Ekonomi Bakanlığı'ndan Rusya açıklaması

Ekonomi Bakanlığı'ndan Rusya açıklaması
Ekonomi Bakanlığı, Türkiye'nin buğday, mısır, ayçiçeği yağı gibi ürünlerde Rusya'ya ithalat yasağı getirdiği şeklindeki haberlerin asılsız olduğunu açıkladı.

Ekonomi Bakanlığı'ndan, Türkiye'nin, buğday, mısır, ayçiçeği yağı gibi ürünlerde Rusya'ya ithalat yasağı getirdiği iddialarına ilişkin açıklama geldi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"DTÖ KURALLARINA BAĞLIYIZ"

"17 Mart 2017 tarihi itibarıyla gerek Türk basınında gerek Rusya Federasyonu basınında ülkemizce bazı ürünlerin ithalatında Rusya Federasyonu’na yönelik yasaklamalar getirildiğine dair mesnedi olmayan yanlış haberler yayınlandığı görülmüştür. Söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve Türkiye’nin dış ticaret politikasının DTÖ kurallarına tamamen uygun olarak şekillendirildiğini bir kez daha vurgulamak isteriz.

"İTHALAT YASAĞI VEYA KISITLAMASI KARARI YOKTUR"

Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi bir ülke olarak uluslararası ticaretini başta DTÖ kuralları olmak üzere Uluslararası Anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklerine uyumlu olarak gerçekleştirmektedir. Türkiye bu çerçevede, dünya ticareti içindeki payını artırmak hedefine yönelik serbest ticaret anlaşmaları ve gümrük birliği çerçevesinde liberal dış ticaret politikalarını uygulamaya devam etmektedir. Bu bağlamda İthalat Rejimi kapsamında son zamanlarda ithalatı yasaklamaya veya kısıtlamaya yönelik herhangi bir karar da alınmamıştır.

Diğer taraftan Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında, ihraç edilecek ürünün bünyesinde kullanılmak üzere gümrük vergisinden muaf olarak ithalat yapılmasını öngören Dahilde İşleme İzin Belgelerinde ihracatçılarımızın talebi üzerine ithalatın yapılacağı ülke bilgilerinin de belirtilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu uygulamanın herhangi bir ürünün herhangi bir tedarikçisine yasaklama getirmek gibi bir gayesi bulunmamaktadır. Söz konusu uygulamadan önce başlamış işlemlerde firma mağduriyeti oluşmamasına özen gösterilmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.