABD-SAN FRANCİSCO

Erkek kardeşi Deah, yengesi Yusor ve Yusor'un kız kardeşi Razan’ın, ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde 10 Şubat 2015 tarihinde komşuları Craig Hicks tarafından islamofobik bir cinayete kurban gitmesi, Susanna Barakat’ı derinden etkiledi.

San Francisco Hospital’de doktorluk yapan Barakat, ötekileştirmenin ve ayrımcılığın had safhada olduğu Amerika’da, ayrımcılığın ve nefret suçunun kötülüğünü haykıracak cesur bir ses olarak, 2015 yılından bu yana her platformda nefret suçu ve ayrımcılığın son bulması için mücadele ediyor ve mücadelesine her yeni gün birileri ekleniyor. Herkesin sustuğu yerde hakikati haykırmak zordur… Susanna Barakat bu zoru başarıyor.

İYİLİK HER KALBİ AÇACAK TEK ANAHTARDIR

YAHYA KAMÇI/DİYARBAKIR

Yahya Kamçı, Diyarbakırlı 17 yıllık sosyal bilgiler öğretmeni. Aynı zamanda yaşadığı bölgedeki 1.174 kan davasını sonlandıran bir barış elçisi. İdealist bir öğretmen olan Yahya Kamçı aynı zamanda birçok sosyal sorumluluk projesinin de öncüsü… Engellilere tekerlekli sandalye alınabilmesi için 150 bin su şişesi kapağı, 2.000 litre atık yağ, 250 kilogram atık pil toplama  projelerini başlatan isim…

2015 yılı Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşları tarafından yılın öğretmeni olarak seçilen Kamçı, “Barış dünyanın en güzel kelimesidir” diyor ve ekliyor; “Barışın her yere hakim olduğu bir dünya hayal ediyorum. İyilik her kalbi açacak tek anahtardır…”

İNSANLARA GÖNÜL KAPISINI AÇMAK

CAVİT&HAFİZE ETLEÇ/ANKARA

Ensar olmanın en güzel örneklerinden birini sergileyen Etleç çiftçi, Ankara Altındağ’ın Önder Mahallesi’nde yaşayan Suriyeli mültecilere adamış hayatlarını. Yaşlı çiftin evlerinin kapısı adeta 24 saat açık… Bölgede bulunan 2.500 Suriyeli ailenin binine yardım eden Cavit Bey ve Hafize Hanım, mültecilerin birer akrabası gibi olmuş. Bölgeye gelen yardımlar bu iki hayırsevere emanet ediliyor, Etleç çiftinin hane hane ihtiyaçlarını tespit ettiği mülteci ailelere dağıtılıyor. Hiçbir karşılık beklemeden, gece gündüz demeden yapılan yardımları ulaştıran bu hayırsever çift, maddi yardımları ulaştırmanın yanı sıra mültecilerin dertlerine de ortak oluyor. Emeklilik dönemlerini iyilik hareketine dönüştüren Cahit ve Hafize Etleç’i ziyaret edenler arasında, sivil toplum kuruluşları, hayırseverler ve üst düzey yetkililer de bulunuyor.

Hayatlarını adeta mültecilere adayan çift, kapıların insanlara kapandığı bir dünyada, insanlara gönül kapısını açmanın iyiliğin ta kendisi olduğunu bir kez daha haykırıyor.

ZULMÜ DUYURMAK DA BİR İYİLİKTİR

JANNA JİHAD/FİLİSTİN-BATI ŞERİA

10 yaşında bir çocuk, kendisine sorulan ‘’büyüyünce ne olacaksın’’ sorusuna “gazeteci” olmak diye cevap veriyor. İlkokul dördüncü sınıf öğrencisi Janna Jihad, Filistin’deki her çocuk gibi ülkesinde yaşanan işgali ve zulmü dünyaya duyurmak istiyor.

Ölen amcası ve arkadaşlarının acısını yüreğinde taşıyan Janna, dünyanın görmek istemediği bazı gelişmeleri sosyal medyadaki hesaplarından paylaşıyor. Dünyanın her yerinden 10 binleri aşan takipçisi bulunan ve hayali olan gazeteciliğe ilk adımı böylelikle atan Filistinli Janna Jihad, zulmü duyurmanın da bir iyilik olduğunu bizlere hatırlatıyor.

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ VEFA ÖDÜLÜ

15 Temmuz’da Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe kalkışmasına karşı bayrağımızı yere düşürmemek için milli iradeye sahip çıkarak canını verenleri unutmuyoruz. Vefa Ödülünü 15 Temmuz şehitlerimiz adına milletimize ithaf ediyoruz. Şüphesiz ki onlara verilen en büyük ödül şehadettir. Bizler de onların gelecek nesiller için yaptığı iyiliği, unutturmayacağız. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.