Hollanda ile krizde neler yaşandı?

Hollanda ile krizde neler yaşandı?
Başbakan Binali Yıldırım Hollanda ile yaşanan krizin perde arkasını yazdı.

Hollanda'da ortaya çıkan krizi çözebilmek için, gittiği İzmir’de günün ilk saatlerine kadar uğraştı. Oysa Başbakan Binali Yıldırım seçim bölgesi de olan İzmir’e referandum propagandası kapsamında gitmiş, partisinin yeni il binasının açılışını yapmıştı.

Günlerdir seçim meydanlarındaki yorgunluğunu, ses kısıntısını ve üstüne binmiş gribin etkisini atmak için bir gece dinlenmeyi planlıyordu. Yaşananlar buna izin vermedi. Önce Dışişleri Bakanı, ardından da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya’nın Hollanda’da karşılaştığı krizi çözmek için Hollanda Başbakanı Rutte ile iki kez telefonla konuştu.

Sonunda Bakan Kaya’nın karayolu ile Hollanda’dan Almanya’ya gitmesi sağlandı. Başbakan Yıldırım ile dün İzmir’den İstanbul’a uçarken yaşananları sorduk, yanıtları şöyle oldu:

- Kriz niçin bu kadar büyüdü?

Bir süreden beri Avrupa’da seçim yapılacak ülkelerdeki iç siyaset Türkiye’yi çok fazla ilgilendiriyor. Bu da bizim halkoylaması sürecimize yansıyor. Bizim orada yaşayan milyonlarca oy kullanacak vatandaşlarımıza ulaşımımız, bu sistemi onlara anlatmamız, gayet doğal ve olması gereken...

Ama buna karşı anlamsız bir şekilde zorluklar çıkarmak, engeller ortaya koymak kabul edilebilir bir şey değil. Olsa olsa bir takım iç siyaset malzemesi olarak onun kullanılmasıdır. Bir başka durum da, gerek Almanya ve gerek Hollanda’da FETÖ terör örgütü unsurları orada çok etkili. Oradaki medya, basın da bu çevrelerin etkisinde çok kalıyor ve kamuoyunu oluşturmada başarılı oluyor.

- Hollanda Başbakanı Rutte ile gece yarısı görüşmenizde ne oldu?

Sorunun çözümü için yardımcı olmasını istedim. ‘Kriz daha fazla sürdürülmesin, çözülsün’ dedim.

- Yaşananlar sadece seçime bağlı bir durum mu?

Türkiye’deki bu değişim dönüşüme AB ülkeleri sıcak bakmıyor. Bu değişime bakışları olumlu değil. Buna hakları yok. Bizim kendi sistemimizi nasıl değiştireceğimize kendi halkımız karar verir. Bunun bir anlamda kamuoyunu etkilemeye yönelik boyutu da var. Ancak daha ziyade bir takım iç siyaset hesapları da etkili oluyor. Avrupa’da oldukça geniş faaliyet alanı bulan terör örgütlerinin de algı operasyonları etkili olabiliyor.

EN SERT KARŞILIK 

AB ile bir kopuş yaşanır mı?

Ülkeler arasında daimi dostluk, düşmanlık olmaz. Zaman zaman gerilir, düzelir. Çözüm ne olursa olsun Türkiye’yi, milletini rencide edecek, toplumu rahatsız edecek hiçbir harekete boyun eğmeyiz, karşılığını en sert şekilde veririz.

- Hollanda Başkonsolosluğu’ndaki bayrağın indirilmesi olayı nedir?

Bunu kim, niye, neden yapar? Bu bir provokasyon, bunlardan uzak durmak gerekir.

Siz Avrupa’ya gidecek misiniz?

Şu an programımız çok yoğun. Bir Danimarka programı planlandı. Ama orada da Bakanlar Kurulu ile çakışıyor. Arkadaşlar onun üzerinde çalışıyor.

Hollanda makamları ülkelerinde bir başka ülkenin propagandasının yasak olduğunu söylüyor. Rutte size bunu iletti mi?

Bu o değil, onunla alakası yok. Bu tamamen bir diplomatik skandaldır. Bu propaganda ile ilgili bir konu değil.

Habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum