Kira geliri olanların mutlaka bu haberi okuyun!

Kira geliri olanların mutlaka bu haberi okuyun!
İşyeri kira geliri elde edenlerde istisna uygulaması söz konusu olmadığı için kira gelirlerinden, gerçek gider tutarının tamamını indirebilecekler.

Aldığınız kiraların gelir vergisini hesaplamanın bir formülü var. Kısaca; giderlerin düşülmesinden sonra kalan miktar, üzerinden vergi hesaplanacak tutar (vergi matrahı) olacak. İşte detaylar...

Beyan edilecek kira, konut kira geliri ise önce 3 bin 800 TL istisna düşülecek. Ancak ticari, zirai ve mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olanlar bu istisnayı düşmeyecekler.

Götürü gider usulünü seçenlerden; konut kira geliri beyan edenler istisna düşüldükten sonra kalan tutarın, işyeri kira geliri beyan edenler ise brüt işyeri kira gelirinin yüzde 25’ini, götürü gider olarak indirecekler.

Milliyet'ten Prof. Dr. Metin Taş yazdı;

Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde, konut kira geliri istisnasına isabet eden gider tutarı indirilemiyor. Bu nedenle, konut kira geliri sahipleri önce gider toplamının istisna tutarına isabet eden kısmını hesaplayacaklar. İstisnaya isabet eden kısım hariç, gerçek gider tutarını indirim konusu yapacaklar. İşyeri kira geliri elde edenlerde istisna uygulaması söz konusu olmadığı için kira gelirlerinden, gerçek gider tutarının tamamını indirebilecekler.

Giderlerin düşülmesinden sonra kalan miktar, üzerinden vergi hesaplanacak tutar (vergi matrahı) olacak. Bu tutar üzerinden, yüzde 15’ten başlayan gelir vergisi tarifesine göre, ödenecek vergi hesaplanacak.

İNDİRİLEMEYECEK GİDER NASIL HESAPLANACAK?

Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde, konut kira geliri istisnasına isabet eden ve indirim konusu yapılamayacak gider tutarı aşağıdaki formülle hesaplanacak.

Örneğin, 2016 yılında 12 bin TL konut kira geliri olan Sezgin beyin, gerçek gider usulünü seçtiğini ve gerçek giderlerinin 6 bin TL olduğunu varsayarsak, Engin bey 6 bin TL’lik gerçek giderinden 3 bin 800 TL’lik istisnaya isabet eden kısım olan; [(3.800x6000)/12.000] =1.900 TL’yi indiremeyecek, kira gelirinden (6.0001.900=) 4 bin 100 TL indirebilecek.

ÖRNEK: Bahattin Şakrak, 2016 yılında 36.000 TL işyeri kira geliri elde etmiş, kira tutarı üzerinden yıl içinde 7.200 TL gelir vergisi kesintisi yapılmıştır. Gider yöntemi olarak götürü gider yöntemini seçmiştir.

ÇÖZÜM: Bahattin Beyin 2016 yılında elde ettiği işyeri kira geliri, 30.000 TL’lik beyan sınırını aştığı için beyanname vermek zorunda. Beyan edeceği safi iradın ve ödeyeceği verginin hesabı aşağıdaki gibi olacak.

ÖRNEK 2: Ramazan Erkan, 2016 yılında 12.000 TL konut kira geliri elde etmiş ve gider yöntemi olarak götürü gider yöntemini seçmiştir.

ÇÖZÜM: Ramazan Beyin 2016 yılında elde ettiği konut kira geliri 3.800 TL’lik istisna tutarını aştığı için kira gelirini beyan etmek zorunda. Beyan edeceği safi iradın ve ödeyeceği verginin hesabı aşağıdaki gibi olacak.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.